Dette bør du som arbeidsgiver vite om permitteringer

– Hvis situasjonen er midlertidig og det er en saklig grunn, da kan en bedrift permittere.

PERMITTERING: Formålet med permitteringsordningen er at arbeidstakerne skal unngå oppsigelse i en midlertidig periode. (Illustrasjonfoto.)
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 16. jan 2024
Artikkelen er flere år gammel

Det sier Petter Ravik, fagkoordinator på arbeidsgivertelefonen til NAV Kontaktsenter.

– Hvis situasjonen ikke er midlertidig, men varig, må bedriften vurdere oppsigelse, sier han.

Unngår oppsigelse i en midlertidig periode

Muligheten til å permittere er forankret i tariffavtaler og i ulovfestet sedvanerett. Hovedavtalen mellom LO og NHO er normgivende for arbeidsforhold uten tariffregulering.

Formålet med permitteringsordningen er at arbeidstakerne skal unngå oppsigelse i en midlertidig periode med mangel på arbeid.

– For arbeidsgiver er muligheten til å bruke permitteringer ved midlertidig produksjonsnedgang ett av virkemidlene for en fleksibel tilpasning til markedssituasjonen, sier Ravik.

Bedriftene har muligheten til å beholde kompetente arbeidstakere
Petter Ravik

Siden muligheten til å bruke innleid arbeidskraft og midlertidige ansettelser er begrenset, har permitteringsordningen vært viktig i perioder hvor bemanningen tidvis har overgått oppdragstilgangen.

– Bedriftene har muligheten til å beholde kompetente arbeidstakere, og har dermed raskt kunnet normalisere produksjonen når forholdene har gitt grunnlag for dette.

PERMITTERING: - Hvis situasjonen er midlertidig og det er en saklig grunn, da kan en bedrift permittere, sier Petter Ravik i NAV. Foto: Privat

– Viktig å tenke over flere saker

– Dersom en bedrift bestemmer seg for å permittere hele eller deler av arbeidsstyrken er det viktig å tenke over flere saker, forteller Ravik, og lister opp:

  • Er situasjonen midlertidig?
  • Er det vurdert alternative løsninger?
  • Foreligger det saklig grunn? 
  • Vurdering av hvem som skal permitteres
  • Drøftes med de tillitsvalgte/ansatte. (§ 7–2 Plikt til å konferere før varsel gis (hovedavtalen-lo-nho-2022-2025.pdf))

Jevnlig dialog

Arbeidsgiver og arbeidstaker oppfordres til å holde en jevnlig dialog om den aktuelle situasjonen.

– Hvordan en slik dialog gjøres vil være en sak partene imellom. NAV vil ikke ha oversikt over hvem som blir permittert før de ansatte eventuelt søker om dagpenger, sier Ravik.

Meld fra digitalt til NAV

Dersom du som arbeidsgiver vurderer å permittere ansatte må du melde ifra til NAV digitalt på nav.no, Permittering og oppsigelse.

Dette er et kort skjema der NAV ber om følgende opplysninger:

  • Kontaktperson i virksomheten
  • Opplysninger om permitteringene (Hvor mange ansatte kan bli permittert, hvorfor skal dere permittere (årsak), hvilken yrkeskategori eks. snekker, rørlegger etc.)
  • Startdato og eventuell tildato

– Arbeidsgiver har meldeplikt til NAV dersom du skal permittere, si opp eller innskrenke arbeidstiden til 10 eller flere ansatte. Om ønskelig kan arbeidsgiver også melde fra til NAV hvis det gjelder under 10 ansatte, sier Ravik. 

Permitteringsperiode

Hvor lenge arbeidsgiveren kan fritas fra plikten til å betale lønn er regulert i lov om lønnsplikt under permittering (permitteringslønnsloven).

– Hovedregelen etter permitteringslønnsloven er at arbeidsgiver etter arbeidsgiverperiode 1 (lønnspliktperiode) kan permittere uten lønn i 26 uker i løpet av en 18 måneders periode, men det kan være unntak, sier Ravik.

Her kan du lese mer om lønnsplikt: Lov om lønnsplikt under permittering (permitteringslønnsloven)

Her kan du lese mer om permittering på nav.no.