Julebord og julegaver i egen bedrift - hvordan er nå reglene igjen?

Julebordsesongen er godt i gang, og mange bedrifter holder julebord og gir julegaver til sine ansatte. Men hvordan er egentlig reglene rundt dette? Her har du en oversikt.

JULEBORDSTID: Julebord regnes ikke som skattepliktig inntekt, men julebordet må være «rimelig». Foto: NTB scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 11. des. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Julebord regnes ikke som skattepliktig inntekt for dine ansatte. Men, vær klar over at julebordet må regnes som «rimelig», det vil si innenfor aksepterte rammer og noe alle eller mange av de ansatte er med på. Skattefritaket omfatter også den ansattes familie, sier oppstartslos Mads Andersen i DNB.

Bedriften har fradragsrett for julebord

I tillegg har du som arbeidsgiver fradragsrett for kostnadene knyttet til julebord.

– Skattereglene er slik at et julebord anses som et velferdstiltak så lenge det er såkalt «rimelig», det gjelder alle eller de fleste og der det serveres mat og drikke, sier Andersen.

Skattefritak for dine ansatte og fradragsrett for arbeidsgiver inkluderer også eiere, styremedlemmer, aksjonærer, deltidsansatte og korttidsansatte. Disse personene må altså være knyttet til bedriften på et eller annet vis.

FRADRAGSRETT: Arbeidsgiver har fradragsrett for kostnadene knyttet til julebord. Foto: NTB scanpix

Slik er reglene for gaver og alkohol:

Gaver til ansatte og styremedlemmer. Vanligvis regnes gaver som skattepliktig inntekt for ansatte og styremedlemmer. Gaven er derimot skattefri for mottaker dersom den for eksempel er en julekurv eller et gavekort. Gaven skal ikke kunne innløses i kontanter. Verdien av gaver en medarbeider mottar i løpet av ett år må ikke overstige 2.000 kroner, men du som arbeidsgiver kan kreve fradrag for disse kostnadene.

Gaver til forretningsforbindelser er ikke fradragsberettiget. Gaver til forretningsforbindelser regnes som representasjon, og er ikke fradragsberettiget.

Gaver av bagatellmessig verdi. Uavhengig av reglene om gaver, kan det gis gaver av ”bagatellmessig verdi”. Dette er for eksempel blomster, konfekt, rimelig vinflaske. Slike gaver er ikke skattepliktige for mottaker.

Alkohol kan trekkes fra som kostnad på julebord.

Driver du nettbutikk? Her er Postens julefrister for nettbutikker.

Kilde: Skatteetaten.no