DNB NXT

- Det handler om å forstå risikoen

Paradoksalt nok har ikke fartsfantomet Aksel Lund Svindal så høy appetitt på risiko.

TETT PÅ. – Jeg har mer glede av å jobbe tett med mennesker enn å sitte og se på tall på en dataskjerm, sier Aksel Lund Svindal. på en Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 18. sep. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Det å ikke være så giret på risiko er en egenskap som har hjulpet ham både i alpinbakken og som forretningsmann, forteller Aksel Lund Svindal.

Da Aksel Lund Svindal la opp som alpinproff vinteren 2019 kunne han blant annet skilte med to OL-gull, fem VM-gull og to sammenlagtseire i verdenscupen. De siste årene har han også markert seg som en aktiv investor, blant annet i flere oppstartsselskaper.

- Jeg sa i et foredrag til noen amerikanere en gang at jeg egentlig er ganske risikoavers – at jeg ikke har så høy appetitt på risiko. Jeg kjørte utfor som ni-til-fire-jobben min, og så brukte jeg fritiden min på å investere i startups. Det klinger jo dårlig med å ikke være risikosøkende, smiler Svindal skjevt.

– Men jeg tror det handler mer om å forstå risikoen enn å sky den.

REDUSERE RISIKO: – Alle startups som kategori har jo skyhøy risiko. Det som tar ned risikoen mest, er teamet, sier Svindal. Foto: Stig B. Fiksdal

Deler sine tips

Aksel Lund Svindal er en av de kjente og inspirerende profilene du kan møte under DNB NXT, Norges største møteplass for investorer, vekstbedrifter og gründere.

Under årets digitale arrangement kan du blant annet høre Svindal dele sine tanker om risiko og investeringer.

- Alle startups som kategori har jo skyhøy risiko. Det som tar ned risikoen mest, er teamet, sier Svindal.

I NXT- programmet finner du også næringsminister Iselin Nybø, seriegründer Martin Schütt, stjerneinvestor Sharon Vosmek, hotellkongen Petter Stordalen og konsernsjef Kjerstin R. Braathen i DNB, med flere.

Menneskene viktigst

Idrettsmannen Svindal hadde kontroll på risikoen i bakken etter å ha lagt ned år med trening og terping. Nå har han funnet sin metode for å håndtere risikoen som ligger i å investere i oppstartsselskaper

Det som virkelig avgjør om han ønsker å gå inn i et selskap, er menneskene bak. Han bruker lang tid på å bli kjent med teamet i selskapene han investerer i, og er blant annet opptatt av å finne gründere med sterk drivkraft for å få det til.

- Jeg tror at de som nærmest har jobben som livsstil har et fortrinn sammenlignet med dem som kun tenker jobb 9-4. Det er noe med den tiden du legger ned, og den driven kjenner jeg igjen som idrettsutøver også. Du er det 24 timer i døgnet, sier Svindal.

KOMPISER: Aksel Lund Svindal takket for seg med et sølv i Åre i fjor, mens kompisen Ketil Jansrud tok gull. Foto: NTB scanpix

Blir en del av teamet

Muligheten til å bli en del teamet er én av grunnene til at han synes det er interessant å investere i oppstartsselskaper.

- Når du investerer i små selskaper kan også en mindre investor få oppmerksomhet, bli kjent med teamet, og jobbe for å skape verdier sammen med dem. Da blir det passion for min del, sier han.

Svindal er selv en mann som jobber best i team.

- Jeg har mer glede av å jobbe tett med mennesker enn å sitte og se på tall på en dataskjerm.

Du må rett og slett ta på deg 100 prosent av skylden for at det gikk galt
Aksel Lund Svindal
DNB NXT
  • DNB NXT har blitt Norges viktigste arena for gründere og investorer, og arrangeres i år for femte året på rad
  • Totalt er det gjennomført 50 NXT-arrangementer i hele landet, men årets konferanse blir heldigital
  • Over 10 000 personer har deltatt på DNB NXT og flere tusen møter mellom gründere og investorer er gjennomført
  • Årets arrangement inneholder mer enn 30 filmer med inspirerende samtaler, foredrag og diskusjoner

Erfaring og nettverk

Et av selskapene Svindal har valgt å bruke tid og penger på, er Airthings. Han har vært investor i flere år, og ble i fjor styremedlem. Airthings produserer og selger produkter for å måle luftkvalitet og radongass i luften, og har løsninger for både privatpersoner og bedrifter.

- Aksel er veldig hands on, både når det gjelder strategi, produktutvikling og marketing. Han er utrolig flink og ser ofte ting på en annen måte enn mange av oss andre som kommer fra teknologisiden, sier Øyvind Birkenes, administrerende direktør i Airthings.

Hva har det betydd for Airthings at Svindal er kommet inn i selskapet?

- Han har først og fremst med seg kunnskap og et perspektiv som er veldig positivt for oss. Han har et veldig godt nettverk fra andre store brands, og hans erfaring fra andre selskaper og samarbeid gir oss nyttige innspill til hvordan vi kan gjøre ting bedre, sier Birkenes.

Lære av feil

Ikke alt har gått Svindals vei i alpinkarrieren, ei heller i forretningslivet. Svindals holdning til feilskjær er også en del av både trening og forretningsliv.

- Skal du ha troen på å få det til og evne til å ta risikoen en gang til, så må du rett og slett ta på deg 100 prosent av skylden for at det gikk galt. Du kan alltids skylde på uflaks, på dårlig timing eller på andre, men alt dette er tilfeldigheter du ikke rår over, sier Svindal.

- Hvis du tenker slik, vil du fortsatt være sårbar for akkurat de samme tilfeldighetene neste gang. Har du derimot tatt på deg skylden og analysert deg fram til hva som gikk galt og lært av det, da har du litt bedre kontroll neste gang og er litt bedre rustet til å håndtere risikoen, legger han til.

Svindal deler enda mer av sine tanker rundt investeringer og gründervirksomhet under konferansen DNB NXT. Den årlige konferansen er en arena for alle som er interessert i innovasjon, vekst og investeringer. Hensikten er å bygge broer mellom gründerideer og kapital, gjennom tidsaktuelle panelsamtaler og foredrag.

I år kjøres NXT digitalt på dnb.no/nxt fra 22. september, og innholdet vil være tilgjengelig frem til 1. november. Finalen på Norges største pitchekonkurranse for gründere, OIW 100 Pitches, sendes eksklusivt på DNB NXT 23. september. Arrangementet er selvsagt gratis.