Gründeråret 2019

Aldri har det blitt etablert så mange bedrifter som nå

I 2019 ble det etablert 66.302 nye foretak i landet, 8,3 prosent flere enn året før. Dette viser tall fra SSB som ble lagt fram denne uken.

KULT Å VÆRE GRÜNDER: Det å starte sin egen bedrift har fått en helt annen oppmerksomhet i dag enn det kun var for få år siden, sier Roger Antonesen, leder for DNBs små og mellomstore bedriftskunder. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 12. feb. 2020
Artikkelen er flere år gammel

– Det er blitt kult å være gründer. Det å starte sin egen bedrift har fått en helt annen status enn tidligere, sier Roger Antonesen, leder for DNBs satsing på små og mellomstore bedrifter.

Tjener penger på hobby

DNB har mer enn 200.000 bedriftskunder over hele landet. Bankens oppstartsloser er daglig i kontakt med nordmenn som har startet for seg selv – eller vurderer det.

De ser blant annet at det er mange nordmenn som ønsker å lage forretning ut av hobbyer, som en bigeskjeft. 

– Det er populært å starte nettbutikk, selge egenproduserte produkter eller tjene litt ekstra penger på en hobby eller lidenskap. Vi får mange henvendelser fra fotografer, strikke- og håndarbeidskyndige og personlige trenere. Men også utleiere av hytter og leiligheter på Airbnb tar kontakt, samt IT-utviklere, som bygger løsninger for «moro skyld» som de kan selge på nett og tjene litt penger på, forteller Antonesen. 

– Ofte handler dette om at de vil teste ut ideen sin for å se om den er liv laga før de kaster seg ut i det uten sikkerhetsnett, sier legger han til.

RINGVIRKNINGER: – Å starte en bedrift gir fantastiske ringvirkninger i form av direkte og indirekte verdiskaping, sier Roger Antonesen, DNBs leder for små og mellomstore bedriftskunder. Foto: Stig B. Fiksdal
Vi trenger flere kvinnelige gründer
Roger Antonesen

Skaper ringvirkninger

Antonesen er opptatt av at i tillegg til at de nye bedriftene skal komme seg gjennom de første oppstartsårene, så er det viktig at flest mulig skal lykkes med å skape mange arbeidsplasser. Nye arbeidsplasser er viktige for at norsk økonomi kan utvikle seg videre.

– Å starte en bedrift gir fantastiske ringvirkninger i form av direkte og indirekte verdiskaping. Bedriftene bidrar ikke bare direkte med skatter og avgifter, men også med en ringvirkningseffekt gjennom deres innkjøp av varer og tjenester fra underleverandører. I tillegg bidrar de ansatte med sin skatt til fellesskapet, og slik kan vi opprettholde den velferdsstaten vi har i dag, sier Antonesen.

De vil teste ut idéen sin for å se om den er liv laga
Roger Antonesen

Nye normalen

Antonesen forteller at det går bra i norsk økonomi og viser til DNB Markets ferske prognoser om norsk økonomi.

– Den «nye normalen» er i ferd med å etablere seg. Norsk økonomi ser ut til å være på vei inn i en konjunkturnøytral situasjon, med ledighet, inflasjon og vekst rundt det vi anser som normale nivåer, forteller han.

Det er populært å starte nettbutikk
Roger Antonesen

På sikt trenger Norge 77.460 nye bedrifter årlig frem mot 2040 for å kunne bevare dagens velferdsmodell, viser beregninger som NyAnalyse tidligere har gjort for DNB. 

– Oppsvinget vi nå ser er derfor positivt, men også helt nødvendig, for norsk økonomi. Vi skal gjøre vårt for å bidra til at flere lykkes, blant annet gjennom å gjøre det enkelt å starte og drive bedrift. Vi har også en viktig rolle med å koble små og store bedrifter, sier Antonesen. 

STORT POTENSIAL: - Blant alle som etablerer et aksjeselskap er fire av fem menn, så her er det et stort potensial for flere kvinner, sier Roger Antonesen. Foto: Stig B. Fiksdal

Flere kvinner er interessert i å starte bedrift

Av de som kontakter banken for å starte bedrift, er normalt rundt 30 prosent kvinner. Dette har vært ganske stabilt i flere år. I november i fjor gikk kvinneandelen opp til 42 prosent, selv om pågangen fra menn også økte. 

- Vi tror #huninvesterer-kampanjen har bidratt til dette, noe som vi synes er veldig hyggelig. Vi trenger flere kvinnelige gründere. Blant alle som etablerer et aksjeselskap er fire av fem menn, så her er det et stort potensial for flere kvinner, sier Antonesen.

Her kan du se gründer-statistikken fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).