Rehabiliteringslån til borettslag

Borettslaget får lavere strømregning og mindre vedlikehold

Krokelva borettslag i Tromsø finansierer rehabilitering av bygningene med grønt lån fra DNB.

GRØNT: - Et grønt lån til borettslag kan få lavere rente, sier Tone Wilsgaard. Her sammen med Bjørnar Høgtun og Rune Wara, Bonord og Anita Engen, DNB. Foto: Bonord
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 16. mai 2022
Artikkelen er flere år gammel

- Vi er veldig fornøyd med å ha fått et grønt lånt for rehabilitering av borettslaget i Tromsø. Grønne lån vil bety mye for borettslagene som vurderer rehabilitering fremover, sier Rune Wara, prosjektleder hos Bonord.

Beboerne får lavere fyringsutgifter
Rune Wara

Wara forteller at beboerne kommer til å få lavere strømregning etter rehabiliteringen.

- En rehabilitering gir en energibesparelse som betyr mye for beboere og borettslag hver måned. I tillegg til lavere pris på lånet, får beboerne lavere fyringsutgifter og borettslagene får langt lavere vedlikeholdsbehov de neste 20 til 30 årene fordi utvendige tak, vegger og vinduer er nye, sier han.

Vil bidra positivt  

- Som Norges største finanskonsern har vi et særlig ansvar og mulighet til å bidra positivt til den bærekraftige omstillingen i Norge. Vi har derfor gitt Krokelva borettslag i Tromsø et grønt rehabiliteringslån, sier Tone Soleng Wilsgaard, banksjef for DNB i Troms og Finnmark. 

DNB skal være en pådriver for omstilling
Tone Soleng Wilsgaard

Wilsgaard forteller at eiendomssektoren spiller en viktig rolle i det grønne skiftet, og rehabilitering av eksisterende bygningsmasse vil bidra til å redusere energibruken i stor grad og dermed redusere CO₂-utslipp.

- DNB skal være en pådriver for omstilling, noe vi blant annet gjør ved å kanalisere mer kapital til bærekraftige aktiviteter, sier hun.

PÅDRIVER: - DNB skal være en pådriver for omstilling, sier Tone Wilsgaard, banksjef for DNB i Troms og Finnmark. Foto: Torgrim Rath Olsen

Minimum 30 prosent energiforbedring

Grønne lån kan gis til investeringer i bygg med spesifikke grønne kvaliteter. For rehabilitering er kravet minimum 30 prosent energiforbedring i eksisterende bygg, men også andre grønne tiltak vurderes. Energiforbedringen baseres på estimert forbruk før og etter rehabiliteringen, og dette dokumenteres i form av et energinotat.

- Et grønt lån til borettslag kan få lavere rente og i tillegg både avdragsfrihet og lengre løpetid. Dessuten vil beboerne kunne oppnå grønne lånebetingelser på egen finansiering, forutsatt energiklasse B, sier Wilsgaard.

DNB har vært en viktig medspiller og rådgiver for oss
Rune Wara

Forutsigbarhet av prosjektets økonomi

En viktig del av samarbeidet mellom Bonord og DNB har vært å utarbeide gode finansielle løsninger.

- DNB har vært en viktig medspiller og rådgiver for oss. En sentral del av metoden for denne typen prosjekter er å skape forutsigbarhet for boligselskapet og beboerne gjennom nøye planlegging av prosjektets økonomi, sier Wara.

Rask endring til grønne lån

DNB har mål om å finansiere, investere i og tilrettelegge for bærekraftige aktiviteter til en verdi av 1.500 milliarder kroner fram mot 2030. I 2021 bidro DNB med 217 milliarder kroner til bærekraftige aktiviteter. Det er mer enn en dobling fra volumet året før på 96 milliarder kroner.

- Det faktum at vi har fått til en så rask økning, er også et tegn på endringsvilligheten som ligger i norsk næringsliv og hos norske forbrukere. Det er godt driv og stort engasjement, men vi har fortsatt en lang vei å gå for å nå klimamålene i tide. Det er derfor viktig at vi holder trykket oppe og får opp farten, understreker Wilsgaard.