#ringvirkninger

Har aldri sett røde tall på 29 år

Jeg er en av de som likte bedre å klatre i trær enn å sitte på skolebenken, derfor ble jeg håndverker, sier Ørjan Skjæveland.

ENORME RINGVIRKNINGER: - Det er kjekt å se det på den måten der! Du tenker ikke så mye over det i hverdagen, sier Ørjan Skjæveland i Farstad Glass. Foto: Alf Ove Hansen
Lesetid 8 min lesetid
Publisert 13. nov 2020
Artikkelen er flere år gammel

Han stortrives i familiebedriften Farstad Glass og Interiør.  Ørjan Skjævelands yrke kan du bare utdanne deg til ett eneste sted i Norge, men jobb kan du få over alt. 

- Som barn var det kjekt å være med far ut på jobb som glassmester. Han skiftet vinduer i alt fra butikker til båter og fengsel, forteller Ørjan Skjæveland. 

Det er et veldig alsidig yrke
Ørjan Skjæveland

Selv visste han at det var et håndverksfag som var veien i livet, men tok en omvei før han havnet i familiebedriften. 

- Jeg er en av dem som likte bedre å klatre i trær enn å sitte på skolebenken, derfor ble jeg håndverker. Når det er sagt, likte jeg godt både matte, gym og naturfag. Engelsk og norsk derimot… Jeg tok bilmekaniker, men oppdaget at jeg likte bedre å kjøre bil enn å fikse dem, sier han og ler godt.

VERKTØY: Inne på verkstedet er glasskjæreren det viktigste verktøyet, ute på jobb er det hoggjern og hammer. Denne dagen lages en rute til et drivhus. Foto: Alf Ove Hansen

Fantastisk frihet i jobben

Han nevnte det for faren, som ikke var sein om å få gutten inn i glassverden. Der ble han, og han stortrives i familiebedriften Farstad Glass og Interiør.  

- Det er et veldig allsidig yrke, og du blir fort løsningsorientert – spesielt når et vindu på 6x2 meter skal 4 meter opp i lufta innendørs i et hus på seks meter. Det tok 12 mann, en egensnekret plan og paller samt en liten robot for å få det til. Som regel er du et sted i 20 minutter eller maks et par timer, før du drar videre. Du er med en god kollega ute, og har få eller ingen hengende over deg mens du gjør jobben din. Den friheten er god! 

De fleste bedriftene i Norge er jo små og mellomstore, med en stabil omsetning mellom 10 og 20 millioner
Andreas Bøe

- Her er ingen sjef

Vi er på Madla i Stavanger, der Farstad glass har holdt til i mange år. Der startet faren som hjelper på 1970-tallet, før han kjøpte bedriften i 1991. Øivind Skjæveland er fremdeles med i driften, og med sine 67 år er det ikke mye om bransjen han ikke vet. Vi går sammen inn til ham på kontoret, der det dampes på en e-sigarett og myses over papirer. Han regner på anbud, svarer telefoner og er i kundemottak. 

- Gårsdagens bedriftsutfordringer? Jeg er ikke sikker på at vi har hatt noen. Vi har aldri hatt røde tall så lenge vi har drevet. Her er ingen sjef, vi er alle kamerater. Skulle det være noe, må det være at vi i en periode satset litt utenfor kjernevirksomheten vår. DNB ga oss verdifull innsikt der, så vi bestemte oss for å gå ut av noen områder, sier Øivind Skjæveland.

FAR OG SØNN: Etter en kort karriere som bilmekaniker, ble glass igjen en del av hverdagen til Ørjan Skjæveland. Faren Øivind tok i mot med åpne armer. Foto: Alf Ove Hansen

Fremme før innbruddet var over

Er det en farlig jobb? En kunne jo tro det, de fleste av oss har vel skåret seg på glass…

- Nja, det går jo litt plaster i starten for alle som begynner her, men de lærer det fort, ler far selv.

- Bank i bordet, jeg har bare sydd noen få sting i ny og ne på over 20 år. Men rent generelt har det vært en stor og helt rett HMS-utvikling. Før i tiden sto vi jo i stiger på de fleste jobbene, og jeg tenkte flere ganger: «Skal det virkelig være så farlig å være på jobb?», sier Ørjan og smiler.

Det er utrolig mange bedrifter som bidrar til velferdsstaten
Tore L. Molnes

Tyvene var der

Likevel. En vet jo aldri hva en skal ut på når døgnvakt-telefonen ringer ...

- Det dreier seg ofte om sikring etter innbrudd, spesielt i butikker. Før skiftet vi ofte knuste ruter hos en videobutikk som lå sentralt til i sentrum. En gang var vi så raskt på plass at tyvene fremdeles var der. Vi gjorde oss til kjenne, og de stakk av. 

