Unngå overraskende gebyrer og valutasmell på utenlandsturen

Betale i lokal valuta? Ta ut valuta i Norge eller i utlandet? Les Silje Sandmæls beste råd.

VÆR PÅ VAKT: Betal alltid i lokal valuta og vær obs på høye gebyrer når du tar ut kontanter og betaler med kort, er noen av rådene fra Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 14. jul 2021
Artikkelen er flere år gammel

Kortbruk i utlandet kan fort bli et spindelvev av skjulte gebyrer og valgmuligheter som du ikke forstår hva betyr. Da kan du få deg en ubehagelig overraskelse når du kommer hjem og ser på kontoutskriften.

I disse dager er det derfor mange som har spørsmål rundt valuta og kontantuttak. Det de fleste lurer på er om de skal ta ut penger her hjemme eller på feriedestinasjonen, hvor mye de skal ta ut, om det koster penger å dra kortet, hvilken valuta de skal betale i og hvilken valuta de trenger.

Betal alltid i lokal valuta

Mange minibanker i utlandet tilbyr deg å velge mellom å ta ut penger i norske i stedet for lokal valuta. Velger du norske kroner kan det fort bli dyrt, ifølge forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

«Conversion» eller «no conversion», her bør du alltid velge det siste alternativet
Silje Sandmæl

– Det lønner seg alltid å velge lokal valuta når du tar ut penger eller skal betaler for noe. Både minibanker, butikker og restauranter ønsker gjerne at du skal betale med norske fordi de tjener mer på dette. Det betyr at det blir dyrere for deg, sier hun.

– Tar du ut penger i minibank vil du gjerne få spørsmål om «conversion» eller «no conversion», her bør du alltid velge det siste alternativet, som betyr lokal valuta. Du kan oppleve at butikker du handler i eller restauranter velger norsk valuta for deg. Da bør du be om at de endrer dette til lokal, sier Sandmæl.

TA UT FØR DU REISEN? – Det er fordeler og ulemper med begge deler, sier Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal

Ta ut i Norge eller i utlandet?

Om du bør ta ut valuta her hjemme eller i utlandet varierer ut ifra landet du skal til, banken du tar ut penger av og hvilke kort du bruker, ifølge Sandmæl.

– Det er fordeler og ulemper ved begge alternativene. Tar du ut i Norge er det gjerne høyere valutakurs, men i utlandet risikerer du høyere gebyrer, sier hun.

– Skal du feriere i land som bruker euro, dollar eller pund er kursen ganske lik uavhengig av om du tar ut i Norge eller utlandet. Da kan det være greit å ta ut litt her hjemme for å slippe et overraskende uttaksgebyr i utlandet. Skal du derimot til land med mer eksotisk valuta som thailandske baht eller tyrkiske lira, får du gjerne en bedre kurs hvis du tar ut på feriedestinasjonen, sier Sandmæl.

Hvor mye bør du ta ut?

I ferier er det stor pågang på DNBs filialer på Gardermoen. Sandmæl forteller at mange er stresset og har mange spørsmål.

Med kontanter slipper du eventuelle gebyrer ved å bruke kortet på småkjøp
Silje Sandmæl

– De fleste lurer på hvor mye de bør ta ut, hvor det lønner seg å ta ut penger, om de kan bruke kort i landet de skal til og hvilken valuta de bruker der, sier Sandmæl.

– Det er ikke alle land som tar kort overalt og da kan det være greit med litt kontanter. Hvis ikke hele ferieforbruket skal betales med kontanter kan 2-3.000 kroner være tilstrekkelig for en familie som skal på en ukes ferie. Med kontanter slipper du også eventuelle gebyrer ved å bruke kortet på småkjøp.

Regn ut hva ting FAKTISK koster

Det kan være fort gjort å se seg litt blind på pengebruken når vi betaler i en valuta vi ikke er så godt kjent med. Ikke alle er en vandrende valutakalkulator.

– Hvis du ikke regner ut hva ting FAKTISK koster er det fort gjort å sprenge feriebudsjettet. Derfor bør du alltid bruke en valutakalkulator for å finne ut av prisen før du betaler, sier Sandmæl.

– For å passe på at du holder deg innenfor budsjettet kan du bestille sms-varsel i nettbanken. Her kan du for eksempel sette opp at du skal varsles når du har brukt opp halvparten av pengene du hadde satt av til ferieturen. Da får du en pekepinn på hvordan du ligger an og om du for eksempel bør bremse litt ned på forbruket, avslutter hun.