Det begynte med en idé om å lage stabiliserte biljardbord

Fra IT-millionærer, filmstjerner og oljesjeiker til ambulansepasienter og migrerende fugler, dette er en annerledes gründerreise.

GJENNOMBRUDD: Stable hadde sitt gjennombrudd med å lage stabiliserte plattformer for biljardbord. Foto: Stable
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 29. sep 2022
Artikkelen er flere år gammel

– Vi lager stabiliserte plattformer for ting eller mennesker som er om bord i et fartøy eller i et kjøretøy i bevegelse og som helst skulle være i ro, forklarer Oslomannen Svend Heier (72) til DNB Nyheter

I praksis betyr det plattformer som stabiliserer biljardbord og senger på luksusyachter eid av noen av verdens rikeste, til pasienter på stabile plattformer i ambulanser og for radarer som overvåker migrerende fugler (!) i Polen.

– Ja, det er rimelig langt fra å lage kule ting til rike IT-gründere, oljemillionærer og filmstjerner, til det å lage mer nyttige ting til industri, helse, forsvar, skipsfart og vindkraft. Jeg brenner for å lykkes i alle disse markedene og uten luksuskundene, ingen Stable. Men det er selvfølgelig ekstra hyggelig å lykkes i mer samfunnsnyttige segmenter.

"ARENDALS PETTER SMART": Den høyst kreative sivilingeniøren Svend Heier. Foto: Mona Hauglid

"Arendals Petter Smart"

Dette er altså essensen i de to selskapene sivilingeniøren Svend Heier, av noen kalt «Arendals Petter Smart», har vært med og gründet. Stable AS ble etablert i 2002 for å utvikle stabiliserte plattformer for bruk om bord i cruiseskip og luksusyachter til blant annet biljardbord og senger.  

– StableCare ble etablert i 2015 for å utvikle et stabilisert bårebrett for ambulanser, både bil og båt, basert på Stable sin teknologi. Det er snakk om søsterselskaper hvor begge har meg som hovedeier. 

STABILISERENDE: Stable har også utviklet en spesialplattform for letting og landing av droner i all slags vær i samarbeid med Norce og Griff Aviation. Foto: Stable

– Vi skal vise verden!

Stable-reisen startet i 1986, da Svend Heier sammen med kollegaer etablerte Data Respons, et selskap som nå er internasjonalt børsnotert med suksess i Norden. 

– En dag kom det en fyr og lurte på om vi kunne lage et biljardbord for bruk om bord på cruiseskip og ferger.

Det var en kjempeutfordring Svend og de andre ingeniørene tok på strak arm

– Ingen hadde greid dette før, selv om flere hadde prøvd. Så vi tenkte: "Dette skal vi få til! Vi skal vise verden!"

Ingeniøren innrømmer nå at de var litt naive. 

Vi spilte biljard i kuling på tvers og var svært tilfreds med egen innsats
Svend Heier, gründer av Stable og StableCare

Skulle selge som hakka møkk

Etter ett års utvikling hadde Svend og kollegene en vellykket test om bord på Kielfergen i 1994.

– Vi spilte biljard i kuling på tvers og var svært tilfreds med egen innsats. Vi trodde det var et kjempemarked og at dette var lett å selge. Dette skulle selge som hakka møkk …

Men det var ikke så enkelt å selge et nytt produkt i et marked som aldri hadde etterspurt produktet og som få trodde ville virke. Først i 2000 lykkes de med å selge 8 stabiliserte biljardbord til cruisegiganten RCCL fordelt på 4 cruisebåter. 

YACHTMARKEDET: Stable har de siste årene lykkes godt med salg av biljard og senger til yachtmarkedet, dog med en dyp dipp under pandemien. Foto: Stable

Trodde dette skulle endre alt

Så skjedde det noe som Svend trodde skulle endre alt.

En sjøsyk ingeniør la seg en dag i sin fortvilelse på et stabilisert biljardbord om bord og våknet opp etter 20 minutter:

«Jeg er frisk!»

– «Eureka!», tenkte jeg. Det er stabiliserte senger vi skal lage og selge til cruiseskip og luksuyachter.

