Få nye klær til sommergarderoben uten å bruke én krone

Jeg kjenner alltid på behovet for nye klær ved sesongskiftet.

STÅ IMOT FRISTELSEN: Et nytt plagg rett fra butikken kan kjennes bra der og da, men følelsen varer ikke lenge Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 09. jun. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Fjorårets sommergarderobe føles plutselig «oppbrukt» når nye trendplagg henges fram i butikkene.

I 2018 brukte jeg omkring 36.000 kroner på klær og ting. Når jeg ser tilbake på forbruket mitt får jeg frysninger, og skulle ønske jeg visste at nye klær ikke var løsningen på alt. 

I lengden gjør trendplagg lite for selvtilliten
Kornelia Minsaas

Hva tenkte jeg på?

Med trendy antrekk føler jeg meg bra en stund, men i lengden gjør ikke leopardmønster og neonfarger så mye for selvtilliten som jeg hadde trodd. Nå spør jeg meg selv «hva tenkte du på?» når jeg rydder gjennom fjorårets sommerklær.

Det er enkelt å hive seg på en trend, men den vil alltid gå over. Gode basisplagg har større verdi i lengden – ikke bare for garderoben og selvfølelsen, men også for lommeboka og miljøet. 

Nye klær må ikke nødvendigvis komme rett fra butikken
Kornelia Minsaas

Å ha lyst på noe nytt er jo helt naturlig, men det må ikke nødvendigvis bety at det kommer rett fra butikken. Selv om lekre sommerplagg vinker til meg gjennom butikkvinduene, vet jeg at de fleste jeg kjenner har skapene fulle av klær. Derfor må vi bli flinkere til å låne av hverandre eller bytte, mener jeg!

Bytt deg til ny sommergarderobe

#likebrabrukt er en hashtag jeg er blitt godt kjent med de siste årene. Jeg som før kjøpte alt jeg trengte og ikke klarte å gi slipp på noe, er blitt komfortabel med å gi bort og kjøpe brukt. I starten var motivasjonen å tjene penger via tjenester som Tise og Finn, men nå har det blitt naturlig å gi slipp på ting, låne bort, kjøpe brukt og donere vekk. 

MÅ IKKE VÆRE NYTT: Å ha lyst på noe nytt er jo helt naturlig, men det må ikke nødvendigvis bety at det kommer rett fra butikken Foto: Stig B. Fiksdal
Det er spesielt trygt å gi bort ting til de man er glad i
Kornelia Minsaas

For å oppdatere sommergarderoben på et fornuftig vis, inviterte jeg nylig noen venninner på byttekveld hjemme hos meg. Før vi møttes tok alle en rydderunde hjemme, for å finne ting og plagg de ville bytte eller låne bort. Slik endte alle opp med noe nytt og fint – samtidig som vi fikk skravlet og spist taco. Med litt mat blir byttekvelden aldri feil! 

Se hvordan byttekvelden med venninnegjengen gikk:

Tren på å få et avslappet forhold til materielle ting

Den beste konsekvensen med å bytte, er at man sparer enormt mye penger samtidig som det er bra for miljøet. Hvis du synes det er vanskelig å gi slipp på materielle ting, så er det en stor trygghet i å gi bort ting til de du er glad i. Skulle en angre seg, er det ikke for sent.

TREN PÅ Å GI SLIPP: Man må senke skuldrene og tørre å gi slipp på det man ikke trenger. Foto: Privat
Å låne er ikke synonymt med å ikke ha råd til å kjøpe selv
Kornelia Minsaas
Mine beste tips til deg som vil trene på å få et mer avslappet forhold til materiell verdi er å begynne i det små, for da løsner det opp litt etter litt. Her er noen måter du kan øve på:
  • Selg unna ting. Du tjener raske, skattefri penger, samtidig som du blir kjent med bruktmarkedet. Slik oppdager du hvor mye fint det finnes til en billig penge, og ender kanskje opp med å kjøpe brukt neste gang du trenger noe nytt.
  • Byttelån med venner og familie. Det er nyttig og gøy, og dere slipper å kjøpe dobbelt opp – spesielt om det skal brukes én gang. Synes du det er flaut å spørre, så spør likevel. Det er ingen skam i å låne.
  • Doner til veldedige organisasjoner og bidra til en bra sak. Den gamle skjorta eller sekken du sjeldent bruker kan ha stor verdi for noen andre.
  • Får du et behov, så spør deg selv: Trenger jeg det? Svaret er overraskende ofte nei.