Nordic Healthcare Conference 2021
Et utvendig skjelett vil hjelpe mennesker med svekkelse i armer og hender. Nå ser gründerne etter privat kapital.
Vilje Bionics lager et hjelpemiddel for mennesker med funksjonsnedsettelse i armer og hender. Det er et såkalt eksoskjelett (utvendig skjelett) med motor, og hvor motoren assisterer bevegelser i skulder, albue, håndledd og hånd.
- Brukerne kan styre skjelettet ved å snakke til armen sin, bruke en fotpedal eller bevege hodet. På sikt skal skjelettet kunne styres med øyebevegelser, sier Saeid Hosseini, daglig leder i Vilje Bionics.
Vi vil hjelpe til med hverdagslige aktiviteter
Målet til Vilje Bionics er å hjelpe mennesker som har en svekkelse i armer og hender.
- Vi vil hjelpe til med å gjennomføre enkle dagligdagse aktiviteter som å spise, drikke eller klø seg i panna, sier han.
I dag lever mellom 50 og 60 millioner med en form for svekkelse i armer og hender, og mange har permanente og signifikant svekkelser. Disse kan være forårsaket av for eksempel ryggmargsskade, ALS (Amyotrofisk lateral sklerose) eller hjerneslag.
Den første prototypen ble bygget av Terje Kristoffer Lien, som nå er pensjonert professor i robotikk.
- Terje bygget en protype for sin ALS-syke bror, Magnor Lien. Prototypen viste seg å være nyttig, og via St. Olavs hospital i 2020 var vi en gjeng studenter som fikk overta prosjektet, og etablerte Vilje Bionics.
Vi har som mål å kommersialisere produktet i 2024, senest i 2025
Nå har selskapet bygget tre prototyper og har fire fulltidsansatte.
- Produktet vårt blir kategorisert som medisinsk utstyr, og det innebærer regulatoriske krav fra Norge og EU. Det er omfattende krav, noe som innebærer testing og dokumentasjon. Vi er ikke helt ferdig med utvikling og godkjenning, men har som mål å kommersiellere produktet i 2024, senest i 2025, sier Hosseini.
Gründeren forteller at de nå ser etter investorer med kompetanse og kapital.
- Dersom vi får mer kapital har vi mulighet til å ansette flere kloke hoder, bygge flere prototyper og komme raskere til markedet, sier Hosseini.
Først vil vi selge produktet i Europa, deretter er planen å utvide til Nord-Amerika og andre verdensdeler
- Vi trenger også kompetanse og nettverk, og ønsker å komme i kontakt med dyktige investorer som vil dele sin kunnskap og sitt nettverk med oss i tillegg privat kapital, sier han.
Hosseini forklarer at de har behov for privat kapital som skal matche tilskuddet fra det offentlige. Dette fordi det offentlige krever at private investorer bidrar med privat kapital.
Så langt har de fått finansiering fra flere kilder, slik som Stiftelsen DAM, Stiftelsen ALS Norge, Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Trøndelag Ortopediske Verksted.
- De pasientene vi jobber for har absolutt ingen gode hjelpemidler som kan kompensere for permanente og signifikante funksjonstap i armene deres i dag. Det ønsker vi å gjøre noe med og vi drømmer om å bli best i verden på akkurat det. Først vil vi selge produktet i Europa, deretter er planen å utvide til Nord-Amerika og andre verdensdeler, avslutter gründeren.