Koronakrisen
Mange har blitt permittert som følge av koronakrisen, og regjeringen utvider permitteringsperioden fra 26 til 52 uker.
Regjeringen ønsker å utvide permitteringsperioden for å gjøre koronasituasjonen for norsk næringsliv mer håndterbar.
- Dette vil avhjelpe krisen i store deler av næringslivet generelt, og i den hardt rammede reiselivsnæringen spesielt. Mange bedrifter står i fare for å miste viktig kompetanse under koronakrisen. Den utvidede permitteringsperioden kan bøte på det. Det er samtidig viktig at vi fortsetter den nødvendige omstillingen i næringslivet og at bedrifter med vekstmuligheter fortsatt får tilgang på kompetent arbeidskraft, sier næringsminister Iselin Nybø.
Regjeringen skriver i sin pressemelding:
I tillegg foreslår regjeringen en arbeidsgiverperiode II på fem dager etter 30 ukers permittering fra 1. januar 2021. Arbeidsgiverperiode II vil gjelde alle som har vært permittert i 30 uker eller mer per 1. januar.
Arbeidsgiverperiode er den periode arbeidsgivere er forpliktet til å betale lønn i et bestemt antall dager etter at permitteringen er iverksatt. Denne arbeidsgiverperioden har fra 2019 vært 15 dager.
Arbeidsgiverperioden ble redusert fra 15 til 2 dager med virkning fra 20. mars 2020. Det betyr at arbeidsgivere må betale lønn i 2 dager når varslingsfristen (2 eller 14 dager) er ute, og permitteringen starter. For nye permitteringer som gjelder fra og med 1. september 2020, er arbeidsgiverperioden økt til 10 dager.
NHO har laget en oversikt over endringer i lovverket som arbeidsgivere må forholde seg til. Les mer i denne lenken: «Nytt om permittering, sykepenger og omsorgspenger».