DNB NXT:
Gründerne stakk av med premien på 200.000 kroner i pitchekonkurransen. Jurylederen sier de løser et veldig stort problem.
– Jeg er overveldet av å klare å vinne dette i en så hard konkurranse. Vi var usikre på om vi var riktige for denne konkurransen, så dette hadde jeg aldri sett komme. Det er en helt fantastisk anerkjennelse av prosjektet. Dette er rett og slett helt utrolig, sier Anette Weyergang.
Om ett års tid så har vi første versjon av produktet ute i markedet
Rab Diagnostics utvikler diagnostiske tester, som skal forutsi hvorvidt kreftpasienter vil respondere på en type nye kreftlegemidler.
– Vi har ingen test på markedet ennå, men vi har en prototyp som vi har testet i pasienter, og vi regner med at om ett års tid så har vi første versjon av produktet ute i markedet.
Juryleder Gisle Østereng, investeringssjef i StartupLab, var imponert over alle pitchene, og sier dette om vinneren:
– Det var en veldig bra pitchekonkurranse med veldig høyt nivå, og vi fikk en veldig verdig vinner. De vant fordi de ikke bare er gode til å pitche, men de løser et veldig stort problem, diagnostikk til kreftpasienter. Det kan gjøre at flere får riktig behandling tidligere og mange færre blir feilbehandlet, så dette er veldig meningsfullt, sier Østereng.
Østereng forteller at det står sterke mennesker bak selskapet, både kommersielt og teknisk, og han mener de har en stor sjanse til å lykkes.
– Ellers var det veldig mange bra pitcher, bra substans med kundeinteresse og mye validering, så jeg har aldri sett så bra nivå på denne pitchekonkurransen før.
Premiepengene vil bli brukt til å holde patenteringsprosessen gående inntil selskapet får mer finansiering.
– Pengene er sårt trengt. Vi har et patent som er i nasjonal fase og som nå går inn i Europa. Det er kjempedyrt, så disse pengene er det beste som kunne skje, sier vinneren.
Rab Diagnostics AS startet opp for ett år siden.
– Selskapet er ikke gammelt, men dette er opprinnelig et forskningsprosjekt fra Oslo universitetssykehus, Institutt for Kreftforskning, som har gått gjennom «SPARK»-innovasjonsprogrammet på Universitetet i Oslo. Ut fra «SPARK»-programmet har vi dannet firma med hjelp fra Oslo Cancer Cluster Incubator. Teknologien har vi forsket på siden 2017, sier Weyergang.
Teknologien har vi forsket på siden 2017
I tillegg til SPARK og Oslo Cancer Cluster, så står også forskningsmiljøet ved Radiumhospitalet bak forskningen og oppfinnelsen.
– Vi har mange med oss. Våre to medgründere i selskapet, Kristian Berg og Olav Engebråten har vært helt fundamentale for å få selskapet på plass. Vi har god ekspertise med Øyvind Kongsstuen Arnesen, som er styreformann, og Ole Dalberg som styremedlem med sin kjempeerfaring fra Thermo Fisher, avslutter Weyergang.