Vi må slutte å takke ja til ting vi ikke har råd til!
For meg har det alltid vært en utfordring å gå glipp av noe, uansett om jeg har råd eller ikke. Å bli fortalt «du skulle vært der!» stikker virkelig i sjela, og verre gjør det når opplevelsen jeg ikke er del av dokumenteres i sosiale medier.
Før var jeg fanget i en ond sirkel som var å bruke penger på forskudd, for å kunne være med på ting. «Det har jeg ikke råd til» var ikke noe jeg sa høyt, selv om det ofte var tilfellet. FOMO og sosiale forventninger, både fra venner og meg selv, hadde et overtak på beslutningsevnen min. Jeg er heldigvis ferdig med å gå rundt med minus på bankkonto for å kunne være med på alt.
Det er ikke rart folk velger betalingsutsettelser, kredittkortløsninger og forbrukslån for å kunne være med på alt
Mitt inntrykk er at mange unge normaliserer et høyt pengebruk, til tross for at de ikke har midlene til å leve en så dyr livsstil selv. I tillegg løfter vi fram en mer spennende hverdag i sosiale medier enn det som er tilfellet. Vi setter en standard som er uoppnåelig. Jeg har også bidrat til det. Da er det ikke rart folk velger betalingsutsettelser, kredittkortløsninger og forbrukslån for å kunne være med på alt.
Skremmende ofte har jeg tatt meg selv i å tenke at livet mitt er kjedelig når jeg scroller gjennom Instagram. Mens noen rir bølger i Hawaii og kjører pudder i Alpene, sitter jeg hjemme i et kaldt kollektiv på Bislett og spiser havregrøt. Det er ikke rart det oppstår kjøpsbehov gjennom det vi eksponeres for.
Jeg vil bestille reiser, gå med trendy klær, dra på festivaler og spise ute. Men tar jeg en titt på min egen profil, så ser det jo ut som jeg gjør akkurat det! Jeg løfter fram glansdager og attraktive øyeblikk, som skyggelegger det meste av hverdagen. Utrolig nok er jeg skyldig i å påvirke andre, på samme måte som de påvirker meg. Er det ikke rart?
Når man får en invitasjon og pengene ikke strekker til, kan det være vanskelig å takke nei når betalingsutsettelser og kreditt nærmest flørter med deg. Om det så er en «once in a lifetime»-mulighet så må man ta til fornuft og tenke i forkant. Ikke bli med på opplevelser hvis du må lide for dem i etterkant.
Selv levde jeg på nudler og hadde ikke råd til julegaver, bare fordi jeg «måtte» bli med på tur til Budapest på slutten av en utveksling. Det viste seg også at vennegjengen jeg reiste med hadde et helt annet budsjett enn meg, og jeg angret hver gang jeg dro kortet. Jeg kom hjem til jul med minus på konto, og synes det var kjempeflaut.
Ikke takk ja til luksusvilla i Marbella, når økonomien din tilsvarer en telttur i hagen til mor og far
Vi må tørre å være mer ærlig med både oss selv og andre, når det kommer til hva vi har råd til og ikke. Ikke takk ja til luksusvilla i Marbella, når økonomien din tilsvarer en telttur i hagen til mor og far. Selv om betalingshjelpemidler er ekstremt enkelt og tilgjengelig, kan det å betale tilbake bli et evig gnagsår. Kjøp ferier med penger du allerede har spart opp på konto.
Opplevelser skal gi en følelse av avkobling og frihet, ikke stress og betalingsfrister. Jeg har lært å aldri bruke penger jeg ikke har, selv om jeg blir trigget til å bli med. Man tenker kanskje at man er den eneste i vennegjengen som ikke har råd, men det er ikke nødvendigvis sannheten. Vi må tørre å være mer åpne om dette, om økonomi, og legge mindre press på å «bli med».
Vi må heie fram gratis aktiviteter og matpakke, og slutte å være så opphengt i hva andre gjør. Svir det i øynene når du ser folk more seg uten deg i sosiale medier, så kan du skru av varslene eller begrense profilen – så du slipper å se. Man kommer ingen vei av å sitte og sammenligne seg selv og sitt liv med det andre lever gjennom sosiale medier. Vi må bli flinkere til å hylle hverdagen, for den er jammen fin den og!