#nestesommer

- De synes det er helt magisk

Sandland Brygge, Glød Explorer og Æventyr i Finnmark er klare til å ta imot norske turister denne sommeren.

#nestesommer: - Vi har en fantastisk natur på havet og på land, sier Steinar og Stina Halvorsen som driver reiselivsstedet Sandland Brygge i Finnmark. Foto: Øystein Haara
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 26. mai 2021
Artikkelen er flere år gammel

På 70 grader nord, ved Lopphavet ligger Sandland Brygge som drives av ekteparet Stina og Steinar Halvorsen. Vanligvis er 99,9 prosent av gjestene turister fra Storbritannia, Finland, Tyskland og Polen.

- Turistene som kommer hit elsker havfiske. Siden grensen har vært stengt har vi tapt mye omsetning, men nå er nordmenn interessert i å besøke oss, sier Stina Halvorsen.

Halvorsen forteller at de tilbyr overnatting og mange aktiviteter.

- Vi har en fantastisk natur på havet og på land. Vi har bratte fjell som stuper ned i fjæresteinene, og vi har en stor hvit sandstrand. Vi har krevende topper å bestige og vi har lette fjellturer. Vi leier ut kajakker, sup-brett og sykler. Dette stedet passer for familier og venner som har lyst til å ha en aktiv ferie.

Vi har mye ørn rundt oss
Stina Halvorsen
Sandland Brygge Foto: Sandland Brygge

En populær tur hos Sandland er ørnesafari på sykkel.

- Vi har mye ørn rundt oss, og mange setter pris på sykkelturen for å se ørn. En bereist norsk familie som var på ørnesafari for en uke siden sa at dette var en av de beste feriene de har vært på. De synes det er helt magisk.

ØRNESAFARI: - En populær tur er ørnesafari på sykkel, sier Stina Halvorsen ved Sandland Brygge. Foto: Øystein Haara

Sommerferie til halv pris

Loppa kommune ønsker å bidra til at reiselivsbedriftene kommer seg gjennom pandemien og betaler 50 prosent av turistenes regning.

- Turistene tar kontakt med oss på Sandland Brygge og vi gir et tilbud ut ifra prislisten vår. Så vil kommunen ta 50% av regningen på alle produkter turistene kjøper fra oss.

Kommunen tar 50 prosent av regningen
Stina Halvorsen

Da VG skrev om dette i april eksploderte bestillingene.

- Det er helt fantastisk for det har vært en tøff tid. Nå håper vi bare på at vi får mange norske gjester til sommeren. 

HAVFISKE PÅ LOPPHAVET: - Turistene som kommer hit elsker havfiske, sier Stina Halvorsen som driver Sandland Brygge. Foto: Sandland Brygge

Overnatting tett på naturen

Glød Explorer er en annen reiselivsbedrift i Finnmark. De tilbyr aktiviteter og turer i naturen i og rundt Alta.

- I våre Aurora Canvas Dome kan du overnatte tett på naturen. Her får du sove i gode senger, og kan titte opp på himmelen. Om vinteren ser du nordlyset fra sengen, sier Benedikte Brattfjord, som er salgs- og markedsansvarlig for Glød Explorer. 

OVERNATTE TETT PÅ NATUREN: - Her får du sove i gode senger, og kan titte opp på himmelen, sier Benedikte Brattfjord. Foto: Glød Explorer

Oppfordrer til å bestille nå

Glød Explorer tilbyr en god miks av aktiviteter, slik som terrengsykling, kanoturer og vandreturer.

- Terrengsykkelturene og kanoturene er de som er mest populære på sommeren, her får man utforsket Altadalen både langs stier og langs den kjente Alta-elven, sier hun.

Jeg oppfordrer folk til å bestille nå
Benedikte Brattfjeld

Brattfjord forteller at de har fått noen bookinger for sommeren, men at en del gjester ikke har bestemt seg helt ennå.

- I fjor hadde vi to veldig gode måneder med mange gjester, men jeg oppfordrer folk til å bestille nå, sier hun.

