Sagene IF tilbyr unge arbeidstrening:

Abshir (18) er blitt en kløpper til å slipe skøyter

Skoleleven Abshir slipte nylig 50 par skøyter på en helg.

UNG OPPTUR: Abshir går på Hersleb videregående skole og er skøytesliper i Sagenes jobbtreningsprosjekt, Ung opptur. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 10. feb 2022
Artikkelen er flere år gammel

Abshir går studiespesifisering på Hersleb videregående skole i Oslo. De siste seks månedene har han hatt deltidsjobb i Sagene IF, først som trener og nå som skøytesliper på Voldsløkka kunstis- og landhockeybane, hvor Sagene låner ut skøyter gratis.

SKARPE SKØYTER: - Det er viktig med skarpe skøyter for å få høy fart og kunne svinge og stoppe, sier Abshir. Foto: Stig B. Fiksdal

- Jeg har alltid som mål å bli bedre på det jeg gjør. Skarpslipte skøyter er viktig for dem som låner. Spesielt for dem som spiller bandy eller hockey. Da vil de få høy fart og samtidig kunne svinge og stoppe, sier han.

Sagene har tatt en sosial rolle

Sparebankstiftelsen DNB oppfordrer idrettslag til å ta en utvidet sosial rolle i nærmiljøet. Det gjør Sagene IF, som har fått støtte fra stiftelsen til flere slike prosjekter.

Nå sist fikk de 300.000 kroner til jobbtreningsprosjektet Ung opptur, som har gjort det mulig å tilby Abshir og flere andre ungdommer lønnet arbeid med kursing og veiledning.

Awo (18) og Timon (14) er to av de andre ungdommene som får jobbtrening i Sagene IF.

DESIGNER: Awo går design på Elvebakken v.g. skole og er designer i Sagenes jobbtreningsprosjekt, Ung opptur. Foto: Stig B. Fiksdal

Har ettertraktet kompetanse

Awo går design og arkitektur på Elvebakken videregående skole og har kompetanse som Sagene har bruk for. Hun er derfor hyret inn som designer i noen prosjekter. Awo har også vært barnetrener.

- Jeg har vært med på å lage annonsen for sykurset for unge, som Sagene tilbyr nå. Jeg har også vært med på å designe et rom her, forteller Awo.

JUNIORKOKK: Timon går på Sagene ungdomsskole og er juniorkokk i Sagenes jobbtreningsprosjektet, Ung opptur. Foto: Stig B. Fiksdal

Ble inspirert av reklame

Timon er juniorkokk. Interessen for matlaging ble vekket som følge av at moren hans så en reklame for matkurs for unge på Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo.

Har du ambisjoner om å bli kokk?

- Jeg har ambisjoner om å bli god til å lage mat.

VIL HA MED ALLE: Rekrutterer Audun Vagleng og inkluderingsansvarlig Maren Synnevåg, begge Sagene IF. Foto: Stig B. Fiksdal

Stjerner i striper

Sagene bruker svarte- og hvitstripete drakter som gir assosiasjoner til fotballstjernene i den italienske storklubben Juventus.

Idrettsutøverne på Sagene er også «stjerner i striper». Det er slagordet deres. Men på Sagene legges det til rette for at ungdommene kan være stjerner også etter at de har tatt av seg den stripete drakta, det vil si etter at de legger fotballskoene eller bandyskøytene på hylla. 

Sagene har tilbud for alle

Inkluderingsansvarlig Maren Synnevåg sier at Sagenes ambisjon er lik den mange andre breddeidrettslag har; å holde på flest mulig, lengst mulig. 

- Forskjellen er at Sagene har tilbud til nesten alle uansett interesse og økonomi. Og at vi også vil holde på dem som velger å slutte med idrett, mener hun.

SKAPER AKTIVITET I NÆRMILJØET: Her er Vagleng og Synnevåg på Voldsløkka kunstis- og landhockeybane, hvor Sagene IF låner ut skøyter gratis. Foto: Stig B. Fiksdal

Gjør ungdommene klare for voksenlivet

- Ja, mange har fortsatt mange venner her selv om de selv vil slutte med idrett, supplerer rekrutterer, keepertrener og leder for Ung opptur, Audun Vagleng. 

Han er oppvokst på Sagene og har tidligere vært aktiv i idrettslaget i både fotball, bandy og rugby.

Glad for å kunne tilby arbeidstrening

Vagleng er glad for at Sagene kan gi ungdommene dette tilbudet. Han er selv med på å veilede og kurse dem.

- Målet er at jobbtreningen skal være utfordrende, engasjerende, lærerikt og sosialt. Jeg ser at dette gir dem selvtillit, og det er noe de kan ta med seg videre i livet.

Mange av ungdommene har også kompetanse og interesser de ikke får utløp for andre steder, som Sagene har bruk for.

- Det alltid vanskelig å få den første jobben. Derfor er jobbtreningen her løsningen på mye. Den bidrar også til å gi gjøre ungdommene klare for voksenlivet, erfarer han.

Søk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB her

Les også om prosjekt Ung opptur i Sagene avis