Nå får små bedrifter datadrevet kreditt

Aprila Bank og DNB samarbeider om å gi lån til småbedriftene

DNB og Aprila inngår avtale for å teste distribusjon av Aprilas automatiserte finansieringsløsning for småbedrifter.

NYTT SAMARBEID: Fra venstre Anders Grevstad og Cathrine Delp, begge DNB, inngår samarbeid med Aprila Bank ved Halvor Lande og Israr Khan. Foto: Arne Kristoffer Wang Holthe
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 02. sep 2021
Artikkelen er flere år gammel

- For oss er det viktig at bedriftskundene våre får det de har behov for – kreditt. Nå ønsker vi å teste ut distribusjonsstrategien vår sammen med Aprila, sier Anders Grevstad, direktør for produkt og produktutvikling i DNB.

Aprila Bank ble etablert i 2017 og har utviklet en datadrevet modell for å kunne gi bedrifter lån.

Målet er å gi små bedrifter enkel tilgang til kreditt
Israr Khan

- Vi har teknologien

- Vi er begeistret for at DNB vil samarbeide med oss for å sikre tilgangen på kreditt for småbedrifter. Vi har teknologien og maskinlæringsmodellene for å kunne tilby datadrevet kreditt, og med DNBs fantastiske distribusjonskapasitet kan vi nå ut til langt flere bedrifter enn det vi gjør alene, sier Halvor Lande, daglig leder i Aprila Bank.

NY TEKNOLOGI: - Vi har teknologien og maskinlæringsmodellene for å kunne tilby datadrevet kreditt, sier Halvor Lande i Aprila Bank. Foto: Arne Kristoffer Wang Holthe

Jakter innovative løsninger

DNB har lang erfaring med finansiering av bedriftskunder, og har en stor andel oppstart- og vekstselskaper med kreditt i porteføljen.

- I DNB er vi alltid på jakt etter mer innovative løsninger. Datadrevet kreditt er et veldig spennende felt hvor det skjer mye. Her opplever vi at Aprila har kommet langt. Vi forventer at økt bruk av datainnsikt vil bidra til økt kredittilgang i tiden fremover, og ser at dette er noe kundene våre etterspør, sier Grevstad.

SAMARBEIDER MED APRILA BANK: - Datadrevet kreditt er et veldig spennende felt hvor det skjer mye, sier Anders Grevstad i DNB. Foto: Arne Kristoffer Wang Holthe

Takknemlige småbedrifter

Lande viser til at mange av bedriftene de har gitt lån så langt er takknemlige.

- Småbedriftene som får lån er veldig takknemlige fordi det gjør at de kan si ja til prosjekter som de ellers måtte ha sagt nei til. Med lån kan de for eksempel kjøpe inn varer, lønne ansatte og mange unngår konkurs fordi de har sesongmessige likviditetssvingninger.

Banksjefen forteller at Aprilas eksisterende kundebase på rundt 4.500 mindre norske bedrifter er representativ for fordelingen i Norge både geografisk og i forhold til næringsvirksomhet.

- Det er nesten en verdenssensasjon

Israr Khan, som er produkt- og teknologiansvarlig og medgründer av Aprila, er opptatt av å skape gode kundeopplevelser for bedriftskundene.

- Målet er å gi små bedrifter enkel tilgang til kreditt. Vi er to banker som nå skal samarbeide om kjernevirksomheten vår, og det er nesten en verdenssensasjon. Det er bare i banksamarbeidslandet Norge det er mulig å få til, sier Khan.

Småbedriftene som får lån er veldig takknemlige
Halvor Lande

Grevstad forteller at de to partene har hatt gode diskusjoner før avtalen kom i havn.

- Finansmarkedet utvikler seg raskt, og nye aktører utfordrer de etablerte bankene med nye gode løsninger slik som Aprila gjør, sier Grevstad.

Pilot det første året

- Både vi og Aprila har et mål om å hjelpe norske bedrifter med å lykkes, sier Cathrine Delp, som er ansvarlig for samarbeidet i DNB.

Vi gleder oss til å gi enda flere små bedrifter rask og enkel tilgang til finansiering
Cathrine Delp

Hun forteller at samarbeidet med Aprila i første omgang er en pilot, hvor nye løsninger skal testes og utvikles i samarbeid med kundene. Hun håper datadrevet kreditt kan hjelpe flere små bedrifter med å sikre seg likviditet.

- Nå skal vi lære av kundene som bruker produktet, og gleder oss til å gi enda flere små bedrifter rask og enkel tilgang til finansieringen de trenger for å skape fremtidens arbeidsplasser.

VIL HJELPE BEDRIFTER TIL Å LYKKES: - Både vi og Aprila har et mål om å hjelpe norske bedrifter med å lykkes, sier Cathrine Delp i DNB. Foto: Arne Kristoffer Wang Holthe
Aprila Bank og DNB samarbeider om datadrevet kreditt

DNB og Aprila Bank har inngått en avtale om en ettårig pilot, der målet er å teste distribusjon av Aprilas automatiserte finansieringsløsning gjennom DNBs kanaler. Avtalen ble signert rett før sommerferien og Finanstilsynet har nå gitt sin godkjenning.