Singellivet har gitt meg større frihet i hverdagen og gjort det enklere å ta de “rette valgene” når jeg kun har meg selv å ta hensyn til, sier "matredder" i Too Good To Go, Benedicte Randers.
Stadig kommer jeg over kommentarer om hvor dyrt det er å ta miljøvennlige matvalg, spesielt som singel. Argumentene bygger ofte på utfordringen med å velge sunne produkter til én person, uten at det går på bekostning av lommeboka. Personlig deler jeg ikke denne oppfatningen. Singellivet har gitt meg større frihet i hverdagen og gjort det enklere å ta de “rette valgene” når jeg kun har meg selv å ta hensyn til.
Så hvordan lever en singel kvinne bærekraftig, uten å tømme lommeboka på matbutikken?
For meg handler et bærekraftig matbudsjett om mer enn økonomi. Det handler om å, innenfor lommebokas grenser, spise så miljøvennlig som mulig. Da er det jo motiverende at det å kaste mindre mat er et av de viktigste miljøtiltakene, og samtidig noe du sparer penger på. Gjennomsnittlig kaster hver og en av oss 42 kilo mat i året – hver åttende handlepose!
Jeg går innom matbutikken hver dag og dette fører til at jeg kjøper mindre og kaster mindre
Som ung voksen og singel har jeg mer uforutsigbare hverdager enn da jeg hadde samboer. Jeg er også mer fleksibel enn mange av vennene mine som er midt i småbarnsfasen. Dette elsker jeg å utnytte. Fort havner jeg på en fredagspils eller hopper på en hyttetur. Da blir ikke én handledag og middagsplaner for uka så relevante sparetips. Jeg går innom matbutikken hver dag og dette fører til at jeg kjøper mindre og kaster mindre.
Da vi var to under samme tak ble det fort for mye mat til måltidene; råvarer som ikke ble brukt opp på grunn av ulike preferanser. Kjøleskapet var fullt av varer vi kanskje ville få lyst på en dag og produkter kun én av oss likte. Støtt og stadig fant vi en muggen tacosaus eller en råtten grønnsak som hadde forvillet seg bak der. For ikke å snakke om de dagene noe dukket opp og middag tilberedt til to fikk én til bords.
I dag ser kjøleskapet mitt helt annerledes ut. Det er ganske tomt, og derav rent og oversiktlig. Jeg har kun det jeg skal spise i løpet av det neste døgnet og noen få basisvarer med lang holdbarhetstid; egg, mandel- og soyaprodukter. Havregryn ligger i skuffen og brødet er skåret opp i skiver og lagt i fryseren.
Den kjære fryseren er min samarbeidspartner hjemme! Ost, som jeg sjeldent rekker å bruke opp, deles i porsjoner og puttes i fryseren i selskap med fisk, grønnsaker, bær og kjøttpålegg!
Hver mandag åpnes mattilbud-appen for å se hvilke tilbud butikkene har.
Hver mandag åpnes mattilbud-appen for å se hvilke tilbud butikkene har. Noen ganger finner jeg tilbud som inspirerer meg til å lage meg noe annet enn jeg i utgangspunktet hadde tenkt! Videre legges handleruta opp etter hvor jeg får tak i det jeg trenger til en rimelig penge. En god miks av ukens tilbud og fordeler jeg får som medlem av diverse kundeklubber. I tillegg har jeg merket meg hvilke butikker i nærområdet som har de beste diskene med varer til reduserte priser. Grønnsaker kjøper jeg som regel frosne, de er billige, like næringsrike og gode.
Jeg handler kun det jeg trenger for å bli mett og jeg unngår kjøp som gir mer mat enn jeg får til å spise, f.eks. 3 for 2-tilbud. Har jeg kjempelyst på taco, pleier jeg å benytte meg av butikkers salatbarer, der kan jeg plukke ønsket mengder med salat, paprika, mais osv. Heller betale litt ekstra for litt mindre fordi jeg bruker ikke et helt salathode eller maisboks. Slik unngår jeg at “vinninga går opp i spinninga”. Heldigvis finnes det en haug av “singel-produkter” nå og flere butikker tilbyr salatbarer. Disse tilbudene er gull for en som skal ha middag i dag og ikke preppe måltider for uka.
Hvis jeg ikke har knekkebrød stående på kontoret, liker jeg å plukke opp forundringsposer fra hotell gjennom Too Good To Go-appen til lunsj. Jeg pleier å mose grønnsaker og frukt som for mange andre er sistevalget i butikken. Slik redder jeg dem fra svinn, og det gir meg viktige næringsstoffer og smaker himmelsk som pålegg.
Selv om jeg ofte spiser vegansk hjemme, spiser jeg fortsatt mye kjøttpålegg til lunsj. Likevel føler jeg ikke på “kjøttskam.” Jeg har nemlig funnet noen grønne kjøreregler som jeg slår meg til ro med. De er rimelige, enkle å leve etter og krever ikke at jeg må kutte kjøtt fullstendig fra kostholdet. Arbeidsplassen min har inspirert meg til å kun spise kjøtt som ellers ville blitt kastet. Derfor er alt kjøttpålegget mitt funnet i diskene med reduserte priser, eller reddet fra å havne i søppelet gjennom Too Good To Go.
Å redusere eget matsvinn er en enkel og konkret handling å starte med for alle single (og andre) der ute som vil oppnå et mer bærekraftig matbudsjett. Å kaste mat er like bortkastet som å kaste tomflasker eller penger rett i søpla.