- Tare er noe av det mest bærekraftige vi kan produsere på denne jord.
Det sier Harald Sveier, som leder Ocean Forest. Selskapet har siden 2015 produsert sukkertare, og eies av miljøstiftelsen Bellona og Lerøy Seafood Group, med eierandeler på 50 prosent hver.
- Vi har store planer frem mot 2030 for produksjon av tare. Tare trenger ikke landarealer, trenger ikke ferskvann, ei heller fôr eller næringssalter og bruker ikke sprøytemidler. Men, tare fanger fosfor, nitrogen og CO2 – mer enn det regnskog gjør. Derfor er tare er noe av det mest bærekraftige vi kan produsere på denne jord, sier Sveier.
Vi har store planer frem mot 2030
Målet med Ocean Forest er å lykkes med å lage tare industrielt og at det skal være økonomisk lønnsomt.
- Da vi etablerte selskapet fikk vi i oppgave å fange fosfor, nitrogen og co2 som fisken slipper ut, lage en fôrråvare til landbruket og havbruksnæringen, og lage nye arter til norsk havbruksnæring, sier Sveier.
I dag selges mesteparten av sukkertaren som Ocean Forest produserer til et dansk firma som lager tilsetninger til dyrefôr.
- Det danske selskapet kjøper alt det vi greier å produsere, sier Sveier.
Det må bygges en industri fordi dette er meget bærekraftig
Taren brukes til kuer og grisepurker som har grisunger.
- Ved å tilsette 1-2 prosent fermentert tare i foret til kua, så reduseres metangassene med 30-35 prosent. Utfordringen vår er at bøndene ikke får økonomisk kompensasjon for reduserte utslipp, og er da følgelig ikke interessert i å betale for tare, sier han.
- I tillegg til å redusere metangassene, gir tare en veldig gunstig bakterieflora i magen til ku og gris. Det gir opp til 10 prosent bedre melkeutbytte hos kuer og bedre grisehelse. Forsøk har vist at med tare i kosten overlever opp til 3 prosent flere grisunger.
Selskapet jobber også med å få tare inn i fiskefôr som en viktig råvare.
- Det må bygges en industri, vi må bli større fordi dette er meget bærekraftig, sier han.
Veldig mye av den taren som dyrkes i verden i dag spises også av mennesker, og da særlig i Asia.
- Mennesker spiser tare i store mengder, og vegan- og vegetarianmarkedet er stort for tareprodukter i Europa, sier Sveier.
Tare er god i salat
Tare brukes i salat, krydder og sushi.
- Nori-arkene er tare, og vi jobber med å lage en norsk variant. Tare er god som fersk i salat, eller som blansjert. Da dyppes taren i varmt vann, den blir irrgrønn, og 90 prosent av joden fjernes. Tare har nemlig høy verdi av jod, men om det blir for mye strides «de lærde».
Iselin Ahmer Solberg, som er kundeansvarlig i DNB for Lerøy Seafood som står bak Ocean Forest, mener det er veldig positivt at DNB-kundene investerer i nye arter, og prøver å finne nye bærekraftige måter å bruke havet på.
Bare to prosent av maten vår kommer fra havet, selv om 70 prosent av jordoverflaten består av hav
- For eksempel er det veldig bra at Ocean Forest forsøker dette opp mot menneskemat. Bare to prosent av maten vår kommer fra havet, selv om 70 prosent av jordoverflaten består av hav*. Så her er det jo et kjempepotensiale, sier Solberg.