Å sette farge på norsk uteliv

Sjekk ut varmekart over norsk uteliv i 2020!

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 12. okt. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Etter gode sju måneder med en ny normal begynner det store bildet av tall, grafer og utvikling å bli mer uoversiktlig. Derfor har vi satt farge på en bransje og voilá; sjekk ut varmekart over norsk uteliv i 2020!

Jo lysere farge dess høyere har kortbruken blant våre kunder vært. Her er det tydelig at før COVID-19 kom på besøk var lørdag den store utelivsdagen. Og faktisk er kortbruken på søndager marginalt høyere enn på fredager! Her er forklaringen ganske enkel; med normale åpningstider lander mye av omsetningen fra lørdagsfesten på søndag i systemet. På samme måte som en god del av fredagsfesten lander på lørdagens regnskap – og dermed forsterkes denne dagen som Ukas Mest Populære.

Foto: Jannike Utheim

Ned for telling

Når koronapandemien slår til går selvsagt utelivsbransjen helt ned for telling, og mørklegges i nesten to måneder. I oransje har jeg markert noen uker hvor endring av tiltak bidrar til utvikling i bransjen. For nettopp i norsk uteliv er det relativt mange endringer som har påvirket kortbruken!

Selv om det er først 1. juni dørene igjen åpnes for alle aktørene i bransjen, ser vi at begynnelsen av mai markerer et fargeskifte. Det går mot lysere tider både ute og i varmekartet. Dette skyldes regelen om at utelivsaktører som serverte mat og ellers overholdt smittevernregler kunne åpne 27. april – dog med begrenset åpningstid. Det er likevel ikke før 22. juni at åpningstidene forlenges, og alt går tilbake til «normalen». Deretter kommer nasjonal skjenkestopp innen midnatt for alle aktører 8. august.

La oss gå tilbake til søndagene. Her ser vi en fargeforskjell på søndager etter 22. juni når festen kan holde på til klokken 03:30 – for deretter å mørkne igjen 8. august. Men; det ser fortsatt ut som en søndagsdrink ikke er å forakte, ellers hadde søndager fra ~mars til ~juli vært bekmørke. Og kanskje finner dere også søndag 17. mai på kartet?

Ellers synes jeg mandag 22. juni var interessant. Mandag eller ei – når åpningstidene ble forlenget så måtte det feires med en tur på byen.