Advarer mot svindel under Black Friday og julehandelen

- Det har vært en eksplosiv økning av svindelforsøk i år, og DNB tror det vil ta seg enda mer opp under Black Friday og jul.

BLACK FRIDAY-SVINDEL: DNB har i hele år sett en kraftig økning av både falske annonser og såkalt «phishing». Foto: NTB
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 16. nov. 2021
Artikkelen er flere år gammel

Dette sier Ann Mari Berg Fjelltveit, banksjef ved DNB-filialen i Karl Johan i Oslo sentrum.  

DNB har i hele år sett en kraftig økning av både falske annonser og såkalt «phishing», der kriminelle prøver å lure deg til å gi bort sensitiv informasjon for å kunne gjennomføre svindelen.

- Under Black Fridag og julehandelen forventer vi at de kriminelle vil øke innsatsen og komme med spesialtilpassede svindelforsøk mot de som handler på nett. Kreativiteten og driftigheten blant de kriminelle er stor, og 2021 kommer dessverre til å bli et rekordår både for svindelforsøk og antall mennesker som blir svindlet. Derfor er det viktig å være på vakt mot falske tilbud og manipuleringsforsøk fremover, sier Fjelltveit.

Det er særlig to svindeltrender som alle i shoppingmodus bør se opp for den kommende tiden: Falske annonser og såkalt «phishing».

FOR GODT TIL Å VÆRE SANT? Er du i tvil så gå direkte til nettbutikken fremfor å følge annonser eller lenker, oppfordrer banksjef Fjelltveit. Foto: DNB

Falske annonser

Det kryr av falske annonser på nettsider og i sosiale medier, og vi blir daglig bombardert av tvilsomme tilbud via e-post og sms. Det er bare en brøkdel som slipper igjennom spamfiltrene, og en svindelannonse kan komme i mange former.  

- Black Friday er dagen hvor det handles mye elektronikk. Hvert år ser en rekke falske annonser på for eksempel Facebook/Instagram som utgir seg å være kjente elektronikkgiganter (Power, Elkjøp osv.). Det selges produkter med stor rabatt, og med annonser som ser ekte ut, men som veileder til en nettbutikk som er falsk.

- Annonsene blir ofte rettet mot dine preferanser og interesser, og derfor kan det være fristende å bite på når det plutselig dukker opp et slikt supertilbud. Men dessverre er det ofte for godt til å være sant. Er du i tvil så gå direkte til nettbutikken fremfor å følge annonser eller lenker, oppfordrer banksjef Fjelltveit.  

- Det kjøpes også mye merkevarer, og det er et stort problem at kunder ikke får det man har bestilt eller mottar falske merkevarer. Særlig hvis man kjøper produkter fra utlandet eller hos tvilsomme nettbutikker. I perioden vi er inne i nå er det en rekke pop-up butikker som oppstår i kortere perioder der det vil være umulig å kontakte kundeservice eller klage på produktet i etterkant. Vi ser ofte at dette er såkalte shopify-nettsider, som man bør være forsiktig med.

Phishing, ID-tyveri og manipulasjon

Phishing (fisking etter personlig informasjon) er en vanlig metode for å lure kunder til å gi fra seg fortrolig informasjon som for eksempel passord og koder til innlogging. Når de kriminelle får tak i dette kan de svindle deg for store summer.

- Husk at det er veldig enkelt for de kriminelle å forfalske informasjon de sender deg. De kriminelle er veldig kreative for å nå fram til sine ofre, og bruker mange ulike kanaler. Tidligere var det mye bruk av e-post, og det er det fortsatt. Men vi ser en økning i bruken av kanaler folk flest har større tillit til, som SMS, WhatsApp og Facebook Messenger mm. Vær alltid skeptisk til hvor du legger igjen sensitiv informasjon. Det er innholdet som er viktig, ikke hvem som tilsynelatende har sendt deg meldingen. Vurder om det sannsynlig og logisk at du mottar denne meldingen før du handler. Du bør også være forsiktig med å gjenbruke passordet ditt og sørg for å oppdatere det jevnlig. Husk at de skal aldri deles med andre. Phishing og manipulasjon er den vanligste årsaken til ID-tyveri og svindel, og problemet er økende sier Terje Aleksander Fjeldvær, DNBs leder for bedrageribekjempelse.

I tillegg har det i hele år vært en stor økning i BankID-svindel. Ved utgangen av oktober hadde 2096 bank kunder gitt fra seg BankID, noe som førte til 292 svindeloverføring og et totalt tap på drøye 11 millioner kroner så langt i år. I tillegg klarte DNB å stanse faktiske svindelbetalinger på 26,5 millioner.

Du kan reklamere

Hvis du opplever problemer i forbindelse med netthandel, har du gode muligheter til å reklamere. For eksempel hvis du Ikke får levert en vare eller tjeneste du har betalt for eller blir belastet dobbelt eller feil beløp for en vare eller tjeneste.

- Har du handlet mye på nett kan det være lurt å se godt over kredittkortregningen og om det er ukjente bevegelser på konto. Da er det viktig at du tar kontakt med banken og sperrer kortet umiddelbart, avslutter banksjef Fjelltveit. 

Våre råd:

  • Digital informasjon kan lett forfalskes. Ikke stol på alt du får tilsendt, heller ikke på SMS, i Messenger eller WhatsApp.
  • Følg aldri følge lenker man blir tilsendt, men gå direkte til nettstedet du skal til ved å skrive adressen i adressefeltet.
  • Kjøp varer direkte fra kjente og trygge nettbutikker. Du kan se etter merke for «trygg netthandel» på enkelte sider, men husk å sjekke at siden faktisk er registrert hos Trygg Netthandel.
  • Bruk kredittkort: Både ved svindel og om du vil klage på et kjøp, har du flere rettigheter og enklere løsningsvei ved kredittkjøp. Du kan reklamere hos banken som har utstedt kredittkortet.
  • Bruk nettbutikker som tilbyr kjente betalingsløsninger som Verified by Visa eller MasterCard SecureCode. Ikke legg igjen kortinformasjon på tvilsomme nettsider.
  • Får du tilbud om gratis prøvepakker når du handler på nett, anbefaler vi at du leser vilkårene nøye før du takker ja. Du kan ende opp med å takke ja til et abonnement. Sjekk gjerne hvordan du kan si opp avtalen og komme i kontakt med selskapet.
  • Hvis et tilbud er for godt til å være sant, er det sannsynligvis det – også på black friday!