HOBBY: Jobben er hobbyen, så 67-årige Øivind Skjæveland er fremdeles på jobb flere dager i uka. Ringreven holder styr på både anbud og tar imot kunder Foto: Alf Ove Hansen

Bidrar til store ringvirkninger

Dagens utfordringer kan vi nesten se og høre selv. Alle ansatte er ute på oppdrag. Viruset har sørget for at de har mer enn nok å gjøre. 

- Folk ser ut til å fikse på det meste nå, fra rekkverk til at de ønsker skreddersydde lysthus. I tillegg er vi en sjelden fugl, da vi har et aktivt verksted. Folk kommer innom med alt fra ødelagte spotter og kjøkkenskuffer til at de ønsker større ting reparert, og vi kan hjelpe til med alt, sier Ørjan. 

Glass er blitt veldig populært i interiør!
Ørjan Skjæveland

At tallene og oppdragene er gode fremdeles, på 29. året, er også god musikk i bankens ører – men det er det også for alle i Norge. Ringvirkningene som gis av små og mellomstore bedrifter er store. 

I verdiskaping bidro Farstad Glass og Interiør i 2019 med 2 millioner kroner til samfunnet. Det tilsvarer 2 barnehageplasser, 6 fotballbaner, 3 utdanningsplasser og 980 tannlegebesøk. I tillegg skapes 2 arbeidsplasser hos andre bedrifter, og 3,3 millioner kroner i kjøpekraft i sitt lokalsamfunn. 

- Det er kjekt å se det på den måten der! Du tenker jo ikke så mye over det i hverdagen, sier Ørjan. 

Ryggraden i næringslivet

Banksjef SMB Rogaland Andreas Bøe og kunderådgiver Tore L. Molnes har også tatt turen ut. De understreker hvor viktig jobben til Ørjan og de ansatte er. Norge trenger nok verdiskaping til å finansiere velferdsnivået vårt når oljeinntektene faller og pensjonskostnadene øker.

- De fleste bedriftene i Norge er jo små og mellomstore, med en stabil omsetning mellom 10 og 20 millioner. De får ikke så mye oppmerksomhet som de burde, sier Andreas Bøe, og minner om at disse bedriftene skaffer brød og melk på bordet til mange i landet. 

- For oss som bank er det ekstra kjekt å følge de som går i generasjoner, sier han.

VERDI: - Å ha selskaper med historikk tilbake til 1991 i porteføljen er et privilegium, understreker Bøe og Molnes. Her med Øivind Skjæveland. Foto: Alf Ove Hansen

Molnes er ute på rundt 130 bedriftsbesøk i året, og forteller at det er et fascinerende bredt spekter av små og mellomstore firma. 

- Det er utrolig mange som bidrar til velferdsstaten. Farstad Glass og Interiør har vært kunde i DNB nesten siden oppstart og vi har fulgt dem i både gode og dårlige tider. Det at vi kjenner kunden så godt, gjør at vi kan tilby dem effektive og tilpassede produkter samt være en ekstra god rådgiver og samarbeidspartner i krevende tider, sier Tore L. Molnes.

BREDT: - Jeg er ute på rundt 130 bedriftsbesøk i året. Det er utrolig mange som bidrar til velferdsstaten, sier DNB-rådgiver Tore L. Molnes i DNB. Foto: Alf Ove Hansen

95 prosent av alle bedrifter i Norge har færre enn 20 ansatte

- Dette er virkelig ryggraden i norsk næringsliv, sier Bøe. 

Han er opptatt av at Norge trenger flere selskaper som Farstad Glass og Interiør som overlever flere generasjoner.  

- Nesten 3 av 4 nystartede bedrifter er borte allerede etter 5 år. Så å ha selskaper med historikk tilbake til 1991 i porteføljen er et privilegium, understreker Molnes.

SMÅ OG STORE: - De fleste bedriftene i Norge er jo små og mellomstore. De får ikke mye oppmerksomhet som de burde, sier banksjef Andreas Bøe i DNB. Foto: Alf Ove Hansen

God bruk for glassmestere

Hva ser så Ørjan for seg av utfordringer i krystallkula? Det handler i første rekke om nye ansatte, og også om sikkerhet. For det finnes bare ett sted i Norge du kan bli glassmester. 

- Det er utfordrende med rekruttering. Ofte er det vi som jobber med glass som snakker godt om yrket, og så klarer vi å få på plass unge folk som trives i vår kjekke gjeng. Så får de praksisen her, og teorien på skolen i Kongsberg, sier han. 

Hva er konsekvensen av at det ikke utdannes nok glassmestere?

