Vipps eller Apple Pay? Derfor velger DNB å satse på Vipps

- Mobilbetaling i butikk vil være et viktig betalingsmiddel i fremtiden, sier Benjamin Kristoffer Golding i DNB.

NØYE VURDERING: Mange lurer på hvorfor DNB, som Norges største bank, ikke er med på laget. Foto: Morten Brakestad
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 10. mai 2022
Artikkelen er flere år gammel

Oppdatering 25. mai 2022: Merk at denne artikkelen er gammel. Kontaktløs betaling med kort har i løpet av de siste årene blitt den dominerende betalingsmåten for norske forbrukere, men vi ser at noen også ønsker å betale kontaktløst med mobilen. DNB vurderer alle relevante betalingsløsninger for dette fortløpende, også Apple Pay. Så langt tilbyr vi Google Pay for dette, samt Garmin Pay og Fitbit Pay for klokkebetaling.  
 

Apple Pay-støtte i Norge ble kunngjort 1. mai 2018 og lansert 20. juni samme år. De første bankene i Norge som åpnet opp for Apple Pay var Nordea, Santander og Sbanken.

- Det er flere grunner til at DNB heller satser videre på Vipps
Benjamin Kristoffer Golding

Mange lurer på hvorfor DNB, som Norges største bank, fortsatt ikke er med på laget. Dette er en avgjørelse som har blitt nøye vurdert, ifølge Benjamin Kristoffer Golding, konserndirektør for Betaling og innovasjon i DNB.

- Vi følger selvfølgelig godt med på det som skjer i markedet innen mobilbetaling, også Apple sin løsning. Vi har vært i dialog med Apple og tatt en nøye vurdering av om vi skal investere i dette nå eller om vi skal satse på videreutvikling av Vipps. Valget falt på sistnevnte og det er det flere grunner til, sier Golding.

Få butikker tilbyr Apple Pay

Det høres jo greit ut å kunne legge igjen lommeboka hjemme og kun ta med seg mobilen på handletur? Her er vi dessverre fortsatt ikke helt i dag, ifølge Golding. Apple Pay vil nemlig kun være mulig å benytte i rundt én av tre norske butikker, og ikke i dagligvarer.

- Vårt ønske er at mobilbetaling skal vokse. Men, så lenge du fortsatt må ta med deg lommeboka og kun kan bruke Apple Pay i noen få butikker, blir det mer en morsom opplevelse enn noe som kan ta over for hvordan du betaler i dag, sier Golding.

DEN RASKESTE MÅTEN: - I dag er kontaktløs betaling den enkleste og raskeste måten å betale på, sier Benjamin Kristoffer Golding i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

Lite brukt i nabolandene

Høsten 2017 ble Apple Pay lansert i Sverige, Finland og Danmark. Erfaringene som har blitt gjort i våre naboland har også vært et av argumentene for å legge et samarbeid med Apple på is, forteller Golding.

- Apple Pay har ikke oppnådd den suksessen de hadde håpet på i landene rundt oss, der få har tatt det i bruk. Vi er overbevist om at mobilbetaling også i butikk er fremtiden, men ikke helt ennå, sier konserndirektøren.

Enklere og raskere å «tæppe»

Kontaktløse betaling har blitt en vanlig måte å betale på rundt om i Europa.

- I dag er kontaktløs betaling den enkleste og raskeste måten å betale på. Vi ser at også stadig flere nordmenn velger å ta denne muligheten i bruk. 

Vipps jobber for bedre løsninger

- For å lykkes med å få nordmenn til å ta i bruk mobilbetaling fremfor enklere løsninger, som kontaktløs betaling, må løsningen være enda enklere, raskere og mer kostnadseffektiv enn den er i dag, mener Even Westerveld, leder for Mennesker og Merkevare i Vipps.

Han legger til: 

- Vipps jobber med forenkling i alle betalingsituasjoner, ikke bare terminal. Med bruk av QR koder har vi forenklet betaling i for eksempel restaurant, automater og nå sist på selvbetjent bakeri.