Ringvirkninger

- Har aldri jobbet med noe som gir meg mer glede

Gründerselskapet Energima Solel selger solstrømproduksjon, og øker konkurransekraften for sine kunder.

RINGVIRKNINGER: - Vi bidrar med å øke våre kunders konkurransekraft når vi leverer solcelleanlegg, sier Per Urdahl i Energima Solel. Foto: Edvard Arntzen Karijord
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 11. mar 2022
Artikkelen er flere år gammel

- Etter å ha vært på besøk hos en venn i Sveits som hadde installert solceller på sitt nye hus fikk jeg ideen om å starte for meg selv. Jeg ville installere solenergiløsninger.

Jeg hadde en teori om at elbilistene ville ha solstrøm
Per Gjert Urdahl

Per Urdahl har drevet Energima Solel siden 2014, og den første tiden installerte selskapet solcelleanlegg hos elbilentusiastene.

- Jeg hadde en teori om at elbilistene ville ha solstrøm til sine elbiler og det var full klaff, sier gründeren.

Solfylte muligheter

Nå består Energima Solel av gründeren selv og en kollega som har doktorgrad i solenergi.

- Vi har bygget selskapet sten på sten, og tilbyr solenergiløsninger inkludert alle komponenter som trengs. Vi innfrir et energimål eller en solfylt mulighet, sier Urdahl.

Flere av prosjektene kan produsere mer energi enn det bygget selv har behov for
Per Gjert Urdahl

Selskapet lager løsninger som skal vare i 40 år.

- Våre kunder er opptatt av klima og bærekraft, i tillegg til verdien av solstrømmen som blir produsert. Nå har vi mest næringsbygg, skoler, barnehager, bo- og aldershjem som våre kunder, sier Urdahl.

SOLSTRØMPRODUKSJON: - Våre kunder er opptatt av klima og bærekraft, i tillegg til verdien av solstrømmen som blir produsert, sier Per Gjert Urdahl. Foto: Edvard Arntzen Karijord

- Flere av prosjektene kan produsere mer energi enn det bygget selv har behov for og det er helt fantastisk. Da sendes overskuddsstrømmen ut i nettet og brukes av andre, forklarer gründeren.

Solenergisystemer integreres

Urdahl synes det er veldig interessant å ta del i utviklingen av fornybar energi.

- Jeg har aldri jobbet med noe som gir mer glede! Solenergi passer inn i alle bransjer, sier han.

Tak og vegger kommer til å bli utnyttet på en helt annen måte enn det vi har sett til nå
Per Gjert Urdahl

Framover mener gründeren at solenergiinstallasjoner kommer til å bli integrert i bygg.

- Så langt har vi levert solcelleanlegg til grønne tak, der det er bikuber, sedum og grønne planter, og fordrøyningsbasseng som forsinker avrenningen for å skåne avløpet ved stor nedbør. Tak og vegger framover kommer til å bli utnyttet på en helt annen måte enn det vi har sett til nå.

SOLCELLEANLEGG: - Vi tilbyr solenergiløsninger inkludert alle komponenter som trengs, sier Per Gjert Urdahl i Energima Solel. Foto: Edvard Arntzen Karijord

Ringvirkninger

Gründeren har gjort seg flere tanker om hvilke ringvirkninger hans 2-mannsbedrift bidrar med til samfunnet.

- Vi kjøper inn mange tjenester fra andre bedrifter som bidrar i våre leveranser, og slik sett skaper vi store ringvirkninger. For eksempel bruker vi resirkulert aluminium i våre installasjoner, og de produseres av Hydal på Gjøvik.

Vi kjøper inn mange tjenester fra andre bedrifter som bidrar i våre leveranser
Per Gjert Urdahl

- I tillegg bidrar vi med å øke våre kunders konkurransekraft når vi leverer solcelleanlegg. For eksempel ser vi at grønnsaksbøndene nå virkelig ønsker bedre grep om energiforbruket, og vil bidra til en bedre profil på miljø og bærekraft. På den måten kan de differensiere seg, få flere kunder, bedre betalt og virksomheten deres vokser.

RINGVIRKNINGER: - I tillegg bidrar vi med å øke våre kunders konkurransekraft når vi leverer solcelleanlegg, sier Per Urdahl i Energima Solel. Foto: Edvard Arntzen Karijord

Enorme ringvirkninger

Hvert år bidrar private norske bedrifter til en enorm verdiskaping. I 2020 stod om lag 290 000 private bedrifter for 1 890 milliarder kroner i samlet verdiskaping.

Norske bedrifter sysselsetter om lag 70 prosent av alle som er i arbeid
Rasmus A. Figenschou

- Ringvirkninger fra alle disse små og store bedriftene i hele landet vårt er enorme. Norske bedrifter sysselsetter om lag 70 prosent av alle som er i arbeid, bidro med hele 510 millioner kroner i skatter og avgifter til stat, fylke og kommune og de kjøpte inn varer og tjenester til om lag 4 230 milliarder kroner fra inn- og utland, forklarer Rasmus Figenschou, som er banksjef for små og mellomstore bedrifter i DNB.

VEKST I 2022: - Veksten for norsk økonomi er anslått av Statistisk sentralbyrå til hele 4 prosent, sier Rasmus A. Figenschou i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

Venter sterk vekst i den norske økonomien

Norsk økonomi har samlet sett klart seg godt gjennom to år med pandemi. I første kvartal 2022 er det igjen mer optimisme og tro på vekst i norsk næringsliv, og det er kamp om arbeidskraften mellom ulike bransjer. Dog, skaper krigen i Ukraina stor usikkerhet.

Husholdningenes konsum er ventet å stige skyhøye 8,5 prosent
Rasmus A. Figenschou

- Veksten for norsk økonomi er anslått av Statistisk sentralbyrå til hele 4 prosent. Husholdningenes konsum er ventet å stige skyhøye 8,5 prosent på grunn av stor optimisme og mye oppsparte midler i deler av befolkningen, sier banksjefen.

Høy etterspørsel etter arbeidskraft

Investeringene i bedrifts-Norge vil øke med cirka 6 prosent i 2022, og 40.000 til 50.000 nye jobber vil bli skapt årlig. Arbeidsledigheten er ventet å lande på 3,7 prosent mot 4,6 prosent i 2021.

- Det forventes nyskapning og vekst i arbeidsplasser og økte bidrag i alle lokalsamfunn. For velferden og tiltakspakkene som behøvdes i krisetider, vil trenge påfyll fra driftige mennesker som tør å satse framover. Det er den gode sirkel for verdiskaping og velferd i en nordisk samfunnsmodell, sier Figenschou.

Høy etterspørsel etter arbeidskraft
Rasmus A. Figenschou

- Høy etterspørsel etter arbeidskraft gjør at lønningene stiger mer enn normalt, og at inflasjonen følger etter i neste runde. Det forventes derfor flere renteøkninger i tiden som kommer. Økt politisk uro rundt krigen i Ukraina gjør at hele bildet blir mer usikkerhet, avslutter Figenschou.