Nå selger bedriftskundene i DNB jakkene sine i London.
Slik har de hatt millionvekst med «The Bergen Way»:
To østlendinger på tur en gråværsdag i Bergen så et potensial. Hvordan har de lyktes med å gjøre ideene til suksessrike bedrifter?
– Jeg har bare lyst på en fin regnjakke som tåler været her.
Det sa Ros-Mari Gaundal til Karine Lunde på vei ned til sentrum fra Fløien. Det var senhøsten 2014 og etter å ha snakket om at de ønsket å starte noe sammen, lå plutselig ideen der rett foran nesen på dem.
– I Bergen brukte man allværsjakken til alt. Uansett om du var bunadspyntet på 17. mai, så var allværsjakken på utsiden, sier Ros-Mari i dag – nesten ti år senere.
De to gründerne var kollegaer, innflyttere fra Østlandet og lystne på å få til noe sammen. Mens Karine var utdannet designer og hadde jobbet med kleskolleksjoner tidligere, hadde Ros-Mari jobbet med innkjøp, produksjonsplanlegging og logistikk.
Sammen har de nå løftet merkevaren BRGN ut i hele Norge – og etter hvert også til utlandet.
– Gjennom å være en god støttespiller og partner, håper vi at disse selskapene kan utvikle seg og vokse både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sier Marianne Wik Sætre, plassjef for DNB Bergen, om BRGN.
Det å se muligheter lokalt og være med å løfte dem ut i landet og verden, er det de i DNB Bergen kaller «The Bergen Way».
– Dette er viktig for å skape nye arbeidsplasser lokalt og sikre verdiskaping over hele landet.
Vi var avhengig av en bank som hadde troen på oss
BRGN teller 30 ansatte, fordelt på kontorer i Bergen og Oslo og i de fysiske butikkene i Bergen og Stavanger.
I starten trengte de imidlertid støtte fra en bank som så det samme potensialet som dem.
– Vi hadde ikke så mye egenkapital, så vi var avhengig av en bank som hadde troen på oss. Det hadde DNB. Vi trengte penger for å kjøpe inn varer. Det er en likviditetsutfordring i starten, der vi betalte forskudd på alt vi bestilte før vi har solgt et eneste plagg, sier Karine og fortsetter:
– Det er lett nok å tvile på seg selv i oppstarten. Man kjenner jo til statistikken. Så det å ha en bank som trodde på oss og som hadde en genuin interesse og forståelse for gründere, var viktig.
I DNB Bergen har vi flere team med dedikerte rådgivere som jobber med gründere, og følger selskapene videre i hele deres livssyklus, sier Marianne og legger til:
– Vi bistår selskapene blant annet med finansieringsløsninger, rådgivning, internasjonalisering og egenkapitalinnhenting. Gjennom å være en god støttespiller og partner håper vi at disse selskapene kan utvikle seg og vokse både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
BRGN fikk en pangstart. Sommeren 2016 var våt – selv til Bergen å være – med over 260 millimeter nedbør. Våren i forveien hadde Karine og Ros-Mari kjørt rundt og solgt inn prøvekolleksjonen til totalt 30 butikker.
– En halvtime etter å ha levert jakker i en butikk i Bergen, ringte han som drev butikken og sa de hadde solgt den første jakken. Da dro vi på ferie og visste at i hvert fall noen ville ha dem, sier Karine.
– Vi synes det er ekstra stas at dette selskapet har sitt utspring i Bergen, som nettopp er kjent som en by med mye vær, sier Marianne i DNB og fortsetter:
– Jeg synes også at det er ekstra gøy at det står to kvinnelige gründere bak denne merkevaren, da vi dessverre ser færre kvinnelige gründere i markedet for øvrig.