Internasjonal bankrådgiving

Slik lykkes din bedrift internasjonalt

DNBs internasjonale eksperter har stor pågang fra bedrifter som ønsker å etablere seg i utlandet.

VEILEDER: - Vi veileder om valutaproblematikk, kontraktsinngåelse og kulturforskjeller, sier Marianne Wik Sætre i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 13. mai 2022
Artikkelen er flere år gammel

- Et typisk selskap vi hjelper er en liten eller mellomstor bedrift som tar kontakt med oss når de skal etablere seg i utlandet. Aller først finner vi ut om de må ha en bankforbindelse lokalt eller om det holder å ha kun DNB, sier Marianne Wik Sætre, regionbanksjef for DNB Vestlandet.

Bedriftene kommer i kontakt med våre partnerbanker i utlandet
Marianne Wik Sætre

Sætre forteller at DNB har etablert et ekspertteam for internasjonal handel i Bergen. Teamet hjelper bedrifter som skal etablere seg og vokse internasjonalt.

I tillegg til egen kompetanse benytter de seg av all ekspertise i DNB, samt eksterne miljøer.

- Dersom det skal opprettes en bankkonto i utlandet, for eksempel i Japan, Dubai eller Albania, informerer vi om hva som skal til for å få etablert en konto. Vi arrangerer også møter der bedriftene kommer i kontakt med våre partnerbanker i utlandet, sier hun.

VIKTIG Å FINNE UT AV: - Finn ut hva som blir din bedrifts hovedutfordring for det landet dere skal inn i, sier Marianne Wik Sætre i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal

Valutaproblematikk og kulturforskjeller

Det er særlig mange vekstselskaper som etablerer seg i utlandet.

- Vi veileder bedriftene om hva de bør tenke på ved internasjonalisering, slik som valutaproblematikk, kontraktsinngåelse, kulturforskjeller og om de skal etablere seg eller kun eksportere, sier Wik Sætre.

Vi kan påpeke hvilke områder det er viktig for bedriftene å være oppmerksomme på
Marianne Wik Sætre

- Vi kan ikke svare på juridiske spørsmål og skattespørsmål, da sender vi bedriftene videre til advokater og revisorer, men vi kan påpeke hvilke områder det er viktig for bedriftene å være oppmerksomme på. Ambassadene er også viktige å komme i kontakt med.

- Snakk med flest mulig

DNBs eksperter opplever at de blir viktige sparringspartnere for bedriftene.

- Vårt beste råd er å snakke med flest mulig når bedriften skal ut av Norge. Finn ut hva som blir din bedrifts hovedutfordring for det landet dere skal inn i, sier Wik Sætre.

Ha tålmodighet, vær bevisst vår egen kultur og erkjenn at ting fungerer annerledes ute
Marianne Wik Sætre

Mange bedrifter går gjennom de samme prosessene, og ekspertene i DNB ser hvilke som lykkes og hvilke som ikke lykkes.

- Ha forståelse for at ting gjøres på forskjellige måter på forskjellige steder i verden. Ha tålmodighet, vær bevisst vår egen kultur og erkjenn at ting fungerer annerledes ute. Etablerer du bedriften for eksempel både i Kina og Sverige, vil du oppleve at veldig mye er forskjellig, sier hun.

Banksjefen forteller at det bare er å ta kontakt med ekspertteamet for internasjonal handel / International Advisory Team via e-postadressen iat@dnb.no