Forbruket har bremset opp

Men totalt sett brukte vi kortene våre for mer i fjor enn både i 2021 og i 2019, som var det siste normalåret før pandemien.

SER ADFERDSENDRING: – Nordmenns private forbruk avtok fra september og ut 2022, konstaterer direktør for datatransformasjon i DNB, Ine Oftedahl. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 09. jan 2023
Artikkelen er flere år gammel

Fra september og utover ble det notert negativ vekst i kortbruk målt mot 2021. Det viser data fra DNB.

– Fjoråret ble altså et justeringsår for norske husholdninger, konstaterer direktør for datatransformasjon i DNB, Ine Oftedahl. 

Men totalt sett lå kortbruken i 2022 i gjennomsnitt 4 prosent over 2021 og 6 prosent over 2019, justert for inflasjon.

– Dette tyder på at mange nordmenn i 2022 fortsatt brukte mye penger, sier Oftedahl. 

Kombinasjonen av reallønnsnedgang og en kortbruk stadig over normalen førte imidlertid til at mange nordmenn i 2022 måtte tære på oppsparte midler for å opprettholde forbruket.

– Det tolker jeg som at mange og flere etter hvert vil måtte stramme inn forbruket ytterligere, sier Oftedahl.

De yngste strammet inn først og mest

Når Oftedahl dukker dypere ned i tallene ser hun at noen kundegrupper allerede har måttet ta større grep enn andre.

– De yngste startet innstrammingen betydelig tidligere enn øvrige aldersgrupper. Det er i sum de med laveste lønn som så langt har strammet inn mest. Det gir grunn til å tro at flere inntektsgrupper snart vil følge etter, sier hun. 

Dette handler vi mer og mindre av

Størst økning i kortbruk målt mot 2021 ser hun innenfor reiseliv, restaurant, uteliv, fritid og underholdning. Dette har imidlertid gått på bekostning av sport, elektronikk, hjem, hobby, dagligvarer og polvarer, hvor det har vært en tydelig nedgang.

Flere handler på nettet

Også handlemønsteret er blitt justert gjennom 2022. Netthandelen har fortsatt å styrke seg, men med lavere vekstrate enn under pandemien. I 2019 utgjorde netthandelen 10 prosent av varehandelen mot hele 17 prosent i 2022.