Stadig flere starter bedrift

- Dette er et eventyr

Snekker Hans Even Dalland har laget en portåpner som begrenser smitte.

STARTET BEDRIFT I KORONAÅRET: Hans Even Dallands idé har allerede blitt til virkelighet, og er en portåpner for barnehager som begrenser smitte. Foto: Privat
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 29. apr. 2021
Artikkelen er flere år gammel

- Jeg har barn i barnehage, og så daglig hvordan vi foreldre slet med å åpne porten til barnehagen. Vi skulle sprite hendene før og etter vi tok i porten, og med hendene fulle av sekker og utstyr, fikk jeg en idé, sier Hans Even Dalland fra Hegra, ikke langt fra Stjørdal.

Jeg tror dette bare er starten
Hans Even Dalland

Dallands idé har allerede blitt til virkelighet; en portåpner eller grindåpner som begrenser smitte ved at ingen åpner porten med grindkulen eller pumpelåsen, men med en brakett med stang oppover.

- Grinda åpnes opp ved å bruke albuen på stangen, og slik vippes kula opp, sier Dalland.

HANS EVEN DALLANDS IDÉ: - Grinda åpnes opp ved å bruke albuen på stangen, og slik vippes kula opp, sier Hans Even Dalland. Foto: H.E.Dalland

Fra humpete start til distributøravtale

Dalland startet sin egen snekkerbedrift 1.april i fjor, og opplevde en humpete start.

- Jeg hadde bra med oppdrag da jeg startet opp, men etter en tid ble det færre jobber. Utover høsten fikk jeg flere jobber og jeg hadde det ganske travelt da jeg fikk ideen om grindåpneren, sier han.

Grinda åpnes opp ved å bruke albuen på stangen, og slik vippes kula opp
Hans Even Dalland

Oppfinneren jobbet først fram en portåpner der braketten gikk nedover, men fant raskt ut at den ikke var sikker nok.

- Jeg fikk testet førsteutgaven i barnehagen der sønnen min går, men ungene åpnet den lett og da kunne de stikke av. Jeg fant derfor en løsning med en kortere brakett med stang oppover, og den ble godkjent som «barnesikker».

Dalland solgte én og én portåpner med montering, men så tok det helt av.

- I januar i år kom det en bestilling fra en barnehage i nærområdet, og så ble jeg intervjuet av barnehage.no. Det skapte et engasjement utenom en verden. På Facebook fikk jeg 2000 likerklikk og 300 kommentarer. Barnehager ville ha produktet og jeg fikk en distributøravtale med Bille AS som driver med salg av barnehageutstyr.

DNB som støttespiller

Økonomisk har det kostet mye penger å utvikle portåpneren.

- Dette er et eventyr for min del. Det vises ikke på lommeboka i dag for jeg har brukt mye penger så langt, men da har det vært veldig godt å ha DNB som støttespiller. Per-Kristian Hanssen, min rådgiver i DNB, har veiledet meg og vært til god hjelp. Jeg har et nedbetalingslån på bedriften og så har jeg en kassekreditt for å kunne være mer fleksibel i driften, sier Dalland.

Det er viktig å utvikle bedriften suksessivt
Per-Kristian Hanssen

Per-Kristian Hanssen forteller at Dalland er en dyktig gründer og oppfinner.

- Gründere som Hans Even bobler hele tiden med ideer og prosjekter. Vi må holde de litt i ørene for vi vil ikke at de skal gape for høyt – da kan det fort gå galt med økonomien. Det er viktig å utvikle bedriften suksessivt, sier Hanssen.

Hanssen har tro på portåpneren.

- Hans Even har hele Norge som marked, så det blir både interessant og spennende å følge ham videre, sier Hanssen.

VEILEDER GRÜNDERE: - Vi må holde gründere litt i ørene for vi vil ikke at de skal gape for høyt, sier Per-Kristian Hanssen i DNB. Foto: Privat

Videreutvikler produktet

Bille AS kjøper nå større partier av Dalland, og han er glad for å ha med seg en distributør.