- Elektrikere og rørleggere er en større bransje med et mye bedre vern. En må ha fagbrev for å utføre jobben de gjør. I vår bransje er det mange som håndterer glass, som ikke er glassmestere og ikke kan faget. Det vi gjør, handler veldig mye om personsikkerhet, og vi forholder oss til strenge regler. 

For det blir ikke mindre glass fremover?

- Nei, og glass er blitt veldig populært i interiør! Vi setter inn alt fra dusjvegger, bolteinnfestede rekkverk, glass over kjøkkenbenker og skillevegger i tykt glass innendørs til store vindu på flere hundre kilo. Alt dette kan knuse og kollapse, om det ikke monteres rett. Jeg ser på det som en utfordring å få sikret bransjen, slik at folk får seriøse aktører hjem til seg.

Må sørge for sikkerhet

Kundene er naturligvis opptatt av pris, men Ørjan håper at de ikke glemmer sikkerheten også i husene sine. Han ser at mange heldigvis er opptatt av å bruke et velrenommert navn, som blant annet gjør at boligmappa til huset blir tatt seriøst ved et eventuelt salg. 

- Er vi litt over noen på anbud, som ofte ikke er glassmestere, sier jeg: «Vi satte inn det vinduet for 10 år siden. Vi fikser det gjerne nå, og vi vil også være der for deg om 10 år», avslutter han.

LEVERING: Ruta er klar, og Ørjan Skjæveland ringer kunden som kan glede seg til et tett drivhus igjen. Foto: Alf Ove Hansen
Glassklare fakta:

Som glassfagarbeider kan du jobbe med glass på ulike måter. Faget er delt i tre deler. Håndverksdelen er innrettet mot glassmestere og bilglassmontører. Entreprenørdelen omhandler bygging av dører, vinduer, fasader og tak i glass og aluminium. Industridelen omfatter produksjon av isolerglass, herding, laminering, sliping og bøying av glass.

Glass finnes i alle bygg og transportmidler. Glass er også et viktig element i smarttelefoner, lesebrett, pc-  og fjernsynsskjermer. Det påvirker sikkerhet, trivsel, komfort, kommunikasjon samt fornybar energi som solenergi. (Kilde: utdanning.no)

Ringvirkninger

DNBs ringvirkningskalkulator viser «fotavtrykket» til private bedrifter i Norge. Den viser hvordan store og små bedrifter skaper ringvirkninger utover verdikjede og økonomien, samt bidrar til å finansiere velferdsgoder og -tjenester i Norge (samfunnsbidrag). Samfunnsbidraget synliggjør positive økonomiske effekter fra en bedrift på sysselsetting, skatter og avgifter, kjøpekraft, underleverandører og resten av økonomien ved hjelp av en generisk ringvirkningsmodell – Wider Economic Impact Model (WEI-modell).

Modellen er utarbeidet av samfunnsøkonomer hos NyAnalyse og bygger på nøkkeltall fra nasjonalregnskapet, årsregnskapet til private bedrifter, kryssløpet til Statistisk sentralbyrå og relevante skatte- og avgiftssatser (2019).

Ringvirkningskalkulatoren synliggjør samfunnsbidraget fra en bedrift og deres ansatte utløst av egen aktivitet, og indirekte gjennom etterspørsel etter varer og tjenester fra norske underleverandører og øvrig verdikjede. Vi avgrenser til den delen av aktiviteten som befinner seg i Norge korrigert for import av varer og tjenester fra utlandet.

Samlet gir denne aktiviteten verdiskaping i mange ledd med påfølgende skatter og avgifter til stat og kommune. Dette er offentlige inntekter som i neste runde benyttes til å finansiere mange ulike velferdsgoder. Vi har derfor som illustrasjon sett på hva dette skattebidraget kan finansiere av lærere eller sykepleiere med videre i ett enkelt budsjettår.

Om direkte og indirekte virkninger fra bedriftene

Å starte en bedrift gir fantastiske ringvirkninger i form av direkte og indirekte verdiskaping. Bedriftene bidrar ikke bare direkte med skatter og avgifter, men også med en ringvirkningseffekt gjennom deres innkjøp av varer og tjenester fra underleverandører.

Med direkte virkninger mener vi omsetning, kjøp av varer og tjenester, verdiskaping, arbeidsplasser, merverdiavgift og skatter innbetalt til stat og kommune fra bedriften (selskapsskatt) og de ansatte (personskatt)

Covid-19 og påvirkning på ringvirkningene til bedriftene

Tallene vi har brukt i ringvirkningskalkulatoren er basert på regnskapstall for 2019. Derfor vil man ikke se noen utslag for hvordan covid-19 har påvirket ringvirkningene til bedriftene. Regnskapstallene for 2020 kommer først i oktober 2021. Da vil vi kunne se hvilken effekt årets pandemi fikk på samfunnet rundt oss mer nøyaktig.