Ringvirkninger
Fra gråt og motgang til glede og sjokk: Gründer Tatdao Kaeosrila er stolt over sushi-bedriftens bidrag til samfunnet.
– Da jeg så hva vi bidrar med ble jeg sjokkert, glad og overrasket. Jeg måtte se på ringvirkningene flere ganger og det ble mye følelser, sier Tatdao Kaeosrila, daglig leder av Sakura Lofoten.
Kaeosrila forteller at bedriften ikke bare ønsker å gå med overskudd og tjene penger, de ønsker også å gjøre noe godt for lokalsamfunnet.
– Det er så utrolig kult at vår lille bedrift kan bidra så mye, og det motiverer oss til å utvikle bedriften videre, sier hun.
Sakura Lofoten er bare så vidt to år gammel, og tjente allerede penger fra oppstarten i juni 2021. I Ifølge DNBs ringvirkningerkalkulator bidro sushi-kjeden med ringvirkninger som i 2022 finansierte*:
Ringvirkninger viser «fotavtrykket» til private bedrifter i Norge. Den synliggjør hvor viktig norske bedrifter er for verdiskaping og velferd i landet vårt, både direkte med skatter og avgifter, men også indirekte med kjøp av varer og tjenester fra andre.
Kaeosrila fikk ideen om å starte en sushirestaurant da hun var på besøk i Svolvær i Lofoten, samtidig som hun studerte siste året på en bachelor i «Human Resource Management» (personalledelse) og jobbet fulltid som daglig leder i en sushirestaurant i Bodø.
– Det var så fint og rolig i Lofoten, sier hun.
Vi tjente penger med én gang
Samme dag la hun ut et Facebook-innlegg der hun spurte etter ledig lokale, og fikk nesten 200 innlegg som ønsket at hun skulle begynne med å servere sushi.
– Jeg ringte sjefen min og fortalte at jeg åpner min egen sushirestaurant i Svolvær. Etter tre måneder åpnet jeg og én kollega vår første restaurant, gjorde alt selv og det gikk veldig bra. Vi fikk med oss sommersesongen og tjente penger med én gang. Vi har også en restaurant i Sortland og åpner en i Leknes neste år.
Gründeren forteller at hun ofte møtte veggen i oppstarten, men at folk rundt støttet henne.
– I starten gråt jeg nesten hver uke, og vi var bare to ansatte. Med tiden har jeg hatt råd til å ansette flere medarbeidere og nå kan jeg jobbe mest med det administrative. Vi har bygget sten for sten.
For å lykkes som bedriftseier mener Kaeosrila mye må til.
– Først må du evne å ta risiko. Mange har lyst til å starte bedrift, men jeg mener at de ikke tar nok risiko. Og så må du forstå hvilket marked du er i, er det kunder for ditt produkt eller tjenesten, sier hun.
Du må takle å bli skuffet og lære å gå videre
Gründeren mener også at du må takle å møte mye motgang, være selvdisiplinert og lære deg å sette mål.
– Du må takle å bli skuffet og lære å gå videre, det slet jeg med i starten. Problemer kommer, og du må finne ut om det går an å løse eller ikke, og så gå videre. Og, så må du ha en lidenskap for bedriften, det er drivkraften som holder meg motivert.
Sakura Lofoten har i dag ansatt tre kokker, to servitører på fulltid, og er 10 ansatte i Svolvær og sju ansatte i Sortland. Denne høsten er Kaeosrila tilbake ved Nord Universitet i Bodø, og tar en master i entreprenørskap og forretningsutvikling.
– Nå har vi nøkkelpersoner på plass slik som restaurantsjef og kjøkkensjef. Kjæresten min har stått veldig på, han lærer blant annet opp servitører, sier gründeren.
For meg er det en glede å kunne tilby lokalsamfunnet både god mat og jobber
– For meg er det en glede å kunne tilby lokalsamfunnet både god mat og jobber til de som bor lokalt. Mange av våre ansatte er ungdomsskoleelever og hos oss får de sin første jobb.
*Sakura Lofoten AS stod for 4,8 millioner kroner i verdiskaping i 2022 ved hjelp av 13 ansatte - direkte. Videre la de til rette for 2 millioner kroner i verdiskaping og 1 arbeidsplass indirekte utover i verdikjeden. Det samlede skattebidraget fra Sakura Lofoten AS utgjorde litt over 1,6 millioner kroner. Dette kan finansiere ca. 1 sykepleier + 1 foreldrepermisjon + 2 barnehageplasser + 1 lærer. Kjøpekraft (netto lønnsinntekt) utgjorde 1,9 millioner kroner.
Kilde: Ny Analyse og Ringvirkninger.