Ungdommene skulle skape et nytt produkt - løsningen lå rett foran nesen på dem

På få måneder har ungdomsbedriften FireSec modernisert brannslukningsapparatet, vunnet flere priser og fått mye oppmerksomhet i media. Hjelp og støtte fra mentor i DNB har bidratt til at de vurderer å starte sitt eget aksjeselskap.

HAR MÅL OM Å REDDE LIV: Ungdomsbedriften FireSec vil redde liv med moderne brannslukningsapparater. Fra venstre Espen Vatne, Marius Jahr, Kristian Lefdal og Ole Henrik Sæve. Foto: Monika Kjendalen
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 22. mar. 2019
Artikkelen er flere år gammel

– Vi har et brennende ønske om at vårt produkt skal bidra til nullvisjonen for dødsbranner i Norge, sier daglig leder i FireSec, Ole Henrik Sæve.

Digitaliserer brannslukningsapparatet

FireSec UB har utviklet en sensor som festes på trykkindikatoren på brannslokningsapparat for å varsle dersom det er for lite trykk i apparatet. For lite trykk i et brannslokningsapparat kan bidra til at apparatet ikke virker ved bruk.

Produktet vårt skal varsle deg ved hjelp av en lyd

Ungdommene bak FireSec tar faget entreprenørskap og fikk ideen da de øvde på å være kreative.

– I klasserommet sto det tilfeldigvis et brannslukningsapparat rett foran oss, og da tenkte vi: «Hvorfor kan det ikke være digitalisering i sikkerhetsbransjen også?», sier Sæve.

Gründerne forteller at alle bransjer digitaliseres, men at sikkerhetsbransjen har hengt litt etter.

– Produktet vårt skal varsle deg ved hjelp av en lyd når trykket er på rødt på indikatoren. Det har vært grunnideen vår.

 

SENSOR SOM VARSLER: Ungdomsbedriften FireSec har utviklet en sensor som varsler om brannslukningsapparatet har for lite trykk til at det skal virke som det skal. Foto: Monika Kjendalen

Teori og praksis

Gründerne av FireSec er veldig fornøyde med faget entreprenørskap.

– Det er veldig gøy å være gründer. Nå bruker vi det vi har lært i det virkelig liv, sier økonomisjef Marius Jahr.

Det er lærerikt å se sammenhengen mellom teori og praksis

Gründerne har registrert bedriften i Brønnøysundregisteret, jobbet med å skaffe startkapital, laget forretningsplan, utviklet ideen sin til et fysisk produkt og jobbet med hvordan de skal selge og markedsføre ideen. I tillegg har de deltatt i diverse konkurranser.

– Det er lærerikt å se sammenhengen mellom teori og praksis. Du ser litt lite av det i de andre fagene, men med entreprenørskap og bedriftsutvikling på timeplanen har vi lært mye. Vi er veldig fornøyde, sier salg- og markedssjef Kristian Lefdal.

Flat struktur

FireSec består av fire gründere og alle har forskjellige roller. Selskapet har fordelt oppgavene seg i mellom innen økonomi, salg og markedsføring, administrasjon og personal.

– Jeg er personal-ansvarlig og passer på at gruppa fungerer bra sammen og at alle trives. Det er viktig at man for eksempel arrangerer sosiale sammenkomster på starten av året slik at alle får god kontakt, sier HR-sjef Espen Vatne.

Vi er sammen om alt og hjelper til der det trengs

Marius Pahr er økonomiansvarlig og fører regnskap, lager budsjetter og styrer pengene. Kristian Lefdal er salgs- og markedssjef og har ansvar for markedsføring, salg, produktutvikling og sosiale medier.

– Vi er sammen om alt og hjelper til der det trengs. Det er viktig at arbeidsoppgavene er flytende og vi har en flat struktur, sier Sæve.

SAMMEN OM ALT: Ungdommene i FireSec samarbeider om alt, men har også spesifikke ansvarsområder. Bak fra venstre: Daglig leder Ole Henrik Sæve og salg- og markedssjef Kristian Lefdal. Foran fra venstre HR-sjef Espen Vatne og økonomisjef Marius Jahr. Foto: Monika Kjendalen

Mentor fra DNB

I regi av Ungt Entreprenørskap fikk gründerne speed-date lokalt næringsliv for å finne en mentor. Det ble full klaff mellom FireSec og kundeansvarlig Anders Bø i DNB.

– Anders er en flott fyr og vi er veldig fornøyde med ham. Når vi setter oss fast er han tydelig på hva som er lurt å fokusere på og hva vi bør legge vekk, sier Sæve.

Gründerne har samarbeidet med flere aktører, og et høydepunkt var møtet med en av DNBs oppstartsloser.

– I DNB har vi blitt behandlet som en ordentlig bedrift og vi har fått tilbakemeldinger på at vi måtte fikse forskjellige ting. DNB har vært opptatt av at vi skulle bygge opp produktet i flere faser, at vi må vise at vi kan tjene penger på dette og ikke bare vise at det redder liv, forklarer Lefdal.

Jeg prøvde å få de litt ned på jorda

Anders Bø har hjulpet gründerne med å konkretisere forretningsideen. I tillegg har han vært en sparringpartner for forretningsdrift, produktutvikling og markedsføring.

– Da jeg først møtte FireSec hadde de veldig store tanker og jeg prøvde å få de litt ned på jorda. Det var viktig å konkretisere ideen for å ha noe å vise frem. Nå har de produktet nesten klart. Gründerne er engasjerte og brenner for det de gjør – det er veldig gøy å følge dem, sier Anders Bø.

SPARRINGPARTNER: Anders Bø, kundeansvarlig i DNB, har hjulpet gründerne i FireSec i oppstartsfasen. Foto: Monika Kjendalen

Planer videre

Gründerne i FireSec er avslutter videregående skole denne våren. Bedriften har allerede vunnet flere priser for sitt nyvinnende produkt og de skal representere Norge i en internasjonal konkurranse for ungdomsbedrifter i Litauen. I april skal de være med i NM for ungdomsbedrifter og de har lyst til å starte aksjeselskap til høsten.

– Vi er nok den gruppen som jobber best og vi er alltid forberedt. Vi har stor tro på produktet vårt. Sammen redder vi liv – vi brenner for ideen vår bokstavelig talt, avslutter en fornøyd Sæve.

DNBs oppstartslos: – Alle bør øve seg på en 30-sekunders salgspitch

Gründersuksess for ungdomsbedrift

Disse fem hjalp 5.000