Når du skal flytte hjemmefra er det mange voksenpoeng som skal sankes inn på kort tid. Da er det fort gjort å tråkke feil.
Som fersking i voksenlivet er det mye som skal læres på kort tid. Derfor har vi samlet noen tips det kan være godt å ha med seg på veien.
Uansett om du skal leie en studentbolig, et rom i et kollektiv eller kjøpe din egen leilighet, må du forsikre eiendelene dine. I tillegg må du forsikre deg selv hvis du skal ut og reise. Unge er den gruppen som oftest slurver med forsikringene og har derfor størst sannsynlighet for å havne i forsikringsfella.
Er du ikke forsikret må du selv punge ut hvis noe skjer
Det er DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, som gir denne oppfordringen.
– Hør med foreldrene dine om du fortsatt er forsikret gjennom dem. Hvis ikke så må du tegne egne forsikringer. At flere unge dropper forsikringer skyldes nok at de tror det er dyrt eller komplisert. Det er ikke tilfellet, sier Sandmæl.
DNB har en egen startpakke som dekker de vanligste forsikringsbehovene unge har. Her får du både innbo- og reiseforsikring til prisen av én.
– Er du ikke forsikret må du selv punge ut hvis noe skjer. Skal du erstatte verdiene dine kommer det fort opp i flere hundre tusen kroner, selv om du bare bor på en hybel eller i et kollektiv. De færreste har regnet på hva det koster å erstatte møbler, garderoben med vanlige klær, pentøy, sportsutstyr, bærbar pc, nettbrettet og mobiltelefonen, sier hun.
Som ung har man gjerne en litt stram økonomi. Da er det ekstra viktig å ha oversikt. Ifølge Sandmæl er løsningen å sette opp et budsjett.
Sett et maksbeløp for hvor mye du skal bruke
– Skriv opp inntekten din og kartlegg de faste utgiftene dine til bo, transport og mobiltelefon. Deretter setter du maksbeløp for hvor mye du skal på utgifter som mat, klær og fritid, forteller hun.
Hun sier at for å kartlegge hva du faktisk bruker pengene dine på i dag, kan du sjekke ut «Min økonomi» i mobilbanken.
– Her sorteres alt forbruket ditt i poster. På den måten kan du enkelt kutte ned der du ønsker og stokke om på pengebruken.
Når du har oversikt, blir det også enklere å betale alle regningene innen fristen, slik at du unngår purregebyr. Det er også penger å spare på å opprette avtalegiro, slik at du unngår fakturagebyr.
Det er gjerne en del utgifter til det som følger med det å flytte for seg selv.
– Det første du bør gjøre er å få oversikt over hvor mye du skal bruke på å handle inn det du trenger til ditt nye hjem. Deretter skriver du opp en liste over hva du trenger: Det kan være kjøkkenutstyr, seng, skrivebord, litt pynt og sofa. Når du har gjort dette bør du sjekke hva du kan få med deg hjemmefra. Her kan det være mye penger å spare, forteller Sandmæl.
For å gjøre det billigst mulig anbefaler Sandmæl å gå for brukt.
– Det er utrolig mye gull å finne på bruktmarkedet. Du kan gå på loppemarkeder, sjekke ut Finn.no eller om det finnes grupper på Facebook der folk gir bort eller selger ting i ditt nærmiljø. Kanskje kan du til og med spe på budsjettet ditt ved å selge noe av det du allerede har som du ikke bruker lenger eller er lei av, legger hun til.
Mat og småkjøp er gjerne den posten der vi har minst oversikt over pengebruken. Ved å lage en matplan og alltid ha med handleliste, kan du kutte mye på forbruket, ifølge Sandmæl.
Unngå å handle uten mål og mening
– Bestem deg for hva du skal spise i den kommende uken og planlegg slik at du kan bruke restene i morgendagens middag eller til lunsj. Bor du i kollektiv kan det være lurt å planlegge felles middager for å spare penger, råder hun.
Skal du bo sammen med noen har man også et felles ansvar, men her hender det at det oppstår skjevfordelinger. Derfor er det viktig med klare retningslinjer og kontrakter man kan lene seg på, forteller Sandmæl.
Lag en egen kontrakt med de eller den du bor med
– Den viktigste kontrakten er jo mellom dere og utleier, men her er det gjerne en som må stå som ansvarlig. Det er viktig at denne personen ikke blir stående igjen alene med ansvaret. Derfor bør det i tillegg lages en kontrakt mellom den ansvarlige og den eller de andre som bor der. Det enkleste er å bruke en standard leiekontrakt som dere kan finne på Leieboerforeningen sine sider.
Bor man med andre har man gjerne også noen felles utgifter, som husleie og strøm. Her bør dere fordele de økonomiske ansvarsområdene, råder Sandmæl.
– For eksempel kan én ha ansvar for å samle inn og betale husleien, mens en annen at strømregningen blir betalt. Gå gjennom regningsbunken og skriv opp hvem som har ansvar for hva. Når det gjelder fellesartikler som dopapir, håndsåpe, vaskemidler eller om dere kjøper inn felles mat, kan det være lurt å ha en felles konto eller en egen boks der dere putter en fast sum i måneden, sier hun.