Med hytteforbud og strenge smittevernregler blir hjemmepåske et faktum for mange.
Og med våren i full anmarsj kan dette være tiden for en vårsjekk på huset. Og nå er oppfordring fra regjeringen klar hvis du trenger hjelp: Gi håndverkere jobb!
Det er annerledes tider. Vi jobber hjemmefra og har blitt flinke til å samarbeide digitalt. Men nå som påsken står for døra kan det være sunt, både for hus og helse, å koble av og ty til litt mer manuelt arbeid.
- Det å være i aktivitet er generelt helsebringende. Med hjemmepåske for de fleste av oss, er det en fin anledning til å gå løs på hus og hage. En ordentlig vårsjekk er noe man kan gjøre sammen med hele familien, samtidig som man er aktiv og får frisk luft, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i forsikringsselskapet til DNB.
Hvorfor ikke gjøre vårstell og husvask til en påskeaktivitet for hele familien?
De siste årene har sopp- og vannskader økt mye, og kostet mer enn én milliard i året, viser statistikk fra Finans Norge. Som huseier har man selv ansvaret for vedlikehold, men ifølge skadeforebyggeren kan enkle grep spare deg for store utgifter på sikt.
- Det er en god investering å bruke lit tid og penger på å vedlikeholde huset hvert år. Jo før du oppdager, og tar tak i forhold som må utbedres, desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene. Sannsynligheten for at du sparer penger på sikt er stor, sier Nielsen og oppfordrer til å starte med en husvask.
Hun sier at det å vaske huset utvendig er en god start.
- For det første får du en skinnende ren fasade – og kanskje trenger du ikke å ta den malingsjobben du trodde huset trengte. For det andre vil du lettere kunne oppdage skader i panel, sprekker i grunnmur og lignende, som du kan gjøre noe med før det får mulighet til å utvikle seg og gjøre større skade.
Snart går vi inn i påskeuken, hvor de fleste av oss er hjemme. Så hvorfor ikke gjøre vårstell og husvask til en påskeaktivitet for hele familien.
- Det er kanskje ikke like morsomt som å lete etter påskeegg, men med litt kreativitet kan man for eksempel gjøre det om til en liten konkurranse. Samle gjengen og gi de ting de å se etter, oppfordrer skadeforebyggeren.
• Sjekk nedre del av kledningen og langs vinduer og dørkarmer for tegn på råte. Er kledningen mørk eller har fått grønne flekker, kan det være et tegn på et påbegynt soppangrep. Stikk inn en spiss kniv eller en liten, flat skrutrekker. Går den lett inn, har treverket begynt å råtne. Er det større partier med sprekker og råte, må du skifte ut enkelte bord.
• Se om malingen har begynt å flasse av eller har blitt matt. Hvis du enkelt kan skrape bort beisen med bare neglene. Er det en fare for at ytterpanelet er sårbart for fukt. Dette er ting som fikses med en god vask og nye strøk med maling.
• Se etter fukt eller misfarging på grunnmuren. Det kjennetegnes av mugg eller brune skjolder – som igjen kan gi malingsavskalling, algevekst eller mosevekst. Fuktskader i grunnmur skyldes som oftest dårlig drenering.
• Sjekk om malingen på grunn- eller kjellermuren har begynt å flasse. Har den det må du fjerne alt som er løst: Bruk murmaling som er diffusjonsåpen. Det betyr at den «puster». Kontakt en faghandel så får du rett produkt.
• Mose, sopp og alger er ikke farlig i seg selv, men det kan både indikere at det er fuktskader, og føre til frostskader. Det at mosen holder på fuktigheten kan gi frostspreng når kulda setter inn.
• Er muren fuktig under malingen som har flasset av, og du kan se saltutslag, må du først og fremst fjerne årsaken til fuktangrepet. Det kan for eksempel være dårlig drenering eller vann fra takrenne som renner langs husveggen – som tar oss videre til neste sjekkpunkt
• Sjekk at vann som renner fra takrennene leder vekk fra grunnmuren.
• Om du ikke renset takrennene sist høst, bør du gjøre det nå og samtidig sjekke at de er i god stand.
Som huseier har du ansvar for å vedlikeholde huset ditt. Oppdager du ting som må utbedres, og ikke kan gjøre jobben selv, er dette en fin måte å holde de økonomiske samfunnshjulene i gang ved å engasjere håndverkere. Justis- og beredskapsminister Monica Mæland har tidligere vært ute og oppfordret folk som har råd til det, å benytte seg av anledningen til å gi håndverkere oppdrag.
Håvard Bungum er daglig leder i Mitt anbud. Han forteller at Nordmenn tar oppfordringen fra Justisministeren på alvor og bruker virkelig håndverkeren nå.
- Håndverksbransjen er en av landets største og sysselsetter nærmere 360 000 personer, noe som tilsvarer 25 prosent av den totale sysselsettingen i norsk næringsliv. Så dette er gode nyheter, ikke bare for håndverkerne, men samfunnet generelt, sier Bungum.
Mange er nok usikker på det å få en håndverker i hus i disse tider, men med de riktige forholdsreglene er det fullt mulig å gjennomføre de fleste prosjekter akkurat som normalt.
- Prat med håndverkeren på forhånd så vet du hvilke forholdsregler de tar. Alle seriøse håndverkere har tilpasset seg situasjonen og følger bransjens anbefalinger. Mange bruker også egne sjekklister for å unngå smitte for ansatte og kunder, forsikrer Bungum.