Ny kompensasjonsordning

1 milliard kroner til reiselivs- og eventbransjen

Regjeringen oppretter støtteordning til reiselivs- og eventbransjen.

NY KOMPENSASJONSORDNING: - Vi gjør dette nå for å unngå konkurser og opprettholde aktiviteten, sier næringsminister Iselin Nybø. Foto: NTB scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 21. sep. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Regjeringen foreslår at det opprettes en kompensasjonsordning på 1 milliard kroner for reiselivsbedrifter med stort omsetningsfall. Reiselivet får i tillegg 250 millioner kroner mer til omstilling, og det foreslås en egen tilskuddsordning for kommunene på 200 millioner kroner der også reiselivsbedrifter kan søke.

Vi gjør dette nå for å unngå konkurser og opprettholde aktiviteten
Iselin Nybø

Den foreslåtte ordningen vil gjelde fra september til og med desember 2020, og innebærer at staten dekker en andel av reiselivsbedriftenes faste, uunngåelige utgifter. Ordningen vil gjelde for overnattingsbransjen, serveringsbransjen, formidlingsbransjen (som reisearrangører og lignende), og deler av bransjene for passasjertransport og opplevelser. Messe- og konferansearrangører foreslås også innlemmet i ordningen.

- Mange i reiselivet og arrangementsmarkedet ser mørkt på høst- og vintersesongen. Ingen vet hvor lenge dagens situasjon vil vedvare. Vi gjør dette nå for å unngå konkurser og opprettholde aktiviteten i særlig hardt rammede bransjer, sier næringsminister Iselin Nybø.

Detaljene i ordningen legges fram etter at regjeringen har hatt dialog med partene i arbeidslivet.

- Viktig og nødvendig bidrag

Roger Antonesen, banksjef for små og mellomstore bedrifter i DNB, mener denne støtten er viktig.

- Den nye kompensasjonsordningen erstatter ikke omsetningsbortfallet, men vil støtte bedriftene fram til at turistene kommer tilbake. Reiselivsnæringen i Norge sysselsetter om lag 170.000 personer, og ordningen blir et viktig og nødvendig bidrag til alle bedriftene innen reiseliv og event som nå har det tøft, sier han.

Den nye ordningen vil støtte bedriftene fram til turistene kommer tilbake igjen
Roger Antonesen
VIKTIG: - Reiselivsnæringen i Norge sysselsetter 170.000 personer, og ordningen blir et viktig og nødvendig bidrag, sier Roger Antonsen. Foto: Stig B. Fiksdal