Statsbudsjettet 2021

Regjeringen vil stramme inn BSU-ordningen

I regjeringens forslag til statsbudsjett kommer det en endring av BSU-ordningen.

SILJE SANDMÆL: – Unge trenger all den hjelpen de kan få for å kunne komme seg inn på boligmarkedet.
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 01. okt. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Etter et boligkjøp vil du ikke lenger få skattefradrag for BSU-kontoen. 

Endringen får ingen innvirkning på dem som bruker beløpet som står på BSU-kontoen til boligkjøp, men for dem som eventuelt måtte ha penger igjen på kontoen etter å ha kjøpt bolig, skriver VG.

BSU-ordningen gjør at unge under 34 år kan få inntil 5.000 kroner i skattelette hvis de sparer i en slik konto. Men slik ordningen har vært fram til nå, fortsetter du å få dette skattefradraget også etter et boligkjøp dersom du ikke har brukt opp alt som sto på kontoen.

– Hvis du klarer å kjøpe bolig uten å bruke penger fra BSU-kontoen, er det er det sikkert fint og flott å kunne bruke den til sparing. Men det er ikke det vi skal subsidiere. Hele poenget med ordningen er å hjelpe unge til å kjøpe sin første bolig, sier Unge Høyre-leder Sandra Bruflot.

I tillegg vil regjeringen sette opp frikortgrensen fra 55.000 kroner til 60.000 kroner og øke det maksimale årlige beløpet man kan spare i BSU-kontoen fra 25.000 kroner til 27.000 kroner.

– Unge trenger all den hjelpen de kan få for å kunne komme seg inn på boligmarkedet, sier Sandmæl.  

I dag må du nemlig ha spart opp 15 prosent egenkapital for å kunne få låne penger i banken. Det betyr at hvis du skal kjøpe en bolig til 2,5 millioner må du ha spart opp 375.000 kroner på egenhånd.

– Å spare nok krever både tid og viljestyrke. Mange unge begynner ikke å tenke på boligsparing før du faktisk ønsker å kjøpe bolig, og da blir det store summer som må spares på kort tid, sier Sandmæl.

Lag en spareplan

For å kunne lykkes med sparingen bør du starte så raskt som mulig og legge en plan for hvordan du skal nå målet, råder forbrukerøkonomen.

– Som ung bør BSU-kontoen være en viktig post i budsjettet ditt. BSU er det beste kortet du har for å oppnå boligdrømmen uten mye foreldrehjelp. Gå gjennom forbruket ditt og sjekk hvor du kan kutte ned for å finne sparepengene. Deretter er mitt råd at du oppretter en månedlig spareavtale til BSU-kontoen. For å fylle på ekstra kan du benytte anledninger som bursdag og jul. Husk at alle monner drar og du vil ikke angre på at pengene ikke gikk til noe annet når du står der med nøkkelen til ditt eget hjem, sier Sandmæl.