Netthandelen øker og nå handler 3 av 4 nordmenn på nett. Stadig færre velger å etablere fysiske butikker, flere eksisterende butikker legges ned og flere etablerer seg på nett. Dette viser Virkes nye rapport, Handelsrapporten 2018/2019.
– Majoriteten av de 543 milliarder kronene vi handlet for i 2017 ble lagt igjen i norske fysiske butikker. Det er likevel netthandel og handel i utlandet som vokser mest. Fra 2011 til 2017 tredoblet nordmenn handelen i utenlandske nettbutikker, sier Harald J. Andersen, direktør i Virke Handel.
Kom i gang med Vipps i nettbutikken din i dag – det koster ingenting å etablere
Direktøren sier at til sammenligning har handelen i norske nettbutikker hatt en vekst på 101 prosent i samme periode, mens de fysiske butikkene i Norge hadde en vekst på kun 17 prosent.
– Vi bruker også mer penger på tjenester enn vi gjør på varer, det skjedde første gang i 2015.
Handelsrapporten 2018/2019 viser at norsk varehandel fremdeles vil ha en sterk posisjon i norsk økonomi frem til 2030. Virke anslår at det er sannsynlig med en omsetning på 600 milliarder kroner samlet over disk, og rundt 100 milliarder kroner gjennom digitale kanaler.
Vi tror at netthandelen vil øke med i overkant av 10 prosent i perioden frem til 2030
– Den sterkeste innenlandske veksten vil finne sted på nett. Her vil veksten være sterk, men man vil vokse fra lave volumer. Vi tror at netthandelen vil øke med i overkant av 10 prosent i perioden frem til 2030. Den innenlandske fysiske handelen vil vokse med omlag 2 prosent per år, sier Andersen.
Andelen som handler på nett er økende for alle aldersgrupper og spesielt høy blant dem under 55 år. Allerede i 2008 hadde 67 prosent av nordmenn handlet på nett i løpet av det siste året. I 2017 var tilsvarende andel på 75 prosent.
Virke mener at det er ingen grunn til å forvente at trenden vil avta ettersom en stadig større del av befolkningen handler på nettet og vil anse nettet som en ordinær kanal for handel innenfor en rekke varekategorier.
I fremtiden vil nok de som driver fysisk butikk satse mer på selve handelsopplevelsen
– Den raske teknologiske utviklingen har endret kundeadferden slik vi kjenner den. Som handelsaktør må man derfor stadig søke nye forretningsmodeller. Digital teknologi endrer den fysiske butikken og spillereglene for hvordan verdier skapes, leveres og kapres snus på hodet, sier Andersen.
– I fremtiden vil nok de som driver fysisk butikk satse mer på selve handelsopplevelsen. I tillegg må de fysiske butikkene ha digitale møteplasser hvor de treffer kundene sine, sier Andersen.
To tredeler av alle norske kjeder har nå nettbutikk og andelen er jevnt økende.
Med digitaliseringen er konkurrenten fra Sverige, USA eller Kina bare et tastetrykk unna
– I fremtiden blir enda viktigere å være tilgjengelig digitalt, ha konkurransedyktige priser og gode leveringsløsninger. Med digitaliseringen er konkurrenten fra Sverige, USA eller Kina bare et tastetrykk unna. Det er derfor viktig at politikerne gir norske handelsaktører konkurransedyktige betingelser slik at de kan konkurrere på lik linje med utenlandske aktører, sier Andersen.
Fra 2008 til 2016 er antall fysiske butikker i Norge redusert med 9,4 prosent. Netthandelen derimot har opplevd vekst i antall bedrifter, med 33,5 prosent flere nettbutikker i samme periode.
Konkurransen er knalltøff
– Det er et faktum at nordmenn har blitt digitale forbrukere; de bruker nettet før de handler i fysiske butikker og de handler på nettet. Vårt råd er derfor at butikkene skaffer seg kunnskap om de store endringene som nå skjer og legger det til grunn i sine strategier, sier Bengt Olav Lund, divisjonsdirektør i DNB.
Han sier konkurransen nå er knalltøff.
– Derfor er viktig å forstå hvordan samspillet mellom det fysiske og digitale skaper enkle og gode kundeopplevelser. Vi er enige med Virke i at fysiske butikker også må møte sine kunder digitalt. Selv om en ikke har nettbutikk, må den fysiske butikken presentere seg og sine varer på hjemmeside og ulike sosiale medier, slik at kundene lett kan orientere seg, avslutter Lund.
Kilde: Deloitte 2017 Holiday Survey.