Prisen på strøm har økt kraftig på en uke:

Strømprisen i Sør-Norge tredoblet på en uke

- Jeg tror det blir høye priser ut januar og inn februar, sier kraftanalytiker.

DYRERE: Vinteren har kommet til Sør-Norge. Samtidig stiger strømprisene. Foto: NTB scanpix
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 08. jan 2021
Artikkelen er flere år gammel

På årets første dag lå prisen på 27 øre kilowattimen. En uke senere, fredag formiddag, var prisen 80 øre i snitt. Dette er før kostnadene for nettleie og avgifter er lagt til, skriver E24 , som viser til tall fra Nord Pool.

- Det som har skjedd er at det er en stor endring i værprognosene. Hele høsten, november og desember, var veldig våt og mild, med rekordhøy magasinfylling. Men nå er det veldig kaldt og tørt og det vil det trolig være hele januar og godt ut i februar, sier Ole Tom Djupskås, som er kraftanalytiker i konsulentselskapet Refinitiv, til NTB.

Må få strøm fra Europa

Han sier vannkraftproduksjonen kjører for fullt, men det er ikke nok til å dekke behovet her hjemme nå som kulda har satt inn.

Dermed må det hentes strøm fra utlandet og de europeiske strømprisene påvirker de norske. De er høye blant annet fordi det er kaldt og dessuten lite vind, slik at det produseres lite vindkraft.

- Prisene her hjemme påvirkes av forholdene i resten av Europa, ettersom kraftmarkedene er tett koblet sammen. Når tilgangen på fornybar energi går ned og etterspørselen går opp, stiger prisene, sier informasjonssjef Aslak Øverås i kraftbransjens organisasjon Energi Norge.

Han mener vi må være forberedt på større svingninger i strømprisene i årene framover, på grunn av mer variabel vind- og solkraftproduksjon i Europa.

Djupskås tror vi vil ha høyere strømpriser i hele 2021 enn vi hadde i fjor, da vannet flommet og fylte magasinene. Det førte til historisk lave strømpriser.

Prisene i år vil bli mer «normale», tror Energi Norge.

Lave priser i Nord-Norge skyldes at det ikke er nok kapasitet på kraftlinjene sørover og over grensa mot Sverige
Aslak Øverås

Billigere i nord

Det er imidlertid stor forskjell på strømprisen i sør og i nord. I Nord-Norge er prisen nede på 34 øre kilowattimen fredag, ifølge E24.

- Lave priser i Nord-Norge skyldes at det ikke er nok kapasitet på kraftlinjene sørover og over grensa mot Sverige. Da låses overskuddskraft inne i markedet, noe som presser prisene ned, forklarer Øverås i Energi Norge.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skriver i sin første ukesrapport i 2021 at Norge har vært nettoeksportør av kraft i 49 av de fjorårets 53 uker.

I nyttårsuka økte strømprisen med 50 prosent sammenlignet med uka før. Den gjennomsnittlige kraftprisen i uke 53 var 23,3 øre per kilowattime.

IKKE FYR FOR KRÅKA: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl har noen konkrete sparetips. Foto: Stig B. Fiksdal

Dumt og dyrt å sløse

- Uansett om prisene er høye for noen om dagen, er det dumt og dyrt å sløse strøm. Jeg har mange ganger sett at folk har på varmeovnen rett under et vindu som står på vidt gap. Da fyrer du for kråka! fastslår DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Hun har flere enkle tips til hvordan spare strøm:

  • Slukk lyset i rom du ikke er i
  • Fyll opp oppvaskmaskin eller vaskemaskin før du setter den i gang
  • Invester i en sparedusj og energieffektive tappekraner
  • Bruk kortere tid i dusjen og la ikke vannet renne unødig
  • Bruk sparepærer
  • Skru ned temperaturen når du ikke er hjemme og om natten

- Sjekk strømavtalen din. Kanskje betaler du for mye? 

Sandmæl gjør samtidig oppmerksom på at strømregningen er tredelt: I tillegg til selve strømprisen betaler du for nettleie (det vil si overførsel av strømmen) og skatt/avgifter (det vil si moms, elsertifikater og elavgift). 

- Strømprisen kan du velge fastpris på, men det kan du ikke på nettleien. Unngå helst fastpris, for da kan du skifte strømleverandør og strømavtale når som helst. 

Sandmæl forklarer at hvis du velger fastpris, så inngår du en avtale om en bestemt pris for en viss periode, vanligvis ett år. 

- Fordelen med fastpris er at du da vet akkurat hva strømmen koster deg i perioden. Ulempen at du ikke kan bytte leverandør i bindingstiden, forklarer hun.