Årets nykommer

NaDeNo Nanoscience er årets nykommer blant teknoselskaper

4. februar er World Cancer Day. NaDeNo Nanoscience utvikler nanomedisin til å levere kreftmedisin trygt og effektivt inn i kroppen

ÅRETS NYKOMMER: - Vi er veldig stolte, sier Yrr Mørch og Annbjørg Falck i NaDeNo Nanoscience. Rigmor Bråthen (t.v.) i DNB delte ut prisen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 28. jan 2023
Artikkelen er flere år gammel

Nylig vant NaDeNo Nanonscience prisen for årets nykommer blant teknologiselskaper i Trondheimsregionen.

– Vi er så klart veldig glade for å få prisen. Dette er jo en region med sterke tradisjoner for innovasjon, så det å bli årets nykommer er vi veldig stolte av, sier Annbjørg Falck, daglig leder i NaDeNo Nanoscience.

Prisen ble delt ut på seminaret for Impello-analysen 2022.

Med vår teknologi får vi levert medisinen i kroppen på en mer tryggere og effektiv måte
Annbjørg Falck

NaDeNo Nanoscience startet opp i august 2022. Selskapet samarbeider med Sintef og Radiumhospitalet, og har allerede fått en avtale med National Cancer Institute i USA.

– Selskapet vårt er en spin-off fra Sintef. Sintef har jobbet med nanomedisin i mer enn 10 år og min kollega Yrr Mørch har vært av del av dette arbeidet i alle disse årene, sier Falck.

STOLTE VINNERE: - Prisen skal bidra til å synligjøre nystartede selskaper som DNB anser som spesielt lovende, sa Rigmor Bråthen, Regionbanksjef i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

Gjør kreftmedisin tryggere og mer effektiv

NaDeNo Nanoscience har utviklet en teknologi som kan pakke medisin som er lite vannløselig inn i nanopartikler.

– Med vår teknologi får vi levert medisinen i kroppen på en mer tryggere og effektiv måte, sier Falck.

Vi pakker kreftmedisinen inn i våre nanopartikler
Annbjørg Falck

Selskapet jobber med å utvikle en såkalt «førstekandidat» hvor det benyttes en allerede eksisterende kjemoterapi som brukes i behandling av kreft.

– Vi pakker kreftmedisinen inn i våre nanopartikler, og vi har sett gode effekter i testinger av mus.

Ser etter investorer

Falck forteller at det tar flere år å utvikle et legemiddel etter internasjonale krav og at de har et mål om å starte sin første kliniske studie i 2025.

– Vi har flere runder med kapitalinnhenting foran oss, så det er derfor veldig hyggelig å bli lagt merke til og få positiv omtale, sier Falck.

JOBBER MED KAPITALINNHENTING: - Det er veldig hyggelig å bli lagt merke til og få positiv omtale, sier Yrr Mørch og Annbjørg Falck. Foto: Stig B. Fiksdal

Ønsker å synliggjøre lovende startups

– Årets nykommer er en pris DNB gir for å hedre og anerkjenne det solide arbeidet som gjøres i Trondheims start-up miljø. Prisen skal bidra til å synligjøre nystartede selskaper som DNB anser som spesielt lovende, sa Rigmor Bråthen, Regionbanksjef i DNB, da hun delte ut prisen.

Selskapet har et meget sterkt team og med solid industriell erfaring innen farmasi og bioteknologi
Knut Kristensen

Knut Kristensen fra DNB satt i juryen og er full av lovord om NaDeNo Nanoscience.

– Selskapet har et meget sterkt team og med solid industriell erfaring innen farmasi og bioteknologi, og solid akademisk kompetanse innen nanomedisin, sier Kristensen.

– Teknologien gjør at cellegiftbehandlingen blir mer effektiv. Mer effektiv kreftbehandling er samfunnsnyttig, sier han. 

LOVORD OM NADENO NANOSCIENCE: – Teknologien gjør at cellegiftbehandlingen gir en mer effektiv kreftbehandling, sier Knut Kristensen i DNB. Foto: Therese I. Klungervik
Juryens begrunnelse for å tildele prisen Årets nykommer til NaDeNo Nanoscience:

NaDeNo Nanoscience er en spin-off fra SINTEF basert på mer enn 10 års forskning på en nanoteknologi som brukes til å distribuere medikamenter som er lite vannløselige rundt i kroppen.

Selskapet tilbyr en proprietær teknologi i første rekke til farmasiselskaper og bioteknologiselskaper som har utviklet lovende medisiner som vanskelig kan fordeles effektivt og målrettet i en menneskekropp uten en slik løsning. Selskapet har et meget sterkt team og med solid industriell erfaring innen farmasi og bioteknologi, og solid akademisk kompetanse innen nanomedisin. Amerikanske National Cancer Institute tok nylig selskapet inn i sitt prekliniske testprogram.

Behovet for nye og bedre måter å levere lite vannløselige legemidler på er stort, og løsningen har et stort markedspotensial innenfor mange områder innen farmasi og bioteknologi.

Teknologien gir blant annet mulighet for en mer effektiv bruk av cellegift i behandling av kreft. Mer effektiv kreftbehandling gir åpenbart en høy grad av samfunnsnytte.

NaDeNo Nanoscience er derfor en verdig vinner av DNBs pris for årets nykommer.

Kriterier for nominasjon Årets nykommer:

Teknologiselskap (aksjeselskap) etablert i 2021 eller 2022 med forretningsadresse i Trondheimsregionen.

Definisjonen av teknologiselskap: Et teknologiselskap kjennetegnes av at selskapets hovedaktivitet er basert på ny eller eksisterende teknologi (høyt kunnskapsinnhold), og der en vesentlig del (> 50 %) av selskapets omsetning kommer fra egenutviklede produkter, metoder, teknologier, tjenester og kunnskap.

Arbeidet med å identifisere kandidater er utført av Karabin Impello ved Ragna Randeberg og Tormod Svorkdal, som også har støttet juryens arbeid.

Kandidatene er vurdert opp mot følgende kriterier:

·       Teknologiens unikhet

·       Markeds- og vekstpotensial

·       Sammensetning av team

·       Grad av samfunnsnytte

 

Årets jury:

·       David Lysne, Managing Partner i Proventure

·       Arnstein Syltern, General Manager & Co-Founder Mesh Commity (DIGS)

·       Thor Richard Isaksen, CEO at 6:am Accelerator

·       Knut Kristensen, banksjef DNB

·       Lars Bjerkan, banksjef DNB

·       Roy Rønsberg, assisterende banksjef DNB