Banken leide inn kompetente pensjonister. Det ga nye ideer, nytt syn på gamle ideer og dypere innsikt i kunders utfordringer.
DNB engasjerte sist sommer fem kompetente og erfarne personer mellom 65 og 85 år til å se på hvordan banken kan bli bedre for kundene. Alle er pensjonister.
- Radikal innovasjon krever radikalt mangfold. Derfor var denne muligheten for spennende til at vi ikke skulle utforske den, sier forbrukerteknolog og leder av NewTechLab i DNB, Yngvar Ugland.
Det var på et møte i Open Innovation Lab of Norway at han fikk høre om start up-en «VilBidra». Selskapet leier ut seniorer over 60 år som ønsker å bidra med alt fra «hundepass til styreplass». Det er også slagordet deres.
Vi har aldri hentet inn pensjonister før, så vi var veldig spente
Etter å ha fått presentert en liste av personer engasjerte Ugland og teamet hans følgende seks til å delta på tre arbeidsmøter i banken:
Erixon Halck er den eldste av seniorene som deltok på det siste arbeidsmøtet da DNB Nyheter var til stede. Hun kunne ha sluttet å jobbe for mange år siden, men gjorde det først i 2020. Som de andre ble hun med på dette fordi hun fortsatt ønsker å bidra selv om hun nå er pensjonist.
Det er viktig å møte alle på riktig måte, også de nederst på rangstigen
- Jeg har mange barnebarn og har det fint, men har mye fritid og trenger noe mer. Jeg tror det er sunt å få brukt seg selv, sier Birgitta.
Hun forteller at ingen av dem visste helt hva de gikk til, men synes banken har vært lydhøre til innspillene de har hatt.
- Jeg føler at jeg har fått brukt erfaringene mine, kunnskapen jeg har om folk i ulike livssituasjoner. Det er viktig å møte alle på riktig måte, også de nederst på rangstigen.
Ugland er fornøyd han også. Han har fått inn spennende folk med lang og unik erfaring.
De har kommet med innspill og innsikt som du må ha levd et langt liv for å tilegne deg
- Vi har lenge latt «interns» og «graduates» få prøve seg på produktutvikling for å se hvilke nye ideer og perspektiver de kan tilføre oss. Men vi har aldri hentet inn pensjonister før, så vi var veldig spente, forteller han.
Det tok ikke langt tid før Ugland og teamet hans skjønte at disse hadde mye å bidra med.
- De har kommet med innspill og innsikt som du må ha levd et langt liv for å tilegne deg. De har livsvisdom, og de har vært gjennom den digitale omveltningen. Vi vet at løsningene våre ikke er gode nok før de fungerer for alle kundene våre, og nå har vi fått flere innspill til forbedringer vi kan gjøre, sier han.
Seniorene ble også koblet sammen med bankens yngste produktutviklere.
- Når vi først hadde så erfarne folk her måtte vi jo stille dem til disposisjon for de yngste også – for å se hva som kunne komme ut av det, sier Ugland.
Sistnevnte skjedde på det siste av de tre arbeidsmøtene i sommeren 2021. Da ble de erfarne koblet sammen med NTNU-studentene Kaia Urdahl (25), Kristoffer Eikså (21) og Caroline Skjøren (23), som har «summer internship» i DNB. Studentene jobber med et eget utviklingsprosjekt initiert av DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl.
Denne sommerdagen sent i juni møttes alle til et felles arbeidsmøte i et stort møterom i DNBs lokaler i Bjørvika, den yngste var 21, den eldste 76.
Whiteboard-tavlene fylt med postit-lapper i ulike farger viste at de hadde jobbet og utviklet i en såkalt NewTechLab-stil. Det vil si etter en klassisk sprintmetodikk hvor det legges minst mulig føringer. Hensikten er å finne nye muligheter og ideer før de til slutt velger hvilke av disse de vil jobbe videre med.
- Slik idékasting og interaksjon får du ikke til via Teams, bemerker Ugland. Han så allerede da frem til at kolleger snart kan møtes oftere og jobbe kreativt igjen.
Ved oppsummeringen utbrøt student i industriell økonomi, Kaia Urdahl, begeistret at de eldre hadde kommet med opplysninger og innspill som studentene ikke hadde tenkt på. Hun mener at folk over 60 er en ressurs som er altfor dårlig utnyttet.
- Dere har kunnskap og erfaring som vi ikke har tilegnet oss ennå. Bare i dag har dere gitt oss innsikt i temaer som vi ikke visste noe om. Jeg skulle gjerne ha samarbeidet mer med dere, sa hun til dem.
Vigdis Lamberg forteller at dette var «VilBidras» første oppdrag. Selskapet ble startet rett før pandemien, og oppstarten ble derfor litt forsinket.
- Nå har vi sett at dette fungerer, og vi vil derfor selge oss inn til flere bedrifter. Folk blir eldre, er friskere lenger og kan derfor bidra mye lenger enn før, poengterer hun.
Lamberg la til et sitat som den eldste bloggeren i Sverige, Dagny Carlsson, kom med på Skavlan for noen år siden: «Man måste bare inte gamla til seg». Denne bloggeren var da 103 år. I mai 2022 blir hun 110.
Fasilitator og innovasjonsspesialist i Uglands team, Colin McMahon, sier at han har opplevd samarbeidet med «VilBidra» som berikende.
- Jeg håper at vi skal gjøre dette igjen, og det tror jeg kommer til å skje. Vi må nå se på hvordan vi kan utvikle konseptet og sette det i system, sier han.