Ung og på boligjakt?

DNB ønsker å hjelpe unge inn på boligmarkedet.

MULIGHETER FOR DEG SOM ER UNG: – Sammen finner vi en lønsing, sier finansrådgiver Madelen Dørmænen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 04. jul 2024
Artikkelen er flere år gammel

– Vi strekker oss langt for å hjelpe førstegangskjøpere inn på boligmarkedet, også de som ikke innfrir kravene. Derfor tilbyr vi førstegangskjøpere under 34 år bankens beste rente (BLU).

Det sier finansrådgiver Madelen Dørmænen.

Les mer om Boliglån Ung (BLU).

DNB ønsker å hjelpe unge inn på boligmarkedet

Dørmænen understreker at det finnes flere muligheter for de unge til å komme seg inn på boligmarkedet.

– Mange unge ser på banken som en streng dørvakt til boligmarkedet, men det stemmer ikke. Vi gjør vårt ytterste for at du skal få kjøpt bolig. Ta kontakt med oss så legger vi en plan sammen, sier hun.

Regelen er 5 ganger inntekt

Finansrådgiveren nevner flere faktorer som banken tar hensyn til, som gjør det mulig for flere unge å få boliglån:

– Når vi vurderer hvor høyt lån du kan få, ser vi på inntektspotensialet ditt fram i tid. Det betyr at du kan få noe høyere lån fordi vi legger til grunn at du vil gå opp i lønn de neste årene på grunn av utdannelse og jobb.

Dørmænen forklarer at utlånsforskriften, som legger føringer for hvor høyt lån bankene kan gi, gir bankene noe fleksibilitet til å se an situasjonen til hver enkelt som søker lån. 

– For eksempel, hvis du er student i dag, men snart skal ut i arbeidslivet, kan banken vurdere å tilpasse lånet basert på din fremtidige inntekt. Eller dersom du mangler egenkapital, men viser god sparevilje, kan banken vurdere lavere krav til egenkapital, forklarer hun. 

Det finnes muligheter uten egenkapital

Ung-milliarden gjør at vi kan bidra til at også de som ikke har 15 prosent egenkapital kan komme seg inn på boligmarkedet. Vi bruker handlingsrommet som banken har i lovverket. Det vil si at vi hvert halvår kan låne ut inntil 1 milliard kroner til unge som har råd til å betale på lånet, men som ikke har nok egenkapital, forklarer hun.

Slik fungerer Boliglån Ung
  • Lån inntil 85 % av boligens verdi.
  • Mangler du egenkapital? Vi kan kanskje hjelpe deg med lån over 85 % av boligens verdi – det er det vi kaller Ungmilliarden.
  • Er dere to eller flere som søker lån sammen, kan dere får Boliglån Ung så lenge én av dere er til og med 34 år.
  • Boliglån Ung er et lån med flytende rente. Det betyr at renta kan gå opp og ned, men du har uansett bankens beste rente for unge boligkjøpere. Hvis du ikke vil ha renteendringer, kan du sjekke ut fastrentelån for unge.