Ikke lenger lov til å selge en bil «som den er»

Nå får du bedre rettigheter når du kjøper bruktbil av forhandler, skriver NAF.

GLAD FOR ENDRINGENE: Nils Sødal er senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. Foto: NAF
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 03. jan 2024
Artikkelen er flere år gammel

Fra nyttår endres forbrukerkjøpsloven som regulerer salg mellom forbruker og bilforhandler. Det får konsekvenser for de rundt 500.000 bruktbilsalgene som skjer i Norge hvert år, skriver NAF i en pressemelding

Kjøper eller selger du bilen privat, er det kjøpsloven som gjelder. Kjøper eller selger du en bil, er det derimot forbrukerkjøpsloven du skal forholde deg til. Og det er i denne loven endringene har skjedd. 

– Det blir ikke lenger lov til å selge en bil «som den er». De fleste biler selges med dette forbeholdet i dag, noe som gjør det vanskelig å klage på feil. Derfor er vi svært fornøyde med at bilkjøperne er hørt på dette viktige punktet. Nå må selger opplyse om alle feil på bilen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Bedre beskyttelse hvis det dukker opp feil

NAF skriver i pressemeldingen at nå blir det slik at feil som oppdages inntil to år etter kjøpstidspunktet antas å ha vært der ved overtakelsen. Hittil har dette vært 6 måneder. Forhandlerne får også færre forsøk på å rette feil, og det skal bli enklere å få hevet kjøpet. Forhandleren må nå bevise at mangelen er uvesentlig.

– At feil vil anses å ha vært til stede i opptil to år, er en viktig endring og et av punktene vi har jobbet for. Når retten til heving også styrkes, gir det forbrukerne betydelig bedre trygghet, forklarer Nils Sødal, og legger til: 

– Nå må forhandleren forklare eller sannsynliggjøre at feilen ikke var der ved kjøpet. Bevisbyrden er lagt tydelig hos bilforhandleren, fortsetter han. 

Endringene i forbrukerkjøpsloven

Forbrukerkjøpsloven endres fra 1. januar 2024. Dette er de viktigste endringene:  

  • De vil ikke lenger være mulig å ta et generelt forbehold om at en gjenstand «selges som den er». I stedet må selger spesifikt opplyse om forhold som avviker fra alminnelige krav om kvalitet, funksjonalitet mv.  

  • Feil som avdekkes innen to år etter kjøpstidspunktet blir nå antatt å ha vært der ved overtakelsen. Hittil har dette kun vært 6 måneder.  

  • Forhandlers adgang til å rette mangler har blitt snevret inn. Det blir nå en regel om ett utbedringsforsøk, mot tidligere to. Det er fortsatt slik at flere forsøk kan skje hvis rimelig, men dette innebærer en skjerpelse.  

  • Hevingsadgangen er ment å utvides ved at det nå er forhandler som må bevise at mangelen er uvesentlig. 

  • I et hevingsoppgjør må gjenstanden returneres til selger. Det har tidligere ofte blitt spørsmål om hvem som skal dekke kostnadene med dette. 

  • Appen til bilen blir nå sett på som en del av kjøpet. Det tas inn regler for varer som krever programmer eller apper for å fungere som normalt, blant annet om klageretten på og varigheten av appene, regler om oppdateringer mv. Mange biler krever at appen fungerer for at du skal ha full nytte av funksjonene.