Hun Investerer

Fem tips til deg som vil bli gründer

Hvordan lykkes som gründer? Her er fem gode tips fra oppstartsrådgiver Kristin Berg Holter i DNB.

FEM TIPS: – Veien til gründersuksess kan virke lang og kronglete. Det er særlig fem ting du må ha fokus på, sier Kristin Berg Holter i DNB. Foto: DNB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 03. okt 2023
Artikkelen er flere år gammel

– Veien til gründersuksess kan virke lang og kronglete. Det er særlig fem ting du må ha fokus på, sier Berg Holter.

1. Test forretningsideen

Før du setter ordentlig i gang, bør du stille deg noen viktige spørsmål. Tenk godt igjennom hvilke problem du skal løse.

– Finnes det et marked for ideen din? Er det noen kunder som er villig til å betale for produktet eller tjenesten? Hvilke behov i markedet skal du dekke?, spør oppstartsrådgiveren.

Oppsøk markedet og sjekk om du har konkurrenter
Kristin Berg Holter, oppstartsrådgiver i DNB

La ideen gå gjennom noen syretester før arbeidet begynner, og ikke vær redd for kritiske og utfordrende spørsmål. Oppsøk markedet og sjekk om du har konkurrenter.

– Presenter ideen for en god venn, medgründer eller fagperson, og prøv ut ulike testmetoder. Det kan være spørreundersøkelser, testkunder, pop-up-butikk eller kampanjer. Du kan også kontakte oss oppstartloser, helt gratis og uforpliktende.

2. Finn de rette folka

Mange tenker at det er både hyggelig og mindre risikabelt å starte opp sammen med noen. Bedrifter som starter opp med flere enn en person, har i gjennomsnitt lenger levetid og vokser raskere enn de som starter opp alene.

– Skal du ansette folk eller samarbeide med noen, finn de som er bedre og har mer erfaring enn deg selv. Bygg et team bestående av folk med ulik kompetanse. Flere hoder tenker som regel bedre enn, sier Berg Holter.

3. Lag et budsjett

Enhver bedrift må ha et budsjett for å vite hvor mye penger som trengs.

– Lag en realistisk oversikt over det du trenger for å komme i gang, med alt fra utstyr og kontorlokaler, til forsikringer og internett. Husk å legge inn en god buffer for varierte og uforutsette kostnader.

Husk å legge inn en god buffer for varierte og uforutsette kostnader
Kristin Berg Holter, oppstartsrådgiver i DNB

Med et solid budsjett kan du starte arbeidet med å hente inn kapital.

– Det kan være lurt å få hjelp til å sette opp budsjettet. Vår erfaring er at mange som starter for seg selv synes budsjett er vanskelig og kanskje ikke så veldig gøy.

4. Få inn kapital

Du vil trenge kapital for å realisere ideen din. Kapitalbehovet vil variere, avhengig av hvilken virksomhet du starter.

– Det første store spørsmålet er hvordan du skal finansiere oppstartkapitalen. For mange innebærer dette å bruke hardt oppsparte midler, ta opp lån eller få med investorer som tror på prosjektet, sier Berg Holter.

Kapitalbehovet vil variere
Kristin Berg Holter, oppstartsrådgiver i DNB

– Det finnes også andre muligheter for å hente inn kapital, og vi anbefaler deg å sjekke kommunale næringsfond og stipendpenger i fylkene. Andre alternativer er legathåndboken, Innovasjon Norge, crowdfunding, lån til oppstartsbedrifter eller offentlige tilskudd.

5. Søk råd og bistand

Vær nysgjerrig og søk råd og støtte i omgivelsene rundt deg. Oppsøk gründermiljøer, eksperter og bygg et godt nettverk. Det er mye å lære av andres både feil og suksesshistorier.

– Undersøk mulighetene for bistand du kan få i prosessen. Det er mye hjelp og støtte å hente på veien, både fra norske myndigheter og oppstartsmiljøer. Vær i forkant og kontakte folk tidlig i prosessen.

HJELPER GRÜNDERE: – Vi trenger flere kvinner som ønsker å bli gründere og våger å satse, sier Kristin Berg Holter, oppstartsrådgiver. Foto: Ellen Dokk Holm

– Vi trenger flere kvinner

Oppstartslosene i DNB ønsker å dele sin gründerkompetanse til alle dem som går med en drøm om å starte sin egen bedrift, forklarer Berg Holter.

– Som Norges største bank mener vi at DNB har et ansvar for å bidra til økt økonomisk likestilling, der vi kan spille en naturlig rolle, sier hun, og fortsetter:

– Økonomisk likestilling handler om like muligheter til å forme sin egen hverdag. Vi ønsker å motivere og hjelpe flere kvinner til starte og lede bedrifter. Som samfunn må vi tilrettelegge for å redusere skjevhetene i næringslivet, og som Norges største finanskonsern må vi ta vår del av ansvaret. 

– Vi trenger flere kvinner som ønsker å bli gründere og våger å satse, og vi trenger flere kvinner som tør å tenke stort i sin gründersatsing, avslutter Berg Holter.