UTBYTTE: Marius Brun Haugen og Paul Harper spiller inn podkast i studioet til DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal

Aksjer i 2023

2022 ble et krevende år for aksjeinvestorene. Hva bringer 2023?

Lesetid 4 min lesetid
Publisert 20. des 2022
Artikkelen er flere år gammel

Aksjeåret 2022 er historien om stigende renter og fallende aksjekurser. Det er verdt å merke seg at rentene har steget rekordraskt, mens aksjer har sklidd forholdsvis sakte nedover gjennom nesten hele året. Takten i retningsendringen er en helomvending fra hva vi har sett før.

Midt i alt dette har Oslo Børs har vært «annerledesbørsen», og på indeksnivå gjort det langt bedre enn flertallet av de øvrige internasjonale aksjemarkedene. Differansen har vært drevet av et løft for energi- og utvalgte shippingaksjer. Dette har kundene våre fått med seg – 4 av de 5 mest handlede aksjene i år er energiaksjer.

Markedet vs. den amerikanske sentralbanken

Inflasjonen har definitivt vært et gjentakende tema gjennom hele 2022. Den kraftige prisveksten, som spesielt de industrialiserte landene har fått merke på kroppen, ble forsterket av krigen i Ukraina. Inflasjonen er enda ikke under kontroll, men viser tegn til å avta fra høye nivåer. Og markedet er nå i større grad villig til å prise inn at de største oppside-overraskelsene når det gjelder renter og inflasjon er tilbakelagt – i alle fall for en stund.

En konsekvens av dette er at markedet forventer at rentetoppen i USA blir nådd i første halvdel av 2023 og at den amerikanske sentralbanken (Fed) vil komme i kuttmodus i løpet av andre halvår. Fed sier selv at de ikke forventer å kutte renten før i 2024. De er med andre ord ikke enig med markedet.  Utviklingen i lønnsveksten og ledigheten vil bli viktig for å avgjøre denne dragkampen.

Det er lov å håpe at Fed lykkes, men man bør samtidig være klar over at det vil være et aldri så lite kunststykke om sentralbanken klarer å orkestrere en myk landing der arbeidsmarkedet kjøler seg ned akkurat nok til at lønnsveksten ikke blir for sterk og økonomien så vidt bikker i en mild resesjon.

Forskjell på hva folk sier og gjør

Et slikt scenario virker ikke helt sannsynlig hvis vi skal legge forbrukernes forventninger til grunn. De har sjeldent sett så pessimistisk på fremtiden som i år. Og det er kanskje ikke så rart når vi har en cocktail med økte renter, kraftig prisvekst, fallende aktivapriser, energiskvis og krig i Europa. Flere av disse temaene ser dessverre ut til å skulle fortsette å prege året som kommer.

Ved inngangen til 2023 har imidlertid stemningen, både blant forbrukere og investorer, vist forsiktige tegn til optimisme. Ferske resultater fra «Investortempen», DNBs egen sentimentundersøkelse blant privatinvestorer, viser at flere ser positivt på avkastningsmulighetene 12 måneder fram i tid sammenlignet med tidligere i høst.

Men en ting er hva folk sier, en annen ting er hva de gjør. Til tross for økte rentekostnader og dårligere kjøpekraft er det tydelig at mange fremdeles har oppsparte midler tilgjengelig. Ikke minst har folk jobb og deler av forbruket har holdt seg overraskende sterkt, spesielt i USA. Man skal imidlertid ikke undervurdere risikoen for at mange vil se seg nødt til å stramme betydelig inn til neste år, selv om vi ikke ser utslagene i økonomien før godt ut i 2023. Det vil i så fall flere av de børsnoterte selskapene merke.

Høye inntjeningsforventninger og «bottom-up»

Forventningene til hva selskapene skal tjene til neste år er ganske høye. Dersom økonomien går litt mer i revers enn det vi kaller en myk landing, er det nedsiderisiko for aksjer. Dette kan man ikke ignorere som investor. Om veksten i økonomien overrasker så positivt at inntjeningen til selskapene ikke faller nevneverdig, må vi samtidig belage oss på at dette kan trekke rentene høyere opp.

I 2022 har en såkalt «top-down»-tilnærming til aksjer vært dominerende. Et resultat av dette har vært store forskjeller mellom sektorer, som for eksempel at energi har steget, mens teknologi har falt. Mer stabile renteforventninger kan bety et skifte mot en «bottom-up»-tilnærming der investorene fokuserer mer på spesifikke selskapsdrivere enn makrobildet. Resultatet kan bli at vi ser større forskjeller mellom aksjene innad i sekt

Hva blir investeringsmulighetene?

Kort oppsummert ligger 2023 an til å bli nok et utforende år for aksjer. Mulighetene for god avkastning vil være der, men det kan bli mer krevende å finne de riktige aksjene. «Velg dine aksjer med omhu» gjelder definitivt også for 2023. Og som alltid vil det være viktig å tenke tidshorisont, risikoprofil og diversifisering.

I romjulsepisoden av podkasten Utbytte, som blir tilgjengelig fra 26. desember, får du en mer dyptgående gjennomgang av utsiktene og eksempler på konkrete aksjer analyseteamet til DNB Markets har tro på ved inngangen til 2023.

På vegne av hele DNB ønsker vi deg en riktig god jul og et godt nytt år!

NB! Vi har ikke glemt «gjenåpningen» av Kina eller at det er flere store langsiktige endringer på gang som kan komme til å prege aksjemarkedet gjennom resten 2020-tallet i både positiv og negativ forstand. Eksempler er økte spenninger mellom stormaktene, deglobalisering, energisikkerhet og det grønne skiftet. Sjansen er stor for at du kommer til å høre mer om dette i Utbytte-podkasten det kommende året.