Ringvirkninger

Se hvor store ringvirkninger bedriften din bidrar med

Ringvirkninger-kalkulatoren er oppdatert med nye regnskapstall og du kan søke opp din bedrift.

FANTASTISKE RINGVIRKNINGER: – Norske bedrifter skaper fantastiske ringvirkninger i lokalsamfunnet, sier Rasmus A. Figenschou i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 03. nov 2023
Artikkelen er flere år gammel

– Norske bedrifter skaper fantastiske ringvirkninger i lokalsamfunnet, sier Rasmus A. Figenschou, banksjef for små og mellomstore bedrifter i DNB.

Nå er DNBs ringvirkningskalkulator oppdatert med regnskapstallene for 2022.

– Ringvirkningskalkulatoren viser «fotavtrykket» til private bedrifter i Norge, sier Figenschou.

– Det norske samfunnet trenger næringslivet

Ringvirkninger er utarbeidet av Ny Analyse i samarbeid med DNB.

– Kalkulatoren synliggjør hvor viktig norske bedrifter er for verdiskaping og velferd i landet vårt, både direkte med skatter og avgifter, men også indirekte med kjøp av varer og tjenester fra andre bedrifter, sier Terje Strøm, daglig leder i Ny Analyse. 

I tillegg inkluderes ringvirkningene som kommer gjennom lønnen til de ansatte da den bidrar til økt kjøpekraft lokalt. Kjøpekraften bidrar ytterligere til verdiskaping og arbeidsplasser.  

Lar vi tusenvis av bedrifter blomstre, får vi et velferdsgrunnlag som betaler for sykepleiere og lærere.
Terje Strøm

Strøm forteller at 98 prosent av norske bedrifter har under 20 ansatte.

– Norsk økonomi og det norske samfunnet trenger fortsatt næringslivet, som består av store og små bedrifter, og folk som starter selskaper.

Strøm minner om at vi kan ikke leve av oljepengene alene, selv om de betyr mye for norsk økonomi.

– Lar vi tusenvis av bedrifter blomstre, får vi et velferdsgrunnlag som betaler for sykepleiere og lærere.

RINGVIRKNINGER: – Kalkulatoren synliggjør hvor viktig norske bedrifter er for verdiskaping og velferd i landet vårt, sier Terje Strøm i Ny Analyse. Foto: Privat

Unik analyse

Analysen er unik fordi det er en skatte- og velferdskalkulator som viser hva bedriftene bidrar med til samfunnet vårt, forteller Strøm.

– Bedriftene vet selv hva de omsetter og hvor mange ansatte de har, men her får de i tillegg vite hvor mye deres underleverandører bidrar med, samt hvor mye kjøpekraft de ansatte bidrar med, sier han.

Mange forstår ikke hvor viktig det lokale næringslivet er
Terje Strøm

Effekten av verdiskapingen bedriftene produserer er kjempeviktig.

– For eksempel kan en bedrift med 10 ansatte finansiere 10 ansatte i en annen bedrift, og en virksomhet i Drammen kan finansiere en bedrift på Vestlandet. Bedriftenes verdibidrag bidrar til at vi kan lønne lærere, brannmenn, bygge fotballbaner med mer, sier han.

Dette gir altså enorme ringvirkninger som bedriftseiere og medarbeidere bør være veldig stolte av.

– Mange forstår ikke hvor viktig det lokale næringslivet er for dem og velferdssamfunnet vårt, men det viser Ringvirkninger veldig tydelig. 

Skaper stolthet og engasjement

– Nå kan bedriftene gå inn i Ringvirkningerkalkulatoren og se hvor mye velferdsgoder bedriftene finansierer, sier Figenschou.

Nå får alle mulighet til å se hvilke verdier bedriftene gir tilbake til samfunnet
Rasmus A. Figenschou

Figenschou forteller at tidligere år med Ringvirkninger har gitt mange stolte bedriftsledere, og det skaper også stort engasjement blant deres «heiagjenger».

– Venner, familie, samarbeidspartnere og hele lokalmiljøer ser hvor mange timers arbeid som legges ned i en bedrift. Nå får alle mulighet i tillegg til å se hvilke verdier bedriftene gir tilbake til samfunnet, og det er bare enormt, sier han.