– Dette kjennetegner dem, sier Yrja Oftedahl, damen bak podkasten «Power Ladies».
Oftedahl har intervjuet nærmere 200 suksessfulle damer i Power Ladies. Mange av dem er pionerer og mange jobber for en mer bærekraftig verden.
Jeg tror det er viktig å løfte fram forbilder slik at andre bli inspirert
– Jeg tror at ved å ha gjenkjennelige kvinner å se opp til så vil kvinner tørre å ta mer plass i samfunnet – det er dette jeg vil inspirere til.
Gründeren får ukentlig tilbakemeldinger fra damer som har har begynt å investere, spurt om høyere lønn og skrevet ytringer i avis.
– De sier at de aldri hadde turt, hadde det ikke vært for det de har hørt i podkasten.
«Power Ladies» startet opp i juni 2018 og nå lever hun av egen merkevare og som innholdsskaper og programleder.
– Jeg tror det er viktig å løfte fram forbilder slik at andre bli inspirert. I mediene er det alltid de sammen kjendisene som går igjen, sier Oftedahl.
Oftedahl forteller at hun alltid har savnet forbilder, noen å se opp til og lære av.
– Som ung savnet jeg rollemodeller. Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe i radio eller tv. Så kom podkast-formatet og jeg så en mulighet til å starte «Power Ladies». Hadde jeg hatt gode forbilder tror jeg ikke at det hadde tatt meg 29 år før jeg turte å gå min egen vei.
Gründeren har lagt merke til kampanjen #huninvesterer og kapitalgapet mellom kvinner og menn.
– Jeg tenker at denne kampanjen er så utrolig viktig, og alle må bidra til å dele sin kompetanse.
Så kom podkast-formatet og jeg så en mulighet til å starte «Power Ladies»
Oftedahl forteller at det er seks kjennetegn som går igjen hos nesten alle de 60 damene hun har intervjuet:
– Kvinnene har stor sett et problem som de ønsker å løse – de har et formål å jobbe for. Mange har selv følt problemet på kroppen og løser det på sin måte. For eksempel fortalte Karen Dolva med No Isolation at hun selv hadde kjent mye på å være ensom, og det unner hun ingen å være, sier Oftedahl.
– Pionerene har mentorer og alle er veldig påpasselige på hvem de omgir seg med. De foretrekker å være rundt mennesker som bygger dem opp og ser potensialet deres. De oppfordrer lytterne til å kontakte folk som de kan lære noe av. Det kan bli en kaffeprat eller noe mer alt ettersom forholdet utvikler seg.
– Damene jeg har intervjuet forteller at de er flinke til å spørre om hjelp. For mange sitter det veldig langt inne, men du kommer ingen vei om du ikke spør om hjelp. Spør om hjelp hele tiden.
– Christine Spiten, som etablerte selskapet Blueye Robotics, forteller at dersom hun har feilet, så ser hun ikke på det som feil, men heller at du lærer av feilen og så går du videre.
– Pionerene er nysgjerrige og oppsøker ny kunnskap hele tiden. Det går stort sett i TED-talks, konstruktive podkaster og bøker hvor de kan lære og bli inspirert av andre suksessfulle mennesker. De jobber kontinuerlig med å utvide og utfordre egne perspektiver. De er også gode på å skape en feed i sosiale medier som inspirerer dem.
– Kvinnene kjenner seg selv godt, sine styrker og svakheter og hvor de finner mening og tydelige mål. De setter grenser og tar vare på seg selv; trener, spiser sunt, mediterer – gjør ting for dem selv som er godt.
Oftedahl startet sin voksenkarriere med siviløkonomutdanning, men hoppet raskt av da hun ikke trivdes med å sitte på skolebenken. Hun har vært med i startup-miljøet i Oslo fra begynnelsen av og har blant annet jobbet som Community Manager på MESH.
Dette er min form for å hjelpe til med likestilling
– Jeg hadde en dragning mot Silicon Valley og San Francisco, og jobbet en periode i et event-selskap der. Jeg følte jeg kom hjem. USA har en helt annen kultur – jeg følte jeg ble sett og at jeg betydde noe. Jeg fikk gode rollemodeller å se opp til og de viste meg at jeg kunne satse på drømmen min. Og slik ble «Power Ladies» til.