Verdien av nettverk
Et kjølende brett som holder matvarene i kjøleskapstemperatur i 3–4 timer.
I 2018 var Rune Fjeldstad på ferie i Spania. Under en utefrokost med svett pålegg og varm drikke fikk han ideen til et serverings- og oppbevaringsbrett med kjøleelementer. Kjøleelementene sitter i bunnen av brettet.
Veien hit har vært lærerik og et bevis på hvor viktig et godt nettverk er
– Jeg dro innom alle butikker i området for å prøve å finne et slikt produkt, samt i Norge, undersøkte til og med på nett, men fant ikke noe som løste problemet, sier Rune Fjeldstad.
Det ble starten på utviklingen av Cooltray, et kjølende brett som holder matvarene i kjøleskapstemperatur i 3-4 timer.
Cooltray AS lanserte kjølebrettet i november 2021 og bak selskapet er det en godt sammensatt gjeng, både på kompetanse og erfaring. De har også nylig gjennomført en emisjon der kapital ble hentet inn fra lokale investorer.
– Veien hit har vært lærerik og et bevis på hvor viktig et godt nettverk er, sier Fjeldstad.
Det har vært mye prøving og feiling
Først kom Fjeldstad i kontakt med gründerhuset Hi5 i Tønsberg.
– Hadde jeg ikke oppdaget Hi5 er jeg ikke sikker på om vi hadde kommet dit vi er i dag, sier han.
På gründerhuset ble Fjeldstad anbefalt å ta kontakt med produktdesigningeniøren John-Patrick Gudmundsen. Gudmundsen er utdannet produktutviklingsingeniør og bidrar som rådgiver til oppstartsbedrifter. Etter hvert ble ingeniøren også medgründer i selskapet.
– Hi5 er et kraftsentrum for entreprenørskap og oppstartsbedrifter i Færder og Tønsberg. Gründerhuset har vært oppskytningsrampe for over 70 oppstartsbedrifter siden 2019, sier Gudmundsen.
Fjeldstad mener at produktet som er lansert godt gjennomtenkt.
– Det har vært mye prøving og feiling for å finne den beste utformingen. Alt i fra hvordan kjøleelementene skulle festes, til hvilken type kjøleelement som fungerte best. Det skal både holde maten kald over lengre tid, og være praktisk å ha i kjøleskapet, sier Fjeldstad.
Den største utgiften var å utvikle støpeverktøyet
Flere ting kunne også ha vært gjort annerledes.
– Det er mye å tenke på i en produktutviklingsfase. Vi oppdaget at dersom Cooltray-en hadde vært 1 cm kortere og 1 cm smalere, så kunne fraktkostnadene halveres fordi flere produkter fikk plass på en europall, sier han.
– Den største utgiften var å utvikle støpeverktøyet, og plasten som brukes i brettet må være godkjent for mat. Første partiet av Cooltray er produsert av Erik Hoel AS på Hurum, forteller gründeren.
Valg av produsent av er også et viktig valg. Leveringstid, produksjonskvantum, kvalitet og kommunikasjon er viktig. Cooltray kom i kontakt med en produsent i Danmark via nettverket sitt.
– Vi hadde valgt en produsent i Norge, men produktet passet ikke inn i produksjonslinjen deres. Så da falt vi for en produsent i Danmark, som i tillegg hadde et godt nettverk de kunne bruke for å promotere Cooltray. Dette er en vinn-vinn-situasjon for begge, sier Gudmundsen.
Produsenten har lager, kan produsere mindre kvantum og pakker produktet
– Fra Danmark er det også kort vei til europeiske markeder. Produsenten vår har lager, kan produsere mindre kvantum og pakker produktet helt klart. Dette er også noe mange glemmer å tenke på i startfasen, sier han.
Før lansering inngikk gründerne et samarbeid med det norske selskapet HackIT innenfor salg og distribusjon.
– HackIT er en erfaren distributør og kan også internasjonalt salg. HackIT var en perfekt match da de har produkter innenfor samme kategori. Nå for tiden ser vi sammen på en mulighet for salg av begges produkter i nettbutikken Amazon USA, sier Gudmundsen.
Etter hvert som selskapet vokste ønsket gründerne å få med seg en person med økonomi- og regnskapskompetanse.
– En økonom leverer en vitenskap vi trengte, sier Gudmundsen.
Ikke minst motstandsnettverk, de som utfordrer og ikke kun heier
Med på laget ble Morten Auen som er utdannet revisor og jobber i et regnskapsbyrå.
– Når vi ser tilbake på veien fra ide til produkt så er det klart at et godt nettverk er viktig. Alt i fra logo, markedsføring, produsent og investorer har vi hentet fra nettverket vårt. Ikke minst motstandsnettverk, de som utfordrer og ikke kun heier, sier Morten Auen.
Elena Johnsen Solvang er oppstartslos i DNB og mener at Cooltray har gjort mye riktig med å bruke nettverket rundt seg.
– Det å bruke tid på å sette sammen et godt utfyllende team er noe vi ser mange glemmer når de starter opp, sier Solvang.
Mange tror at de klarer alt selv, men benytt nettverkene rundt deg
– Ta kontakt med et gründerhus. De har ofte en god delingskultur, viktige nettverk og samarbeidspartnere i næringslivet som representerer en stor verdi for gründere.
– Det å ha et nettverk rundt seg, der du kan dele erfaringer og spørre om råd er noe som ikke kan kjøpes. Mange tror at de klarer alt selv, men benytt nettverkene rundt deg, oppfordrer oppstartslosen.
Medforfatter til artikkelen er Elena Johnsen Solvang.