Slik unngår du at sommerens utenlandsferie blir rekorddyr

Prisnivået i mange ferieland har steget, og kronekursen har stupt. Derfor kan årets utenlandsferie bli rekorddyr.

GIR FERIETIPS: Forbrukerøkonom Sandmæl gir råd om hvordan unngå at ferien blir dyrere enn nødvendig. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 16. mar 2023
Artikkelen er flere år gammel

Analytiker i DNB Markets, Magne Østnor, gjør oppmerksom på at det først og fremst er prisøkningen som vil gjøre årets sommerferie dyrere. Prisene på både levekostnader, hotell, leiebil og flyreiser har steget kraftig.

VALUTAEKSPERT: Magne Østnor i DNB sier at kronen er blant de valutaene i verden som har svekket seg mest de siste månedene. Foto: Stig B. Fiksdal

– Land i det tidligere Øst-Europa har imidlertid fortsatt et lavere prisnivå enn mange av feriemålene lenger vest i Europa, og her vil feriebudsjettet rekke lenger, gjør han oppmerksom på.

Land som Polen, Albania og Nord-Makedonia kan være gode alternativer i så måte.

REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst, Torild Moland, anbefalte Nord-Makedonia som reisemål da hun nylig var gjest i NRK Nyhetsmorgen. Foto: Marit E. Giske

Prisnivået en fjerdedel 

Redaktør for magasinet Reiselyst, Torild Moland (bildet), var nylig gjest i Nyhetsmorgen, hvor hun fortalte at hun vurderer å legge ferien til Nord-Makedonia.

– Landet har ikke kystlinje, men det har Orhidsjøen og flotte fjell med fine forhold for fotturer. Dessuten er prisnivået en fjerdedel av det vi har i Norge.

Moland sa også at hun tror mange nordmenn fortsatt ikke har skjønt hvor mye dyrere det er blitt å feriere i Spania og mange av de andre mest vanlige reisemålene.

Solid kronesvekkelse

Disse landene er blitt enda dyrere for nordmenn de siste månedene. For i tillegg til at prisene her har steget mye, har kronekursen aldri vært lavere mot euro bortsett fra i fra pandemiårene da det var reiseforbud.

– Kronen er faktisk blant de valutaene i verden som har svekket seg mest de siste månedene. Både Sverige, Danmark, Storbritannia og asiatiske land er blitt mellom 5 og 10 prosent dyrere for nordmenn på grunn av det, sier DNBs valutaekspert Østnor.

Forbrukerøkonomens tips

For at ferien ikke skal bli dyrere enn nødvendig, gir DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, deg disse tipsene:

  • Velg destinasjon ut fra hvor du kan reise billig og få mye for pengene.
  • Velg leilighet fremfor hotellrom slik at dere lage mat og spise "hjemme".
  • Betal alltid i lokal valuta. Ellers blir kursen som oftest langt dårligere.
  • Skal du shoppe, gjør det i butikker med taxfree slik at du kan få igjen momsen på hjemreisen. 
  • Før du handler, bruk valutakalkulatoren i mobilbanken til å finne ut hva varen koster i norske kroner. 
  • Sørg for å ha gyldig reiseforsikring. Hvis ikke kan du risikere å måtte dekke sykehusopphold i utlandet og/eller tidligere transport hjem fra egen lomme, og det kan fort koste flere hundre tusen kroner.
  • Betal med Mastercard (kredittkort). Da får du bra kurs og en fin oversikt når du kommer hjem, og det er lettere å reklamere til banken hvis du ser at du er blitt lurt. Sørg bare for å betale tilbake før de høye rentene begynner å løpe.

Priseksempel Pluss Mastercard: Nom.rente 18,60 %, eff.rente 20,27 %, kr 30.000 o/12 md. Kostnad: kr 3.108. Totalt: kr 33.108

Kjøp reiseforsikring her