Det holdt på å dra oss med i dragsuget
Svend Heier, gründer av Stable og StableCare

Gjennombruddet. Eller vent litt

Salget gikk tregt og til slutt var det bare Svend igjen i selskapet, på 10 % lønn. Da tok han med seg selskapet og flyttet til Arendal.

- Jeg solgte et og annet biljardbord til cruiseskip og etter hvert yachter, men salg av senger gikk tregt. Som i null.

I 2012 fikk Stable et gjennombrudd med et italiensk verft, Privilege Yard i Civitavecchia utenfor Roma (bildet under), og en kontrakt på 12 MNOK for et antall senger, biljardbord, spisebord til 20 personer.

Så gikk verftet konkurs … 

Foto: NTB

"Hvor mye trenger du?"

– Og det skjedde etter at vi hadde produsert alt og de hadde betalt kun 30 %. Det holdt på å dra oss med i dragsuget. Men takket være tålmodige lokale underleverandører, Innovasjon Norge og ikke minst DNB, overlevde vi og bygget opp firmaet sten for sten gjennom flere år.

Det var da den tidligere lokale banksjefen Bjørnar Larssen og kundeansvarlig for Stable, Steinar Wingaard Knudsen, besøkte Svend Heier på hans ingeniør- og gründerpregede kontor for å høre om situasjonen. Heier fortalte så hvor krevende det var for Stable.

Larssen spurte kontant: "Hvor mye trenger du?"

Svend Heier ble satt ut. 

DNBS KUNDEANSVARLIGE: Tone Nævestad sier samarbeidet med Svend Heier og selskapene hans er preget av gjensidig tillit. Foto: DNB

Fra luksusyacht til ambulanser

Svend Heier og Stable fikk stadig nye ideer og innspill fra andre om hva de kunne bruke sin «stabile» teknologi til, som for eksempel en båre i en ambulanse. De laget en demonstrasjonsmodell og fikk låne en kondemnert ambulanse av Sørlandet sykehus.

– Etter mye slit kunne vi si at dette får vi til. I 2015 ble StableCare AS etablert med ansvar for videreutvikling av en båreplattform. 

BÅREPLATTFORM FOR AMBULANSER: . I 2015 ble StableCare AS etablert med ansvar for videreutvikling av en båreplattform. Foto: Stable

Ambulansebåt på Lopphavet

Med støtte ifra Innovasjon Norge og investering ifra Regionalt næringsfond for Arendal, Grimstad og Froland, tok de fram en prototyp i 2020 som de testet på 30 frivillige friske mennesker.

– Resultatet var meget oppløftende, alle ville foretrekke en stabil kjøretur fremfor en tradisjonell, forteller Svend. 

I dag har StableCare inngått en «innovasjonskontrakt» med Finnmark sykehus og skal levere en spesialdesignet plattform for en båre i en ambulansebåt som skal i prøvedrift på Lopphavet i flere måneder i vinter for å måle effekten av å bruke stabilisert transport av syke pasienter.

Dette er også støttet av Innovasjon Norge og DNB, hvor dagens kundeansvarlig Tone Nævestad aktivt har bidratt for at Stable fikk nødvendig og riktig finansiering i denne fasen

Nævestad sier dette beskriver godt hvordan samarbeidet med Stable og DNB har vært gjennom alle disse årene – gjensidig tillit. 

- Begge parter har bidratt med ansvarlighet, nysgjerrighet og til tider vært modige, men også stolte over å bidra til samfunnsnyttige prosjekt, sier hun. 

I ENDRING: Stable utvikler seg og lager nå stabiliserte plattformer for det mer profesjonelle markedet; offshore, forsvar og marinen. Foto: Stable

Stable hadde ikke eksistert uten verdens rikeste

Svend beskriver i dag hele gründerreisen som en lang vei som begynte med en gal idé om å lage stabiliserte biljardbord for verdens rikeste, noe han nå beskriver som «meningsløst i et globalt perspektiv».

– Men det ender med en virksomhet som har tatt teknologien videre til produkter som har og kan få stor betydning for menneskeheten. Men uten verdens rikeste som var og er villige til å betale for «crazy» produkter, hadde ikke Stable eksistert, avslutter sivilingeniøren. 

MIGRERENDE FUGLER: Svend Heier kontrollerer en plattform som stabiliserer en radarantenne som skal brukes til å detektere migrerende fugler. Foto: Stable