Kanotur med Glød Explorer Foto: Glød Explorer

Kampanjen #nestesommer bidro i fjor til at mange gjester fant fram til Glød Explorer.

- Vi håper på samme effekt i år også, for kampanjen er så utrolig bra. Det er viktig å synliggjøre alle de fine reiselivsbedriftene i Norge, og vi tror at det bidrar til at nordmenn vil dra helt opp her til Alta og områdene rundt.

- Her trenger du ikke å stå i kø

- Det som kjennetegner Finnmark er at det er ikke så mye folk. Her trenger du ikke å stå i kø, det er mye mer frihet enn sørpå, sier Vegard Uglebakken, som gjennom de siste årene har bygget opp Nord Ekspedisjon og Æventyr.

Uglebakken forteller at det enda er god kapasitet fordi folk bestiller veldig sent før de skal av gårde.

- Vi oppfordrer til å bestille i god tid, sier han.

TIL SEILAND NASJONALPARK: Reisen til Seiland Nasjonalpark går med rib-båt. Foto: Alf Ove Hansen

Kultur og natur

Uglebakken forteller at nordmenn har blitt mer interessert i å feriere i Finnmark.

- Flyturen til Alta tar bare 2 timer fra Gardermoen, og hotell og overnattingssteder ligger bare 10-15 minutter unna flyplassen, sier han.

- Vi tar med turistene på tur og forteller vår 8.000 år gamle historie. Vi har de beste råvarene her oppe, og det er et bredt spekter av restauranter som bruker naturlig råvarer som torsk, kveite, rein, elg og urter, salat og potet!

Vi bruker naturlig råvarer som torsk, kveite, rein, elg og urter, salat og potet!
Vegard Uglebakken

- Vi får fantastiske tilbakemeldinger

Reiselivsgründeren forteller at #nestesommer er en viktig kampanje for dem, og han opplever at kampanjen bidrar til å flytte litt av turismen nordover. I år tilbyr Æventyr besøk til Seiland nasjonalpark via kampanjen.

- Seiland nasjonalpark er en av Norges villeste og vakreste nasjonalparker med isbre og grønne frodige daler. Vi får fantastiske tilbakemeldinger fra gjestene våre og de anbefaler den til hele nettverket sitt på Østlandet, avslutter Uglebakken.

Vi har natur og kultur i verdensklasse
Tomas Richardsen

- Det er enkelt å komme hit

- Inntil pandemien kom hadde vi veldig mange fornøyde internasjonale turister. Etter pandemien tror jeg at nordmenn fortsatt kommer til å reise nordover for vi har natur og kultur i verdensklasse å by på, sier Tomas Richardsen, leder for bedriftskundesegmentet i DNB, Troms og Finnmark.

Han ramser opp alt hva turister trenger for å få en perfekt ferie.

- Det er enkelt å komme hit med fly, og naturen byr på et stort mangfold. Du kan kjøre rib-båt i 20 minutter for å oppleve havet og så fortsette med en spektakulær topptur. Om sommeren har vi midnattsolen og om vinteren nordlyset.

- Levér fantastiske opplevelser

Rickardsen mener at Alta og områdene rundt utvikler seg til en stor reiselivsdestinasjon med helårsturisme. 

- Reiselivsbedriftene samarbeider godt med hverandre og tilbyr det meste slik som scooter-safari, skitur over Finnmarksvidda og hundekjøring. Alta har også cruiseanløp i havnen. Reiselivsutdanningen på UiT Norges Arktiske Universitet i Alta har også bidratt mye, forteller han.

Reiselivsbedriftene tilbyr det meste
Tomas Richardsen
NATUR OG KULTUR: - Etter pandemien tror jeg at nordmenn fortsatt kommer til å reise nordover, sier Tomas Richardsen, banksjef i DNB. Foto: David Jensen

Banksjefen er klar på at for å lykkes som reiselivsbedrift må bedriften levere opplevelser.

- Nå er det aller viktigste å levere fantastiske opplevelser for nordmenn og vise frem den flotte landsdelen slik at enda flere vil komme nordover, avslutter han.