DNB Bedriftstempen

4 av 10 bedrifter tror på større omsetning om 12 måneder

– Vi merker at det er mer optimisme å spore, og investeringslysten har begynt å komme forsiktig tilbake.

SAMMENSATT BILDE: – Det er mer optimisme, men det er fortsatt en del selskaper som sliter, sier Rasmus A. Tidemand Figenschou i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 27. mai 2024
Artikkelen er flere år gammel

Det sier Rasmus A. Tidemand Figenschou, konserndirektør for Bedriftsmarked Norge i DNB.

– Samtidig viser DNB Bedriftstempen at 1 av 4 bedrifter tror på mindre omsetning 12 måneder fram i tid – så det er fremdeles et sammensatt bilde, sier han.

Det er mer optimisme og bedriftene har altså begynt å investere igjen
Rasmus A. Tidemand Figenschou

Disse fylkene er mest positive – og disse er mest negative

Mest positive er bedriftene i Rogaland, hvor 45 prosent tror på økt omsetning og kun 13 prosent forventer mindre omsetning. Oslo har samme forventning til økt omsetning, men flere bedrifter som forventer redusert omsetning (20 prosent).

Det fylket i landet som har minst positive bedrifter er Østfold.

– Disse tallene stemmer godt med det vi ser hos våre norske bedriftskunder. Det er mer optimisme og bedriftene har altså begynt å investere igjen. Samtidig viser også undersøkelsen at bildet er delt. Det er fortsatt er en del selskaper som sliter, selv om vi forventer at økonomien tar seg opp etter hvert, sier Figenschou.

Samtidig viser også undersøkelsen at bildet er delt
Rasmus A. Tidemand Figenschou

Bygg- og anleggsbransjen mest negativ

Brytes resultatene ned på ulike bransjer viser undersøkelsen at informasjon- og kommunikasjonsbransjen er den næringen som er mest positiv, der 60 prosent forventer større omsetning enn i dag. Blant bedrifter innen kulturell virksomhet, underholdning og fritidsaktiviteter forventer 52 prosent større omsetning.

– De mest negative bedriftene driver innen bygg- og anleggsbransjen, og der forventer 36 prosent av bedriftene mindre omsetning, og kun 27 prosent forventer økning i omsetningen.

Figenschou er opptatt av å huske på hva vi har vært igjennom.

– Pandemien slo veldig ulikt ut for ulike bransjer.

Bekymrer seg for økte kostnader

Det bedriftslederne bekymrer seg mest for fremover er økte kostnader. 65 prosent av alle bedriftslederne oppgir at de bekymrer seg for dette. Deretter følger lovendringer (29 prosent) og geopolitisk uro (28 prosent). Dette er relativt likt på tvers av regioner og bedriftsstørrelser.

– Økt global usikkerhet, økte råvarekostnader, økte logistikk-kostnader, både i ren kost og i forsinkelser, samt økte volatilitet i kraftprisene og økte kapitalkostnader gjør det krevende for mange bedrifter. Likevel ser vi et næringsliv som i det store og det hele har klart å tilpasse seg godt, så det er veldig positivt, sier Figenschou.

DNB Bedriftstempen

DNB Bedriftstempen er et forventningsbarometer, eller en temperaturmåler, der vi spør et representativt utvalg bedriftsledere over hele landet, om hva de tenker om blant annet bedriftenes omsetning, lønnsomhet og antall ansatte for neste år. Vi har nylig innhentet svar fra 1400 bedrifter.

DNB er Norges største bank og innehar mye kunnskap og et stort nettverk av kunder som har viktig kunnskap om norsk økonomi. Undersøkelsen gir oss et tydelig bilde av hvilke forventninger norske bedrifter har til økonomien i tiden fremover, og hva som bekymrer dem. Denne innsikten gjør oss bedre rustet for å være gode økonomiske rådgivere for kundene våre, og er samtidig relevant å dele med samfunnet for øvrig.

Bedriftstempen, oppsummert

39 % av bedriftene tror de vil ha større omsetning om 12 måneder enn i dag, mens 23 % tror mindre. Det er også 18 prosent av bedriftene som tror de vil ha færre ansatte.

  • Mest positiv er bedriftene i Rogaland, hvor 45 % tror på økt omsetning og kun 13 % forventer mindre omsetning. Oslo har samme forventning til økt omsetning, men også langt flere bedrifter som forventer redusert omsetning, på 20 %. 
  • Bedrifter i Østfold er minst positiv. Der forventer flest mindre omsetning (35 %), Buskerud er nummer to med 33 %.

Bransjer:

  • Informasjon og kommunikasjon er den bransjen som er mest positiv, der 60 % forventer større omsetning enn i dag. Samtidig er Kulturell virksomhet, underholdning og fritidsaktiviteter er på en tett andreplass med 52 % som mest forventer større omsetning, og samtidig en god del færre som forventer mindre omsetning (henholdsvis 9 % mot 17 %)
  • Mest negativ er Bygg- og anleggsvirksomhet (36 % venter mindre omsetning, kun 27 % forventer økning).

Bekymringsområder:

  • Når det gjelder hva bedriftslederne er mest bekymret for er økte kostnader den desidert største. 65 % av alle bedriftslederne oppgir at de bekymrer seg for dette. Deretter følger lovendringer (29 %) og geopolitisk uro (28 %). Dette er relativt likt på tvers av regioner og bedriftsstørrelser.