Derfor er DNB Norges mest innovative bank

Flere hundre medarbeidere jobber med utvikling. Noen av dem utforsker teknologi som banken ennå ikke har tatt i bruk.

LETER ETTER GULL: Teknologene i NewTechLab leter etter gullet som kan ta banken et langt steg inn i fremtiden. Til høyre, seksjonsleder Yngvar Ugland. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 20. jun 2024
Artikkelen er flere år gammel

Målet er å gjøre DNB til en enda bedre bank for kundene.

De fleste jobber med konkrete utviklingsprosjekter i ulike tverrfaglige team, mens teknologene i NewTechLab utforsker ny teknologi. De skal finne «gullet» som kan ta DNB et langt steg inn i fremtiden, såkalte moonshots.

Moonshots er en betegnelse som brukes på teknologier som kan endre spillereglene radikalt.

DNB er gjenganger og eneste bank blant Norges beste på innovasjon

Banken har lenge figurert på innovasjonsmagasinet Innomags lister over Norges mest innovative bedrifter. DNB har hatt flere topplasseringer og er i år eneste bank på listen.

FRI ROLLE: NewTechLab har egne ressurser og direkte linjer til toppledelsen. Foto: Stig B. Fiksdal

Fri rolle og sugerør i Silicon Valley

NewTechLab er en frittstående enhet med egne ressurser og direkte linjer til toppledelsen. Enheten ledes av Yngvar Ugland. Han har kun utøvende teknologer i teamet sitt, deriblant én i Silicon Valley, Anne Karen Aanonli. Hun har fast arbeidssted der for at DNB skal få med seg alt det spennende som skjer i «innovasjonsmekkaet»

– Vi leter etter prosjekter som har høy risiko, men som kan gi høy belønning, presiserer Ugland.

Han utdyper:

– Det gjør vi ved å utforske teknologi som ennå ikke er brukt av andre team eller avdelinger i DNB, for eksempel digitale aktiva som krypto. Samtidig som vi identifiserer og utvikler innovative anvendelser av disse teknologiene, søker vi etter muligheter for å effektivisere eksisterende prosesser, for eksempel ved bruk av kunstig intelligens.

Eksperimenterer med blokkjede og KI

NewTechLab utvikler ny teknologi gjennom eksperimentering. Som eksempel bruker de blokkjedeteknologi til å lage spill og generativ kunstig intelligens til å lage en løsning for simultanoversetting.

Til forskjell fra de tverrfaglige teamene som jobber målrettet med utvikling, setter ikke NewTechLab faste mål for arbeidet sitt. Det ville bare vært hemmende.

– Vi må kunne reagere og tilpasse utviklingen nye funn og endringer underveis. Som i doktorgradsprosjekter hvor det at en hypotese blir motbevist kan bidra til ny viten, forklarer Ugland.

DNBs INNOVASJONSMÅTE: – Vi har utviklet dette rammeverket fordi det hjelper oss å innovere raskere, sier innovasjonsdirektør Kristin Riise. Foto: Stig B. Fiksdal

DNBs innovasjonsmåte

Når teknologene i NewTechLab kommer over noe som kan ha stor verdi for DNB, overføres kunnskapen til andre aktuelle team eller avdelinger som kan utvikle og drifte en eventuell ny fremtidig løsning. 

DNB har også egne inhouse laboratorier som bankens forretningsutviklere og innovatør kan bruke til å teste antakelser og hypoteser for å redusere risiko og få fremgang i utviklingsprosjekter, samt sikre at løsninger og produkter blir universelt utformet.

Slik innoverer vi raskere    

Det er slik DNB jobber med innovasjon, langs flere aksjer og på ulike nivåer, oppsummerer innovasjonsdirektør Kristin Riise. 

– Vi har utviklet dette rammeverket fordi det hjelper oss med å innovere raskere, sier hun.

Riise anslår at flere hundre medarbeidere jobber med innovasjon i DNB. Da tar hun med både de som jobber med utvikling i tverrfaglige team og de som utvikler nye løsninger for bankens digitale kanaler.

Banken er også medlem av Open Innovation Lab of Norway, som byr på mange nyttige møtepunkter og nye perspektiv på innovasjon som fag.

Disse produktene og løsningene utvikler DNB nå:

  • Ny nettbank utvikles i skyen og skal lanseres i løpet av året

  • Mobilbanken som er blant Norges best likte apper, videreutvikles fortløpende i skyen

  • Bankens mobilbank for bedrifter, DNB Bedrift, videreutvikles fortløpende i skyen

  • Appen Spare er blant landets mest brukte til å sjekke pensjon og kjøpe fond / starte fondssparing. Den videreutvikles fortløpende

  • På grunn av økt interesse for bilabonnementer – altså leie fremfor eie – har DNB inngått samarbeid med teknologiselskapet Casi for å utvikle bedre løsninger på dette for DNBs kunder

Relatert artikkel: DNB og Casi går sammen

Deler innovasjonskunnskap med bedriftskunder:

Ugland mener det er stort potensial for å kunne overføre kunnskap fra DNBs innovasjonsarbeid til små og mellomstore bedriftskunder.

– Disse bedriftene har ofte stramt budsjett, men fornyelse er avgjørende for at de skal kunne lykkes, påpeker Ugland.

DNB NXT: Konsernsjef Kjerstin Braathen ønsket gründere og investorer velkommen til DNB NXT i bankens lokaler i Bjørvika i Oslo høsten 2023. Foto: Stig B. Fiksdal

Møteplasser for å fremme innovasjon

DNB har derfor etablert nyttige møteplasser for banken, samarbeidspartnere, gründere og investorer:

  • DNB arrangerer årlig NXT i både Oslo og flere andre byer. Det er en møteplass for gründere og investorer.

  • DNB samarbeider med StartupLab for å kunne interagere med dyktige gründere og deres hjelpere.

  • StartupLab DNB er et akseleratorprogram hvor også Vipps og Fremtind deltar. Dette bidrar til at vi møter mange attraktive og spennende oppstartsselskaper.