Slik blir du ferdig med varetellingen i en fei

Driver du butikk med varelager, må du snart gjøre deg klar for varetelling. Her er tipsene du trenger.

VARETELLING: Varelageret kan være en betydelig balansepost i regnskapet og må telles innen 31. desember. Foto: NTB Scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 13. des. 2018
Artikkelen er flere år gammel

Loven krever nemlig, så sant du har varer i systemet, at alt telles og oppdateres innen 31. desember. I tillegg til at du er forpliktet til å gjøre dette, vil det også gi deg verdifull oversikt.

Betydelig balansepost

For svært mange bedrifter er varelageret en balansepost av en betydelig sum, og det er nettopp derfor det kreves at det skal foreligge dokumentasjon for varelagerets verdi før året er omme. Mange legger tellingen til nærmeste fridag, eller etter at dørene er stengt for kvelden. Tellingen bør uansett sammenfalle med årets siste dag, slik at man får mest mulig korrekte tall ved overgangen til det nye året.

I lovforskriften står det at tellingen skal dokumenteres på en spesifisert måte – der varens art, antall og verdi skal være inkludert. Videre skal det være en summerings-kolonne for de spesifiserte verdiene.

Tellingen vil dessuten gi deg svært nyttig oversikt over varene du faktisk har i butikken din. Du vil enkelt kunne finne ut hva du selger mest av, hva du har igjen på lager og hvor det er mest svinn.

Tips til varetellingen

  • Sørg for at du har full oversikt over hvilke varer som ligger i systemet, hva som skal telles.
  • Planlegg varetellingen i god tid. Det kan være lurt å rydde både butikk og lager, slik at man unngår å bruke tid på det først.
  • Er det flere som skal delta i tellingen og som ikke har stor kjennskap til varene og systemet, kan det være lurt å utforme en telleinstruks slik at alle vet hvordan det skal gjøres.
  • I de fleste tilfeller, der det lar seg gjøre, bør det kjøres ut tellelister fra lagersystemet der alle varetypene står oppstilt. Dette vil sørge for en bedre og mer oversiktlig telling.

Les mer om varetelling på Altinn og last ned varetellingsskjema under «Regnskap og revisjon». Du finner også mange andre nyttige temaer innen regnskapsførsel på Altinns side om Regnskap og revisjon.

Kilder: Altinn og Lovdata