Hvordan gikk det med fornøyelsesparkene i sommer?

Med «hele Norge» på ferie i eget land i sommer, kunne det lett blitt tidenes sesong for landets sommer- og fornøyelsesparker.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 12. aug 2020
Artikkelen er flere år gammel

Sommerferie som barn assosierer jeg med hyttetur til Danmark, og ivrige dager i Legoland, Djurs, Fårup og alle de andre parkene. Og selv om tidene forandrer seg, så tør jeg påstå at sommer- og fornøyelsesparker fortsatt er en yndet ferieaktivitet for store og små. (Hvem går vel lei av tømmerrenna?).

Med «hele Norge» på ferie i eget land i sommer, kunne det lett blitt tidenes sesong for landets sommer- og fornøyelsesparker; i alle fall i prinsippet. Strenge smittevernregler og begrenset kapasitet for å holde avstand mellom de besøkende, sørget for at det ble en annerledes sommer også for Julius og vannskliene i Bø. Men på grunn av høy etterspørsel, samt forhåndsbestilling av billetter, får parkene i år prisen for «Sommerens Mest Paddeflate Graf». For når den maksimale kapasiteten først var nådd, så holdt den seg stabil gjennom sommeren.

"Vi skal se Kaptein Sabeltann!"

Jeg kjørte selv forbi Dyreparken en dag med øsende pøsregn, 10 grader og «nordavind fra alle kanter» - og parkeringsplassen var smekkfull. «Vi har forhåndsbestilt billetter i dyre dommer, på med regntøy – vi SKAL se Kaptein Sabeltann!», kunne jeg se for meg foreldre si. Så mens mange andre bransjer har opplevd en omsetning som beveget seg som rene berg-og-dalbanen, har sommer- og fornøyelsesparker i Norge vært mer som en rotur på blikkstille vann.

Selv om kapasiteten har vært maksimert hver eneste uke og resultert i en relativt flat graf, så ligger parkene i Norge fortsatt i snitt ~60% under 2019-omsetningen totalt sett. Den flate grafen stabiliserte seg gjennom sommeren på et nivå som er 40 % under normalen. Det betyr ikke nødvendigvis at alle parkene har hatt en kapasitet på 60 % gjennom sommeren; møte med korona og løsningene har variert. Hunderfossen har for eksempel gått fra en parkkapasitet på 10.000 til 3500, mens Dyreparken forlenget åpningstidene med 3 timer og kjører obligatorisk innpasseringstid for alle besøkende. Men våre kortdata viser at løsningene med stor sannsynlighet er stabile gjennom sommeren.

Nå står sommeren for hell også for de aller yngste, og høysesongen for landets sommer- og fornøyelsesparker går mot slutten. Da er det bare å krysse fingrene for at neste sommer blir hakket bedre for både dyrene i Hakkebakkeskogen og alle oss andre