- Jeg må ha et salgsapparat for at det skal fungere, og jeg har selv ikke kapasitet til å sende ut produkter, håndtere en returordning og å være konsulent for montering. Avtalen med Bille har hatt mye å si, sier Dalland.

Det har vært veldig godt å ha DNB som støttespiller
Hans Even Dalland

- Dette er bare starten

Det er til nå solgt omtrent 100 portåpnere helt fra Finnmark i nord og ned til Sørlandet.

- Jeg tror dette bare er starten. Nå kommer kommunene på banen. Flere kommuner tester først en enhet, og så bestiller de til alle barnehagene, forteller Dalland.

Dalland monterer selv i Trondheimsområdet. Ved å jobbe med montering, får han også muligheten til å videreutvikle produktet og gi best mulig monteringsveiledning.

- Jeg har laget en monteringsveiledning for å ivareta sikkerheten. Produktet må monteres riktig, og det er viktig at det er kompetente folk som monterer, sier han.

Samspill med lokale aktører

Dalland ønsker å bruke lokal arbeidskraft, og samarbeider med flere aktører.

- Det fine med hele prosjektet er samspillet med flere lokale aktører. Jeg bruker det lokale karosseriverkstedet, Aunes Karosseriverksted, til å produsere delene. Fides, arbeids- og inkluderingsbedrift, monterer delene og gjør klar til sending. Tandem reklamebyrå har designet logoen, og vi bruker regnbuen for jeg er inspirert av «alt blir bra»-regnbuen. Det er viktig for meg med mangfold og aksept, og at portåpneren bidrar med litt farger når det er det første man møter når barn og voksne kommer til barnehagen.

Det fine med hele prosjektet er samspillet med flere lokale aktører
Hans Even Dalland

Dalland har også brukt Proneo, en preinkabutor.

- Jeg har fått hjelp til praktiske ting og opplæring i salg av Proneo. Jeg er veldig opptatt av produktet, men jeg må også passe på alt det andre med å drive en bedrift og særlig hvor viktig salg er.

Seriegründer

Dalland har ikke bare utviklet en portåpner. For noen år siden utviklet han en app som heter «Rapid Division» og som nå har 20.000 brukere.

- Appen er en inndelingskalkulator som særlig brukes av tømrere for å forenkle mattestykker når en skal dele inn stående kledning. Appen brukes også for å finne innerbord, inndeling av spiler, gulv, takstein og diagonaler. Jeg måtte utvikle den selv da det ikke fantes noe som jeg var fornøyd med. Jeg lærte meg koding og brukte en del tid på det. 

Mange vil starte bedrift

I DNB merker oppstartslosene at mange vil starte sin egen bedrift.

- Våre oppstartsloser opplever økt pågang om dagen. Det er rett og slett mange som ønsker å starte bedrift nå, sier Sinde Beate Fure, som leder oppstartslosene i DNB.

Vi ser en tendens til at det etableres bedrifter som tilbyr tjenester for dyr
Sinde Beathe Fure

Fure forteller at mange som nå starter opp har som mål å bli maks 3-5 ansatte, og en bedrift det går an å leve av.

- Flere av de vi snakker med er i idéfasen, men mange har også startet opp. Relativt mange starter nettbutikker med salg av alt fra klær og mat til kunst. Vi hjelper også folk i gang med bedrifter som tilbyr helsetjenester. Digitale plattformer av ulike typer er det også en del av.

I fjor på denne tiden var det flere som startet bedrifter der de tilbød smitteutstyr.

- Nå ser vi en tendens til at det etableres bedrifter som tilbyr tjenester for dyr. Det er kanskje ikke så rart da vi vet at mange har skaffet seg kjæledyr i koronaperioden, sier Fure.

HJELPER GRÜNDERE I GANG GRATIS: - Oppstartslosene opplever økt pågang, mange ønsker å starte bedrift nå, sier Sinde B. Fure, leder for oppstartslosene Foto: Stig B. Fiksdal