Har krisen gjort at mennene får fram pinnene?

Koronapandemien har hatt uante effekter. En ny normal har ført med seg nye vaner – og definitivt også nye hobbyer.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 08. mar 2021
Artikkelen er flere år gammel

Jeg har bakt brød og perfeksjonert hjemmelaget pasta. Jeg har malt kjøkkenet, pusset opp balkongen og fylt stua med grønne planter. Og jeg har strikket.

Koronapandemien har hatt uante effekter. En ny normal har ført med seg nye vaner – og definitivt også nye hobbyer. Og våre kortdata viser at jeg er langt fra den eneste som har fått akutt strikkedilla. Men i forbindelse med tall-leveranse til en morsom artikkel i E24, ble det store spørsmålet; er det fortsatt slik at bestemødre regjerer i strikkeverden, eller får de nå en posisjonskamp fra mannlige hipstere fra Grünerløkka som tar pinnene fatt*?

Foto: NTB scanpix

Her får du de morsomste og mest finurlige trendene!

  • Ikke overraskende har vi sett en korrelasjon mellom mer tid i sofaen hjemme – og økning i strikkeglade kunder. Kortbruken økte med 33 prosent i 2020, og menn økte faktisk med 37 prosent! Det betyr at menn økte strikkedilla prosentvis mer enn kvinner.
  • Kvinner står fortsatt for 93 prosent av kortbruken i segmentet, men menn har styrket sin posisjon gjennom pandemien.
  • Det er de yngste (18-24 år) som økte kortbruken prosentvis mest, men de eldre (60-79 år) står fortsatt for den største delen av kortbruken i kroner og øre.
  • Bestemor (og bestefar!) økte netthandelen mest i prosent. Faktisk over 160 prosent!
  • På beste Frogner har «raglanfelling» blitt hippere enn «rivieraen»; fornemme herrer og fruer i denne bydelen øker nemlig kortbruken prosentvis mest i Oslo.
  • Aller flest nye masker ble lagt opp i sommerferien; på bobiltur i eget land eller slaraffenlivet på hytta – det hører kanskje mer hjemme med strikking i Norge enn på Mallorca?

Vi konkluderer med at koronapandemien har gitt mer mangfold til strikkemafiaen, og at kjønnsbalansen har fått et lite dytt. Men strikke-tronen er det fortsatt kvinner i øvre alderssegment som innehar!

*Innen segmentet vi analyserer kan det være både hekling, sying, veving, brodering og annet håndarbeid. Kanskje sitter det noen menn og ser fotball mens de broderer perfekte attersting? Og neste gang jeg sier «Så fin genser!» til en mannlig kollega svarer han kanskje «Strikka’n sjæl vettu!»?