Hvor legger nordmenn igjen årets feriebudsjett?

«Turistene har kommet! Helt kaos!», kunne pappa lett panisk meddele en dag etter jobb.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 27. jul 2020
Artikkelen er flere år gammel

Årets sommerferie tilbringes med Sørlandsidyll hjemme – i konstant selskap av en jevn strøm turister. 

Sørlandet ble i år dubbet «det nye Syden», og frostsprengte nordlendinger skulle endog hentes med charterfly til Kristiansand. Likevel er det ikke på de sørlige traktene at våre kunder øker sitt forbruk mest. Vi har allerede begynt å smugtitte på sommerforbruket, og har fulgt kredittkorttransaksjonene til kundene for å gi noen tidlige indikasjoner. Blant alle de små og store trendene vi ser tegne seg får dere noen smakebiter allerede nå, og dere kan også lese en større dekning av analysen i DN.

Førsteplassen øker med 450 %!

  • På listen over steder hvor omsetningen øker mest i prosent, finner vi flere typiske norske perler med storslått natur, opplevelser og ikke minst turmuligheter. På topplisten ser vi blant annet Breheimen og Vestlandet med Stranda, Stryn, Aurland og Lom. Førsteplassen øker med hele 450 %! En ny klynge populære destinasjoner finner vi rundt Lofoten med Moskenes, Vågan og Vestvågøy. Første storby på listen, Bergen, dukker ikke opp før tjueåttende plass. Likevel er ikke en vekst på 101 % noe å kimse av, selv om vi nok kan konkludere med at i år er det ikke storbyferien som frister våre kunder mest.
  • På jumbolisten er historien en litt annen; Ullensaker tar en foreløpig sisteplass med hele 75 % lavere omsetning blant våre kunder. Den enkle forklaringen er at umiddelbar nærhet til Gardermoen har sitt å si. Oslo stiger med kun 6 %, og kaprer heller ikke så mange av turistene som i år farter Norge på kryss og tvers. Og for å vende litt tilbake til «Syden», så faller faktisk Kristiansand foreløpig med 4 % i juli. Konklusjon; selv Kaptein Sabeltann må se seg (skikkelig) slått av norsk idyll i Breheimen, og «lukten av gull» er ganske langt vestover.
  • Selv om Lofoten er populært, så dabber det av når vi beveger oss lenger nord. Tromsø holder koken med 28 % økning (mens Bodø faller med 34 %), men den nordligste delen av Norge opplever ellers ikke et rush av turister.

Så til pappa som fortsatt frykter at hele Norge kommer med båt og bobil til Farsund; slapp av. DNBs kunder er opptatt med å la kredittkortet gå varmt i Aurland. Vestlandet vs. Sørlandet: 1-0.